Baraj kapağı açıldı sahil midye doldu

Tokat'ın Almus ilçesindeki barajın kapakları açıldıktan sonra göldeki su seviyesinin düşmesi üzerine çok sayıda midye kıyıya vurdu.

Baraj kapağı açıldı sahil midye doldu
Baraj kapağı açıldı sahil midye doldu
GİRİŞ 19.03.2012 14:23 GÜNCELLEME 19.03.2012 14:23

Almus Balıkçılar Kooperatifi Başkanı Aydın Arslan, doluluk nedeniyle su tahliyesi yapıldıktan sonra çok sayıda midyenin kıyıya vurduğu baraj gölünde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almus Barajı'nda 3-4 senedir midye oluşmaya başladığını ifade etti.

Midyelerin barajın her tarafını sardığını ve bu durumun kendilerini zora soktuğunu ifade eden Arslan, ''Burada 15 teknemiz var. Tekne sahipleri geçimini balıkçılıkla sağlıyor. Midyenin çoğalması sebebiyle barajın bazı bölümlerine ağ atamıyoruz'' dedi.

Ege bölgesinden getirilen ikinci el kafeslerin bu duruma neden olduğunu ileri süren ve yetkililerin konuya çözüm bulmasını isteyen Arslan, ''Baraja ne kadar zarar verdiğini bilmiyoruz. Çevreyi kirletiyor. Sıcak vurduğu zaman çok pis kokusu var. Biz kafeslerin daha da azaltılmasından yanayız'' diye konuştu.

Almus Belediye Meclis üyesi Mustafa Cihangir ise ''Bu duruma Almus sakini olarak üzülmemek elde değil. Bu ilçeye bu kirliliği yakıştıramıyorum'' dedi.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Su Ürünleri Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Şenol Akın da ''Midye türleri arasında bulunan 'zebra' türü midye herhangi bir nedenle taşınmasıyla geldiği yerde üreyebiliyor. Bu taşıma ağlarla veya başka bir nedenle olabiliyor. Almus baraj gölündeki midyelerin de zebra türü olabileceğini düşünüyoruz'' ifadelerini kullandı.

''Suda herhangi bir kirliliğe rastlanmadı''

Konuyla ilgili AA muhabirinin görüştüğü Almus Kaymakamı Ahmet Odabaş da yapılan tahlil çalışmalarında suda herhangi bir kirliliğe rastlanmadığını belirterek, şöyle konuştu:

''Geçen senede su kirliliğiyle ilgili olarak yapılan çalışmalarda herhangi bir kirliğe rastlanmamış. Bahar aylarında da yine biz gerekli tahlilleri yapacağız. Almus Barajı yaklaşık 40 kilometrelik bir alana sahip midye ölüleri belli bir kısımda mevcut. Bazı balık kafeslerinin yerlerini değiştireceğiz. Vatandaşlarımızın şikayet ettiği balık tesislerinin sayısı yasal sınırın altında.''

AA

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP adayı istifa edip AK Parti'ye geçti: CHP mitingini DEM'e sattılar
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…