Bir manga askerimiz Suriye'de

Caber Kalesi, Türkiye'nin ülke sınırları dışında sahip olduğu tek toprak parçası... Suriye'nin Halep şehrine 120 kilometre mesafedeki kalenin akibeti iki ülke arasındaki krizin ardından merak konusu...

Bir manga askerimiz Suriye'de
Bir manga askerimiz Suriye'de
GİRİŞ 26.06.2012 13:31 GÜNCELLEME 26.06.2012 17:10
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Suriye'nin Halep şehrine 120 kilometre mesafedeki Türk toprağı Caber Kalesi, 20. Zırhlı Tugayı 3. Hudut Alay Komutanlığı 2. Hudut Taburuna bağlı bir manga asker tarafından korunuyor.

İki ülke arasında yaşanan gerginliğin ardından kalenin bundan sonraki akıbeti ve görev yapan Türk askerinin durumunun ne olacağı ise merak konusu.

'Askerlerimize dokunmazlar'

Emekli Tümgeneral Armağan Kuloğlu, Caber Kalesi'nde 1 manga Türk askerinin sembolik olarak görev yaptığını söyledi:

- SEMBOLİK GÖREV: "1 Manga asker 10-11 kişiden oluşur. Bir çatışma veya savaş durumu olacağını sanmıyorum. Varsayalım ki böyle bir durum oldu, kaledeki personele zarar verileceğini düşünmüyorum. Oradaki askerlerimiz sembolik olarak görev yapıyorlar.

- CESARET EDEMEZLER: Caber Kalesi'ndeki askerlerimize şu aşamada yapılacak fiili bir taaruz veya saldırı, iki ülkeyi genel savaşa sürekler. Suriye buna cesaret edemez. Suriyeliler, düşürülen uçağımızla ilgili olarak, 'hava sahamızı ihlal etti, alçak uçuş sırasında makineli tüfekle düşürdük' açıklamasında bulundu. Özür veya geri adım gibi bir şey söz konusu değil. Caber Kalesi'yle ilgili statü ikili antlaşmayla belirlenmiş durumda. Suriye makamları, askerlerimizi geri çekmemiz isteyebilirler. Ancak buna gerek duyacaklarını sanmıyorum. Türk Askeri Caber'de sembolik olarak bulunmaktadır."

- SÜLEYMAN ŞAH'IN MEZARI: Caber Kalesi Yavuz Sultan Selim devrinde Osmanlı topraklarına katıldı. Osmanlı Devleti'nin kurucusu Osman Bey'in dedesi Süleyman Şah'ın mezarı bulunan kaledeki türbe 2.Abdülhamit devrinde yeniden yaptırıldı. Caber Kalesi'nin de içinde bulunduğu bölge 1.Dünya Savaşı'nın sonlarına doğru İngilizler tarafından işgal edildi. Daha sonra ise bölge, Suriye'ye bağlanarak Fransız mandasına bırakıldı.

- 1921'DE DEVREDİLDİ:

Türkler için büyük manevi değer taşıyan Caber Kalesi, Fransa ile TBMM Hükümeti arasında 20 Ekim 1921 tarihinde imzalanan Ankara Antlaşması'nın 9. maddesi gereğince, Türk Mezarı adı altında Türkiye'ye bırakılarak, Türkiye'ye muhafız bulundurma ve Türk bayrağını çekme hakkı tanındı. Türbenin muhafazasını sağlamakla görevli olan Jandarma İhtiram kıtasının ikameti için 30 Mayıs 1938 tarihinde modern bir karakol yaptırıldı. 1939 yılında ise eski türbe tamiri imkânsız hâle geldiği için tarihi özelliğine uygun olarak, karakolun yanında yeni bir türbe inşa edilerek, mezar buraya nakledildi.

VATAN

YORUMLAR 2
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    asker sayısı az. sembolik olarak dursalarda sayıları çok az en azından 30-50 arası olması lazımdı, sonuçta stratejik bir nokta caber kalesi özellikle savaş yaygaraları arasında korunması lazım... biliyorsunuz stratejik nokta olmasının dışında bir kültür mekanı süleyman şah'ın kabri bulunmaktadır... kültürümüz sadece son 10 yıldır korunduğu için buraya da asker sevkiyatı yapılmalı hem de uçaksavar eklenerek...!
    Cevapla
  • The_Ghost 11 yıl önce Şikayet Et
    askeriliğimin 2 ayı burada geçti. . benimde askerliğimin 2 ayı burada geçti. gerçektende sembolik olarak görev yaptık. suriye topraklarındaki türk toprağı. ama resimde görülen yer değil görev yaptığımız yer. burası daha sonra sel tehtidi dolayı ile yeni yerine taşındı.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uluslararası Adalet Divanı'ından kritik Gazze kararı!
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'