Atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramını kutluyoruz

19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı tüm yurtta coşkuyla kutlanıyor.19 Mayıs Atatürk'ü Anma Bayramı sevinci renkli anlara sahne olurken, bazı noktalarda protokol gerginlikleri yaşandı. İşte yurttan 19 mayıs manzaraları...

Atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramını kutluyoruz
Atatürk'ü anma, gençlik ve spor bayramını kutluyoruz
GİRİŞ 19.05.2012 07:23 GÜNCELLEME 19.05.2012 14:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Bir haftaya yayılacak etkinliklerde, devlet ağırlığı yerini halka bırakacak. 19 Mayıs Stadyumu'nda tören yapılmayacak.

Atatürk'ün "Benim doğum günüm 19 Mayıs'tır." sözüne binaen, Samsun'da doğum günü pastası kesilecek. Hatay Medeniyetler Korosu Ankara'da konser verecek. 12 Eylül yönetiminin gençlik arasındaki sağ-sol ayrışmaları gerekçe göstererek üniversitelileri kutlamaların dışında tutan uygulaması da kaldırılıyor. Lise öğrencilerinin yanı sıra, 32 yıl aradan sonra üniversite gençliği de kutlamalarda yer alacak.

Üniversitelerde, 19 Mayıs'ın anlamını ortaya koyan seminer, panel ve sempozyumlar düzenlenecek. Ayrıca konser, tiyatro, piyes ve spor müsabakaları gibi etkinlikler de gerçekleştirilecek. 60 spor federasyonunu da kutlamalarda aktif olarak yer alacak. Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu sporcular kutlamalara katılacak. Motor Sporları Federasyonu, Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde motosiklet gösterileri ile kutlamalardaki yerini alacak.

Taksim'de 19 Mayıs gerginliği

Demokratik Sol Parti (DSP) üyeleri, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü temsilcilerinin Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunmadan İstiklal Marşı okuduklarını iddia ederek, 19 Mayıs kutlamalarını protesto etti.

Taksim Meydanı’nda 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları sırasında gerginlik yaşandı. Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde 19 Mayıs kutlamaları kapsamında tören düzenleyen İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’nce anıta çelenk bırakılmasının ardından İstiklal Marşı’na geçildi.

Bu sırada kutlamalar için Taksim’e gelen DSP üyesi bir grup, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerinin saygı duruşunda bulunmadan İstiklal Marşı okuduklarını iddia ederek duruma tepki gösterdi. “Saygı duruşu” diye bağırarak görevlilerin üzerlerine yürüyen DSP’li grup ile görevliler arasında kısa süreli arbede yaşandı.

Çevrede bulunan polis ekipleri yaşanan arbedeye müdahale ederek, iki grubu ayırdı. Yaşanan arbede sırasında DSP üyesi bir kadın baygınlık geçirirken, olayların ardından DSP’li grup Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunarak karanfil bıraktı.

TAKSİM'DE 19 MAYIS ÇOŞKUSU

 İstanbul’da 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı bu yıl yeni düzenlemeyle İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinasyonunda Taksim’de kutlandı.

Taksim Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konması ile başlayan törene, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürü Numan Güzey, yüzlerce öğrenci ve çok sayıda kişi katıldı. Taksim Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk konması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Galatasaray Meydanı’nda Atatürk’e saygı duruşu düzenlendi. Daha sonra bando gösterileri öncülüğünde yüzlerce öğrenci ellerinde Atatürk posteri ve Türk bayraklarıyla Galatasaray Meydanı’ndan Taksim Meydanı’na yürüdü.

Tekrar anıta gelindiğinde Atatürk’e ve silah arkadaşlarına saygı duruşunda bulunulduktan sonra halk oyunlarıyla kutlamalar sona erdi.

CHP’li gençlerden 19 mayıs nöbeti

CHP Didim İlçe Gençlik Kolları üyesi 19 genç, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Belediye Parkı'nda bulunan Atatürk Anıtı önünde sabaha kadar nöbet tuttu.

CHP Didim Gençlik Kolları Üyeleri 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramının gece nöbet tutarak geçirdi. Aralarında CHP Didim Gençlik Kolları Başkanı Burçin Uzunkaya’nın da yer aldığı 19 genç, dün akşam 19 Mayıs nöbeti tuttu. Nöbet 19 Mayıs sabahı törenlerinde başlayacağı saat olan 09:00’a kadar sürerken gece nöbet tutan gençlere CHP’li yöneticileri ve bazı sivil toplum örgüt temsilcileri ziyaret ederek, destek verdi.

19 Mayıs Kutlamalarının ardından CHP Didim Gençlik Kolları Başkanı Burçin Uzunkaya ve beraberindekiler bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Uzunkaya, “Halkımız için 19 Mayıs 1919 tarihi, bir devri kapatıp başka bir devri başlatan dönüm noktalarından biridir. Düşman işgaline karşı Anadolu’nun her köşesinde yükselen bağımsızlık ruhunun ateşlendiği bu tarih, milletimizin esarete karşı direnişini ortaya koyduğu, özünden aldığı güçle topyekûn bir varoluş mücadelesi başlattığı gündür.

O günden bu günlere geldiğimizde tarihini bilmeyen ve bilmediği gibi tarih yazmaya kalkan birçok siyası figüranlar türemiştir. Bunlar sözde demokrasi ve özgürlük kisvesi altında süslü laflar ve kelime oyunları kurarak anlattıkları daha güzel Türkiye söyleminin halkta yaratacağı heyecanla koskoca bir milletin bir nevi bağımsızlık koşusu da sayılabilecek değerlerimizden olan 19 Mayıs Gençlik ve Spor bayramını da faşistçe ve baskıyla engelleyebileceklerini sanmışlardır. Bizler cumhuriyet gençleri olarak, bu toplumun şanlı tarihinin onları da tozlu sayfalarının en dip köşesine kara bir leke olarak yazacağını da biliyoruz. Halktan aldıkları güçle halka rağmen baskıcı ve faşistçe bir dil kullanan tüm diktatörler yönetimlerin olduğu gibi bunlarında halkın ortak değerlerine pervasızca saldırmaları sonlarının başlangıcı olduğunu da bir kez daha hatırlatmak isteriz. Unutulmaması gereken bir olgu daha vardır bizler cumhuriyet gençleri olarak anayasada bir madde ile güvence altına alınmadan da bu ve bunun gibi bağımsızlık mücadelesinin sembolü olan bayramlarımızı eskiden olduğu gibi şimdi ve gelecekte de büyük bir coşkuyla kutlayacağız.

Son zamanlarda unutturmaya çalıştıkları Türk milletinin özelliklerini bu günlerde tekrar hatırlatmak gereksimi duymaktayız. Ne güzel söylemiş ünlü şair Mehmet Akif Ersoy bağımsızlığımızın sembolü marşında 'Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım.Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım! Kükremiş sel gibiyim, bendimi çiğner, aşarım. Yırtarım dağları, enginlere sığmam, taşarım' 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor bayramının tüm ülkemize ve gençlerimize bağımsız ve özgür bir Türkiye için ışık tutması dileklerimizle” ifadelerini kullandı.

Basın açıklaması sonrasında CHP İlçe Gençlik Kolları Başkan Yardımcısı Ali İhsan Şahin ise, gece gerçekleştirdikleri nöbet eylemiyle ilgili de şunları söyledi; “Gece 19 kişiyle burada toplandık. Amacımız 19 Mayıs’ı unutturmamak; akıllardan sildirmemek. Atatürk’ün başlattığı ateşi söndürmemek; Etkinliğimize bir çok kişi ziyaret etti. Gece 12’den sabah 09:00’a kadar etkinliğimiz sürdürdük. Olaysız şekilde sona erdi”
CHP’li gençler basın açıklamasının ardından olaysı şekilde dağıldı.

SAMSUN

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nın 93. yıl dönümü etkinlikleri, Samsun'da coşkuyla kutlanmaya başladı. Kurtuluş İskelesi ve protokol yolunda yapılan kutlamalar, daha önce Turgut Özakman'ın 'Şu Çılgın Türkler' isimli romanını tiyatroya uyarlayan Samsun Sanat Tiyatrosu oyuncularının Atatürk'ün Samsun'a çıkışını canlandırmasıyla başladı. O tarihi anı bir kez daha gözler önüne seren ve Atatürk'ü canlandıran tiyatrocu Yaşar Gündem, vatandaşlardan büyük alkış aldı.

Atatürk'ün Samsun'a çıkışını temsil eden Kurtuluş heykellerinin bulunduğu tarihi iskeleden Atatürk'ün Samsun'a çıkışını canlandıran tiyatrocuların oyunu, Atatürk'ün kurmayları ile gemide strateji üzerine konuşmasıyla başladı. Devamında önce askerler, ardından da kurmayları ile birlikte Atatürk karaya ayak bastı. Sevgi gösterileri altında tören alanına giren oyuncular, vatandaşları, askerleri, gazileri ve protokolü selamladı. Samsun'a gelişiyle ilgili kısa konuşan Atatürk rolündeki Yaşar Gündem, tören alanındakileri selamlayarak halkın arasından uzaklaştı.

ADANA

Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen törene Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 6. Kolordu Komutanı Tümgeneral Sezai Bostancı, milletvekilleri, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fazlı Bayram Hadi, günün anlam ve önemini anlatan bir konuşma yaptı.

Daha sonra Gençlik Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen koşu ile kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri verildi.

KKTC:

Lefkoşa'daki ilk tören, Atatürk Anıtı'nda yapıldı. Törene, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, Başbakan İrsen Küçük, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, KKTC Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, ile diğer yetkililer ve öğrenciler katıldı.

ESKİŞEHİR

Her yıl Atatürk Stadyumu'nda kutlanan 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri, bu yıl spor müsabakalarıyla kutlandı. Eskişehir'i Türkiye ve dünyada temsil eden sporcuların düzenledikleri karşılaşmalar izleyicilerden tam not aldı.

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri Eskişehir Vilayet Meydanı'nda düzenlenen çelenk sunma töreni ile başladı. Bu yıl değişen yönetmelik gereği ilk defa askeri tören alayı etkinliklere katılmadı.

'Ata'ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü''

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nce, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla ''Ata'ya Saygı ve Gençlik Yürüyüşü'' düzenlendi.

Galatasaray Meydanı'nda başlayan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Numan Güzey ile çeşitli kurumların temsilcileri ve öğrencilerin katıldığı yürüyüş, Taksim Meydanı'nda sona erdi. Yürüyüş sırasında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi bando takımı tarafından marşlar çalınırken, öğrenciler de dev Türk bayrağı taşıdı.

 KUŞADASI

Atatürk anıtı önündeki törene Kaymakam Mustafa Esen, Belediye Başkanı Esat Altungün, Cumhuriyet Başsavcısı Hakan Ören, İlçe Emniyet Müdürü Olcay Yakup İnakur, daire amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve diğer vatandaşlar katıldı. Yabancı turistler de törene ilgi gösterdi.

MANİSA

Manisa'da 19 Mayıs Atatürk'ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı düzenlenen törenle kutlandı.
Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleştirilen kutlamalara Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkanı Cengiz Ergün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, Tugay Komutanı Nehir Aydın, AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, CHP Manisa Milletvekilleri Özgür Özel ve Sakine Öz ile birlikte diğer protokol üyeleri katıldı. Kutlamaların başında Manisa Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Mehmet Uçak Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Uçak, yaptığı konuşmada Manisa’da gençliğe verilen önemin sporcuların kente getirdiği madalyalarla doğru orantılı olduğunu söyledi. Kutlama coşkusunda Manisalı öğrenciler 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nın anlam ve önemini anlatan şiir ve kompozisyonlar okudular.

 

 

 

 

KAYNAK: İHA- AA
YORUMLAR 6
  • E.gül 11 yıl önce Şikayet Et
    bu fasit, millet düsmani, ortaligi bulandirici zihniyetin karsisinda olsunlar diye. 7 neslime vasiyetim var.
    Cevapla
  • Murât Gôkhan Agîrman 11 yıl önce Şikayet Et
    osmanlı kültürü. 19 mayıs atatürk'ü anma gençlik ve spor bayramımız kutlu olsun. türkiye cumhuriyetimizin emanetçisi, kökü mazide, gözü atide yenilikçi, dinamik ve üretken gençlerimizle 2023'te dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alacağımıza gönülden inanıyorum..
    Cevapla
  • ERDOĞAN ÖZEVİ 11 yıl önce Şikayet Et
    özgürlük ateşinin yakıldığı gün. ihanet odaklarının, yerli işbirlikçilerin tüm çabalarına rağmen türk milletinin yeniden varoluş mücadelesinin başladığı gün hepimize kutlu olsun. aziz milletim gençliğe hitabeyi bir kez daha oku allaha sığın türk milleti ebediyen var olacaktır. mazlumken zalim olanlar tarih çöplüğündeki yerlerini alacaklardır..
    Cevapla
  • Aykut ARDIÇ 11 yıl önce Şikayet Et
    ahmet yıldız'a atfen . ordunun durumu ile alakalı bu güne kadar edindiğin ( yada geçen yıl 19 mayısta edindiğin) bilgileri bizimle paylaşırsan bende bu ülkenin vatandaşı olarak memnuniyet duyarım. 19 mayısta değil ama son 1 yılda öğrendiklerimizi kısaca hatırlatıyım. 1- uçakların koordinatların değiştirin. 2-heronları bozun yada çalışamaz hale getirin. 3- roket atar değil bu boru.. 4 - paşalar yargılanamaz ( niye çünkü onlar paşa ). tabi senin görmek istediklerin bunlar değil, tank top tüfek görmek
    Cevapla
  • bgungor 11 yıl önce Şikayet Et
    esefle kınıyorum. savcılar göreve cumhuriyet gaztesinin başlığı halkı isyana teşvik deyilmi,yıllarca bi tarafı öcü olarak gösrip pirim yapan halkın kutuplaşmasına sebeb olanlar,bazı üst yönetimden hertürlü desteyi alarak yayın yapanları kınıyyorum.isteyen istediği gibi kutlasın,ama dayatma nedir,yıllarca..?şimdi birilerideseki herkez namaz kılıcak etik olurmu.yıllarca sizler kadrolaşmadınınzmı?uluderede önceki hükümetlerin suçu ,açkalan ne yapsın, unutmayın amayasal yollardan.onlar komşuda ölseydi ne diyeceksin.risk varsa katlanıcan.bedelde var.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzman isimden dikkat çeken faiz yorumu: ‘Merkez’ sürpriz yapabilir
5 ayda yüzde 200 zamlandı: İstanbul 'kanatsız' kaldı!