Prof. Dr. İlber Ortaylı veda etti

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı'ndan emekli oldu.

Prof. Dr. İlber Ortaylı veda etti
Prof. Dr. İlber Ortaylı veda etti
GİRİŞ 01.07.2012 23:12 GÜNCELLEME 08.04.2017 00:38
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı'ndan emekli oldu.

Topkapı Sarayı Müzesi Başkanlığı'nı 2005'ten bu yana yürüten İlber Ortaylı, yaş haddinden emekliye ayrıldı. İlber Ortaylı, akşam 19.00'da Topkapı Sarayı Mecidiye Köşkü'nde verilen kokteyle saraya veda etti. Kokteyle Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Türkiye Büyük Millet Meclisi TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik katıldı. İlber Ortaylı Galatasaray Üniversite’si Hukuk Fakültesi’nde bilimsel çalışmalarına devam edeceğini söyledi.

Veda gecesinde bir konuşma yapan Ortaylı, Türk bürokrasisinin sandığından daha müspet olduğunu söyledi. Ortaylı, "Şunu belirtmek isterim ki Türk bürokrasisinin sandığımdan daha müspet ve göz yaşartıcı, gurur verici yönlerini de bu görev sırasında tanıdım. Onun için yaptığım işe beni buraya tayin edenlere, bazı istisnai görünen tavırlarıma tahammül eden başta sayın Bakanımız olmak üzere bakanlık mensuplarına ve arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum." dedi.

Ortaylı, Topkapı Sarayı'na olan hizmetlerin asla bitmeyeceğini sonsuza kadar devam edeceğini söyledi. Ortaylı, "Buraya gelenlerin burayı sevmesi ve basit bir hizmetkar olması gerekir. Tarihte de böyle olmuştur. Biz buranın efendisi değiliz. Efendisi olan sadece zamanın padişahlarıydı. 1952'de çocuk olarak ilk adımımı attığımdan itibaren burada sürprizler ile karşılaştım. Dışarıda görmediğim kadar kibar, dışarıda duymadığım kadar zarif Türkçe konuşan memurlar vardı. Fakir Türkiye'ye rağmen insanlar bu saray için gayret ediyorlardı. Aynı şeyin devam etmesini ümit ediyorum." şeklinde konuştu.

Veda gecesinde konuşan Bakan Günay, Topkapı Sarayı'nın kendisinin Kültür Bakanlığına geldiği dönemde, birçok kamu kurumunun işgali altında olduğunu belirtti. Günay, "Sağlık Bakanlığının, Milli Savunma Bakanlığının, Milli Eğitim Bakanlığının, aklınıza gelen birçok kurumun işgali vardı. Zaman içinde bu kurumların hepsinin işgalini ortadan kaldırdık. İlber hoca değindi. Sürü sultanın içinde gecekondu işgali vardı. İnanılmaz kötü kullanımlar vardı. Bir tarihi mekana bir İmparatorluk merkezine yakışmayacak işgaller vardı.Daha önce sürü sultanın içine otobüsler giriyordu. Arkadaşlarımız onu ortada kaldırdı. Bizde gecekonduları çıkarmaktan başladık. Bu mekana kadar adım adım geldik." dedi.

Bakan Günay, İlber Ortaylı'nın kendisine söz verdiğini ve kendisine Türkiye’yi temsil etme görevi vereceklerini söyledi. Günay, ”Sayın İlber Ortaylı eğer benim kendisine verdiğim ricadan sonra verdiği sözü bir süre sonra yorulup vazgeçmezse kendisine Türkiye içinde ve dışında ülkemizi temsil etme görevi vereceğiz.” şeklinde konuştu.

Kokteylin sonunda İlber Ortaylı'ya Bakan Günay, çini işlemeli bir seramik hediye etti.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 2
  • Nihat Çelik 11 yıl önce Şikayet Et
    tarih elitleri. sayın prof.dr. halil inalcık ve ilber ortaylı hocamız dünyanın ve ülkemizin saygın tarihçilerinden dir.hocalarımızı saygıyla anmaya devam edeceğiz.....
    Cevapla
  • turgut sağlam 11 yıl önce Şikayet Et
    siz bir. duayensiniz ilber hocam..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas: Müzakerelerde esnek bir tutum sergiledik ancak İsrail süreci uzatıyor
Sergen Yalçın'dan Beşiktaş yönetimine mesaj! Geri dönecek mi?