Beşar Esad suskunluğunu bozdu

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türk uçağının Suriye tarafından düşürülmesinden sonra ilk kez konuştu. Esad: Her açıdan bir savaşın içindeyiz" dedi.

Beşar Esad suskunluğunu bozdu
Beşar Esad suskunluğunu bozdu
GİRİŞ 26.06.2012 22:15 GÜNCELLEME 27.06.2012 02:16
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Çuma günü düşürülen Türkiye savaş uçağının ardından Türkiye ile Suriye yönetimi arasındaki gerilim devam ederken yeni çatışma haberleri gelmeye devam etti.

Günün erken saatlerinde muhalifler başkent Şam kırsalında bugüne kadarki en yoğun çatışmaların yaşandığını duyurmuştu.

Salı günü kabinedeki görevlerine başlamak üzere yemin törenine katılan kabine üyelerine yaptığı açıklamada Başkan Esad "her açıdan gerçek bir savaş halini yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

Esad "Savaşta olduğumuz zaman tüm politikaların, tüm tarafların ve tüm sektörlerin bu savaşı kazanmaya yönlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Kendisini eleştiren ve görevi bırakması çağrısında bulunan tüm ülkeleri eleştiren Suriye lideri sözlerine "Batı her zaman alır ama asla vermez ve bu her süreçte kanıtlanmıştır" şeklinde devam etti. "Tüm ülkelerle ilişkilerimizin iyi olmasını istiyoruz, ancak çıkarlarımızın nerede olduğunu bilmeliyiz."

İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri örgütü Şam merkezine 8 km uzaklıktaki Kadsaya ve el-Hama ilçelerindeki Cumhuriyet Muhafızları üsleri yakınlarında yoğun çatışmalar yaşandığını söyledi.

Muhabirlerimiz bu üslerin yakınında çatışma yaşanmasının nadir olduğunu ve bu durumu isyancılar arasında özgüvenin artıyor olduğuna işaret ettiği şeklinde yorumladı.

Esad'ın kardeşi Mahir'in liderliğini yürüttüğü elit Cumhuriyet Muhafızları grubu başkenti korumakla görevli.

Devlet televizyonu çatışmaları doğrularken onlarca "teröristin" öldürüldüğünü ve aralarında yabancı uyruklularında olduğu pek çok "teröristin" ise tutuklandığını bildirdi.

Habere göre çok sayıda silahlı muhalif el-Hama'ya gelerek batıya giden bir ana yolun kontrolünü ele geçirmeye çalıştı. Haberde eylemin amacının daha fazla silah ve isyancının ülkeye girişini kolaylaştırmak olduğu da belirtildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemcileri örgütü ise Kadsaya'da 10 kişinin bombalama sonucu hayatını kaybettiğini, tüm Suriye'de Salı günü yaşanan şiddet olaylarında ise toplam 58 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Örgüte göre ölenler arasında 24 asker, 30 sivil ve dört muhalif bulunuyor. Ancak örgütün açıklaması bağımsız kaynaklarca doğrulanamıyor.

Siviller arada kaldı

Geçen hafta Uluslararası Kızılhaç Komitesinin (ICRC) sivilleri bölgeden çıkarma çabasında başarısız olduğu Humus kentinden de ağır bombardımanın devam ettiği haberleri geldi.

ICRC bugün sivilleri kentten çıkarmayı bir defa denemek üzere kente geri döneceklerini duyurdu.

Salı günü Türkiye, Suriye'nin Türk savaş uçağını düşürmesinden sonra, Şam yönetiminin artık Türkiye için bir tehdit haline geldiğini belirterek Suriye'yle ilgili askeri angajman kurallarının değiştirildiğini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AKP grup toplantısında yaptığı konuşmada, "Suriye'den Türkiye sınırına yaklaşan her askeri unsur tehdit olarak" değerlendirilecek şeklinde konuştu.

Suriye uçağın kendi hava sahasını işgal ettiği gerekçesiyle vurulduğu açıklamasında ısrar etse de Türkiye uçağın uluslararası hava sahasında olduğundan emin olduğunu söylüyor.

Türkiye'nin de üyesi olduğu Nato Pazartesi konuyu görüşmek üzere Brüksel'de acil olarak toplandı. Toplantının ardından Nato Ankara ile "sıkı bir dayanışma içerisinde" olduklarını açıkladı.

Suriye Türkiye arasındaki ilişkiler savaş uçağının düşürülmesi olayından önce de zaten oldukça gergindi.

Bu arada BM barış gücü operasyonlarının başkanı Herve Ladsous Salı günü bir açıklama yaparak Suriye'de gözlemcilik görevinin artan şiddet olaylarından dolayı devam ettirilemediğini bildirdi.

KAYNAK: BBC
YORUMLAR 31
  • Seda Seda 11 yıl önce Şikayet Et
    esed çoktan sınırı aştı... esed artık kurtuluşunun olmadığının farkında olduğu için gemileride yaktı geriyede dönemiyor.ama acil bu aileye müdahale edilmelidir.
    Cevapla
  • Tezel Yorumluyor 11 yıl önce Şikayet Et
    esad ve kardeşi mahir esad etkisiz hale getirilmelidir. nokta operasyon lazım bunlara.
    Cevapla
  • fermanı tan 11 yıl önce Şikayet Et
    net bakmak baktığında tümü görmek. bence beşar esede anlaşılmaz bu başkaldırı tamamen yanlış ayaklananlar neden ayaklandı bilinmez bir şekilde başladı direnışın başında onurlarını korumaya çalışan halk olmadığı halde bu direnişi bir şekilde oturtular ne için savaş kımın için savaş hangi halkın kurtuluşu için savaş esadı devirmenın savaşı yerne israil amerika avrupanın geleceği bir başkaldırış hele başbakanın nasıl olur tongaya gelmesi bu şekılde olabilir değerler altüst oldu başbakana diyorumkı artık kıble meselesini hallet kıblen batımı yada aynı kıble ehli olanla beraber aynı kıblemı bizim öz değerlerimizin mucadelesini veren iranla beraber olmadığınız muddetçe amerika israil ve avrupaya yem olmaktan kurtulamazssınız ya setleşeceksin yada değerlerinizi kaybedeceksiniz ama halen başbakanda o ruh tamamıyla kaybolmuş değildir türkıye içerisinde bir kısım azınlıkların etkınlığınden dolaayı kendinizi onlara kaptırmayın
    Cevapla
  • ilayda 11 yıl önce Şikayet Et
    bunun sonu cok kötü olacak. bu esadin sonu cok kötü olacak....kaddafi bakin nsl öldü buda öyle birseyler olacak ama tabi daha sonrasi da var...kabirde ne azablar bekliyor allahin gazabi ne siddetli olacak...bu esada-...
    Cevapla
  • Ahmet Yılmaz 11 yıl önce Şikayet Et
    şımarttınız. esed'i şımarttınız ,dersini vermede geç kaldınız.bekleyip göreceğiz bu işin altından daha neler çıkacak baka lım.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
3 penaltı kurtaran kaleci: Babam bana muska verdi!