Sanatçılar tiyatro için TBMM'de

Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora ve beraberindeki sanatçılar tiyatroların özelleştirilmesi konusundaki kaygılarını iletmek için TBMM Başkanı Cemil Çiçek diğer parti yetkilileriyle görüşecek.

Sanatçılar tiyatro için TBMM'de
Sanatçılar tiyatro için TBMM'de
GİRİŞ 06.06.2012 13:04 GÜNCELLEME 06.06.2012 13:04

Tiyatrolara destek isteyen sanatçılar Meclis'e adeta çıkarma yaptı. Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora, bugün bütün partilerin grup başkanvekilleriyle ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile buluşacaklarını belirterek, "Tüm partilerden milletvekillerimize sanatın neden gerekli olduğunu neden sanatın kamu finansmanıyla desteklenmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız" dedi.

-SANATÇILAR MECLİS'TE-

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, TBMM'de, devlet ve şehir tiyatroları konusunda sanatçılar Mehmet Ali Alabora, Aliye Uzunatağan, Sezai Aydın, Celile Toyon, Can Başak ve Arda Aydın ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

Nazlıaka, yaklaşık 2 ay kadar önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Yönetmeliğinde bir değişiklik yapıldığını belirterek, "Bu değişiklikle bir nevi sanatçı sanatın içinden kovuldu" dedi.
Şehir tiyatrolarına ilişkin yapılan açıklamanın ardından devlet tiyatrolarının da özelleştirilmesi konusunun gündeme geldiğini ifade eden Nazlıaka, şöyle dedi:

"Sanat bir toplumun aynısıdır. Sanat ve sanatçı demokrasinin, özgürlüğün, eleştiri kültürünün, hoşgörünün de aynı zamanda teminatıdır bir toplumda.

Türkiye'de sanatın terk edilmesine izin vermemeliyiz. Bu yapacağımız basın açıklamasını bir nevi karanlığa yönelik bir çığlık olarak da düşünebilirsiniz."

Atatürk'ün bir sözünü hatırlatan Nazlıaka, "Milletvekili olmuş ama sanatkar olamamış ama sanatsever olmuş bir kişi" olduğunu ifade etti.

Sanatçı ve Oyuncular Sendikası Genel Başkanı Mehmet Ali Alabora da bugün bütün partilerin grup başkanvekilleriyle ve Meclis Başkanı Cemil Çiçek ile buluşacaklarını belirterek, şöyle dedi:

"Ve bu heyet olarak öncelikle Şehir Tiyatrosu oyuncuları daha sonra ödenekli tiyatrolardaki tüm bu oyuncular ve daha sonra da oyuncular ve bütün sanatçıları temsil etmeye çalışacağız. Bir temel meseleyi anlatacağız milletvekillerimize onların sanatçıları olarak. Öncelikle 98 yıllık bir kurumun ne anlama geldiğini iki yıl sonra 100 yaşına gelmesinin tüm dünya açısından ne ifade ettiğini anlatacağız. Tüm partilerden milletvekillerimize sanatın neden gerekli olduğunu neden sanatın kamu finansmanıyla desteklenmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız."

-"HÜKÜMET VE SAYIN BAŞBAKAN İLE DE MUHATAP OLMAK İSTİYORUZ"-

Bir basın mensubunun, "Başbakan ile görüşecek misiniz?" sorusuna Alabora, "Biz bugün Meclis'i önce muhatap almayı ve milletvekillerimize bunu anlatmak için geldik, hükümet ile de muhatap olmak istiyoruz. Hükümet ve Sayın Başbakan ile de muhatap olmak istiyoruz. Bugün Ankara'da belki de ilk ne demek istediğimizi anlatacağımız ve milletvekilleri muhatap alacağımız ilk gün olacak. Buradan sonra gerek Cumhurbaşkanımız gerek hükümet gerek Başbakan'a muhatap almak zaten ilk günden beri dile getirdiğimiz şeydi" yanıtını verdi.

-"MUHAFAZAKAR SANAT DİYE BİR SANATI TANIMIYORUM"-

"Muhafazakar sanat kavramını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna da Aliye Uzunatağan, "50 yıllık sanatçıyım. 30 yıla yakın da hocalık yapıyorum. Muhafazakar sanat diye bir sanat tanımıyorum. Bu kavramı kim ortaya attıysa sanatta muhafazakarlık olmaz. Muhafazakar sanat diye bir sanatı tanımıyorum. Sanatın sağı solu, öylesi böylesi, şöylesi olmaz" dedi.

Alabora, TBMM Başkanı ile saat 11.00'de, saat 13.30'da MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, saat 11.40'da CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, saat 17.00'de CHP Genel Merkezinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, saat 17.30'da AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ile görüşeceklerini belirterek, "BDP Grup başkanvekiliyle de saat 2 ile 5 arası görüşeceğiz" dedi.

(ANKA)

 

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Gazze'de toplu mezar dehşeti! Canlı canlı gömmüşler
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek