Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bir ilk

Yunanistan başta olmak üzere, çeşitli ülkelerden Kütahya'ya gelen Rumlar, Kurtuluş Savaşı'ndan bu yana bir ilke imza attı.

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bir ilk
Kurtuluş Savaşı'ndan sonra bir ilk
GİRİŞ 01.07.2012 15:42 GÜNCELLEME 01.07.2012 15:47

Yunanistan başta olmak üzere, çeşitli ülkelerden Kütahya'ya gelen Rumlar, Kurtuluş Savaşı zamanında atalarının göç ettiği yerlerdeki tek kalıntı olan Yenimahalle'deki Agia Khurolum Bous (Baş melek) kilisesine giderek dua etti.

Kütahya'ya gelen Rumlar, Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis önderliğinde, Yeni Mahalle'deki kilisenin bahçesinde atalarının ruhları için dua okudu. 3 otobüs halinde gelen Rumlar, kilisenin kapısı kilitli olduğu için ön bahçe duvarından içeri girdi. Mahalle sakinlerinin ve çocukların meraklı bakışları altında kiliseye giren Rumlar, atalarının yaşadıkları topraklarda uzun yıllar sonra bulunmanın heyecanını yaşadıklarını ifade ettiler. Kilisenin içinde bol bol fotoğraf çeken Rumlar kiliseyi gezdi, ardından kilisenin arka bahçesinde atalarının ruhuna dua okudu. Okunan duanın arından tatlı dağıtıldı.

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Elpidoforos Lambriniadis, Agia Khurolum Bous (Baş melek) kilisesinin bahçesinde yapılan dua töreninin ardından yaptığı kısa açıklamada, Kütahya'da yaşayan atalarının ruhu için dua ettiklerini belirtti. Lambriniadis, "Atalarımızın yaptığı kiliseyi ziyarete geldik. Ayin burada yapılmayacak otelde yapılacak.

Kilise, harabe durumda olduğu için burası uygun görülmedi. Ayini yapmadan önce buraya geldik, çünkü atalarımızın ruhu için küçük bir dua okuduk. Bu bir mevlit diyebiliriz. Rum dedelerimizin geride bıraktığı ölüler için dua ettik. Bu, bizim geleneklerimize göre yapılan tatlıyı da hazırladık. Bize yardımcı olan bütün makamlara teşekkür etmek istiyoruz. Öncelikle valiliğe, belediye başkanlığına teşekkür ediyoruz. Burası temiz değildi, bizim için temizlediler. Özellikle de Emniyet Müdürlüğü'ne, güvenliğimizi sağladıkları için çok çok teşekkür etmek istiyoruz. Tabi ki siz basın mensuplarına ayrıca teşekkür ediyoruz, bizi yalnız bırakmadıkları ve yanımızda oldukları için." dedi.

AYİN OTELDE YAPILDI

Konakladıkları otelin toplantı salonunda biraraya gelen Rumlar, ayinlerini buruda yaptı. Ayin sonrası gazetecilere konuşan Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis, bahse konu kilisenin Kızılay himayesi altında bulunduğuna dikkat çekti. Çeşitli dönemlerde define avcılarının tek adresi haline gelen Baş Melek Kilisesi'nin, ne atalarına ne de Kütahya'ya yakışmadığının altını çizen Prof. Lambriniadis, şunları kaydetti:

"Bu kilise, bina olarak Kızılay'a ait. Bizim bir yetkimiz yok ama atalarımızın yaptığı tarihi bir eseri güzel bir halde görmek isteriz ve Kütahya'ya daha çok yakışır. Kütahya halkı her kültüre dostlukla bakan bir halk ve bunu yakından gördük. Kilisenin kapısını kilitli bulduk, ancak define arayan insanlar için kilitli olmadığını ve bu kiliseye zarar verdiğini gördük. İnşallah bundan sonra o kilise binası daha fazla zarar görmez. Kütahya ve hepimize yakışan bir durumda olsa hepimize daha faydalı olur diye düşünüyorum."

"HER YIL GELECEĞİZ"

Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti Prof. Dr. Elpidoforos Lambriniadis ve beraberindeki grup, kent merkezinde bulunan tarihi ve turistik yerleri gezdi. Lambriniadis, her yıl Kütahya'ya geleceklerine dikkat çekerek, Kütahyalıları da Yunanistan'a davet ettiklerini ifade etti. Lambriniadis, şunları söyledi:
"Biz her yıl gelmek istiyoruz.

Bence her gelişimiz, her gelişimizden daha iyi olacak. Bizler yıllarca beraber yaşadık, fazla çaba harcamamıza da gerek kalmayacak. Zaten ilk ziyaretimizden beri burada arkadaşlıklar oluştu ve kartlar değişti. Çok iyi bir gelecek olacak diye düşünüyorum. Kütahyalıları da Yunanistan'a davet ediyorum. Oradaki Kütahyalıların yerleştiği yerleri görüp, bizler onları ağırlayıp barış ortamı içerisinde yaşayalım diye düşünüyoruz."

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!