28 Şubat'ın en net görüntüsü / VİDEO

Türkiye 15 yıl sonra 28 Şubat'ı soruşturuyor. Postmodern süreci akıllara kazıyan Sincan'da tank yürütülmesinin görüntüsü ise bu kadar yalın yayınlanmamıştı. İşte o kara günler:

GİRİŞ 13.04.2012 14:52 GÜNCELLEME 13.04.2012 14:52
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye'yi 28 Şubat süreciyle tankların Sincan'da yürümesiyle yüzleşti. 30 Ocak 1997'de Sincan Belediyesi’nin düzenlediği Kudüs gecesine İran büyükelçisinin misafir olması ve sergilenen tiyatroyu bahane eden cuntacılar, hükümete tepki olarak Sincan’da tankları yürütmüştü.

BİR "BALANS AYARI"

Dün yapılan operasyonda gözaltına alınan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir, tankların yürütülmesini "Demokrasiye balans ayarı" olarak nitelemişti.
 
PAŞALARLA İSTİŞARE EDİLDİ

Dönemin Deniz Kuvvetleri Komutanı Güven Erkaya ise ölümünden kısa süre önce, Emekli Büyükelçi Taner Baytok'un kaleme aldığı ‘‘Bir Asker, Bir Diplomat’’ kitabında Sincan’da tan yürütülmesi için nasıl bir çalışma yaptıklarını şöyle anlatıyor:

“Bu, böyle devam edemezdi. Bir MGK toplantısından sonra Genelkurmay'da Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal ve Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir paşalarla bir araya geldik. Ne yapacağımızı konuştuk. Hikmet Paşa, ‘‘Hükümetin bir şey yapacağı yok, bizim bir şey yapmamız lazım, bunu halk bizden beklemektedir. Ben Genelkurmay Başkanı'nın da emrini alıp planlanmış bir program tahtında tatbikata katılacak tank birliklerini Sincan'dan geçirterek eğitim alanına oradan gönderirim' dedi.

SİNCAN PALET SESİYLE UYANDI

4 Şubat 1997 sabahı Sincan halkını müthiş bir palet gürültüsüyle uyandıran 15 tank, 20 zırhlı kariyerden oluşan konvoy Sincan'ın ana caddesinden ağır ağır ilerken bazı medya kuruluşlarına da bu geçidi görüntülemeleri için haber verilmişti. Öyle ki bazı gazeteler fotoğraflamaya yetişmeyince tanklar akşamüstü yeniden yürütülmüştü.

Şimdi AK Parti Milletvekili olan gazetesi Şamil Tayyar Sincan'da tankların yürütülmesi olayına ilişkin çok konuşulan şu bilgiyi paylaşmıştı:

KAMİL KALK MANŞET YÜRÜYOR


"Bir çok gazetenin muhabiri gece yorgun düşüp Ankara’ya dönerken sadece Sabah muhabirleri Cemal Doğan ile Kamil Elibol Sincan’da kaldı. Gazetenin kendileri için tahsis ettiği otomobilde gecelediler.
4 Şubat sabahı saat 08.00 sularında tank paletlerinin gürültüsü, Sincan sokaklarında duyulmaya başladı. Sabah’ın aracı da bu gürültüden sallanmaya başlayınca yerinden fırlayan Cemal, hemen fotoğraf makinesine sarıldı.

Diğer taraftan Kamil’i uyandırmaya çalıştı. Tankların giderek kendilerine yaklaştığını gören Cemal, uyanmakta güçlük çeken Kamil’i şu sözle ikna etmeye çalıştı: ‘Kamil kalk, manşet yürüyor.’
Kamil kalktı ama fotoğraf makinesi soğuktan donmuştu. Cemal, Sincan’da dolaşan tankları ayrılana kadar görüntüledi.

TANKLARI İKİ KEZ YÜRÜTTÜLER


Bu arada ilginç bir gelişme yaşandı. Tank görüntülerinin Sabah tarafından çekildiği duyulunca, başta Hürriyet olmak üzere çok sayıda gazete o fotoğrafların peşine düştü. Ama Sabah, fotoğrafları vermedi.
Bunun üzerine bazı gazetelerin üst düzey yöneticileri, Genelkurmay’ı arayarak tankların Sincan’da ikinci kez yürütülmesini sağladılar. Aynı gün saat 16.00 sularında tanklar ikinci kez Sincan sokaklarında tur attılar. Böylece, tank yarışında geride kalan medyamız muradına erdi.

BÜYÜK BAŞLARINIZ ARAMIŞ

Fakat buna en çok bozulan ilk fotoğrafları çeken Cemal Doğan’dı. Tanklar ikinci kez yürütülürken bir komutana yanaşıp sordu: ‘Komutanım ne oldu?’ Komutan: ‘Tankları bakıma götürüyoruz.’
Cemal yeniden devreye girdi: ‘O zaman niye ters istikamete gidiyorsunuz?’ Komutanın şu sözü tarihe geçecek nitelikteydi: ‘Ne sorup duruyorsun? Sizin büyük başlarınız aramış. Döndük geldik.’

AA'DAN TARİHİ SERVİS

Anadolu Ajansı ise 28 Şubat sürecine damga vuran tankların yürümesi olayını bugün abonelerine arşiv görüntüsü olarak servis etti. Sincan’ın Atatürk Caddesi'nde dakikalar süren geçişte askerlerin de yol kenarlarında çevre güvenlik nöbeti tuttuğu görülüyor.

TANKLAR, DEMİREL, ERBAKAN, ÇİLLER, KOMUTANLAR VE BİR...


AA'nın servis ettiği videoda ayrıca tarihi 28 Şubat kararlarının alındığı MGK toplantısından görüntüler de yer alıyor. Videoda, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Necmettin Erbakan, Başbakan Yardımcısı Tansu Çiller ve komuta kademesi görülüyor. Kaydın sonunda ise dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in basın mensuplarına yaptığı açıklama var.

İşte arşivden çıkan o kayıt:

KAYNAK: HABER 7
YORUMLAR 5
  • emin içel 11 yıl önce Şikayet Et
    tank. atanmışlar yıllarca milletin silahını masum vatandaşa doğrultup kahramanlık yaptılar silah ellerinden alınınca hastane köşelerinde kahramanlıkları son buldu hastaneden hastaneye kaçtılar ama kurtulmadılar sırf inançları yüzünden millete kastettiler Allah izin vermedi yoksa bu gün esed in yaptığını hesaplıyorklardı bazı kanun adamları da suç bulamayınca kanunun yetkisini kalleşlere yakışan entrikalarla evlere silah koyarak icad etmeye çalıştılar ama milletin de bedduaları çalıştı bu arada, başımıza çuval geçirirlerken bu kahramanlar gık diyemedi çünkü onlar ancak silahsız milletine kahramanlık edebilirlerdi şimdi ise ne duruma düştüler asıl biz onları öteler havale ettik size verilen gücü masumlara karşı kullandınız ve sadece inançları için ve başkları ile işbirliği yaparak öylemi denilince o zaman bakalım onları kim kurtaracak....
    Cevapla
  • Fallus Grandus 11 yıl önce Şikayet Et
    Baas rejimi. Suriyedeki baas partisi/Esed de aynı şeyleri yapıyor. Tankını topunu anca kendi halkına çeviriyor. Bundan daha aşağılık bir durum olabilir mi? Ama ne oldu? Keser ve sap dönüverdi, şimdi rot balans ustasına veriyorlar ayarı :))
    Cevapla
  • Ahmet Özbir 11 yıl önce Şikayet Et
    HÜRRİYET MUHABİRİ GEÇ KALDI DİYE BİR DAHA TANKLARI YÜRÜTEN HÜCREYE ATILMALI!. Geçen gün gazeteciler televizyonda konuşuyor, 28 Şubat'çılarından hesap soruyor, bir ara bir gazeteci ne güzel açıklamada bulundu; "Hiç unutmuyorum o günleri, Hürriyet muhabiri geç kaldığından dolayı o "muhteşem rezalet tank gösteri"sini objektifine alamamış, ancak ona da çare bulmuşlar, öğleden sonra Hürriyet muhabiri için TANKLAR YENİDEN GÖSTERİYE ÇIKARILMIŞ!" Aman Allahım düşünebiliyor musunuz ÜLKEM SANKİ CUNTACILARIN ELİNDE imişcesine diledikleri gibi pervasızca meydan okuyorlar bir muhabir için tankları sokaklara döküyorlar! Ben de vatandaş olarak Bağımsız Yargı'ya haykırıyorum; "O TANKLARI SOKAĞA DÖKEN, DEMOKRASİYE MEYDAN OKUYANI ATIN HÜCREYE!" Hem de ömür boyu orada çürüsün, yaptıklarının ne kötü bir şey olduğunu düşünüp dursun!..
    Cevapla
  • ALAİ KOC 11 yıl önce Şikayet Et
    SANKİ........ Babalarının ve kendi ceplerinden ödediler o tankların yktığı tonlarca benzin parasını..Tüyü bitmedik yetimin hakkı vardı her kuruşta....
    Cevapla
  • MEHMET OCAK 11 yıl önce Şikayet Et
    küçük masoncuklar sizi. güya küçük akıllarınca teneke parçaları ile ALLAH'ın dinine savaş açmışlar. zavallı yaratıklar bilmezmisiniz bu şerefli yüce dini ALLAH CC koruyor. sen kimsin ki ALLAH'ın yarattığı akılla ALLAH a savaş ilan ediyorsun. daha bende jelatini açılmamış çok söz varda burası yeri değil.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bediüzzaman’ın yakın akrabası ve Nur Cemaati'nin önemli isminden ‘seçim’ açıklaması!
Murat Kurum'la Ekrem İmamoğlu arasındaki büyük fark! Seçim döneminde ortaya çıktı