Saldırıların odağındaki polisin içler acısı hali

Son zamanlarda polislere yapılan saldırılardan sonra gözler, polislerin kullandığı ekipmanlara çevrildi. Polisin son durumu içler acısı...

Saldırıların odağındaki polisin içler acısı hali
Saldırıların odağındaki polisin içler acısı hali
GİRİŞ 02.07.2012 11:49 GÜNCELLEME 02.07.2012 12:40
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Kullanacakları kelepçeyi parayla satın alan polislere devlet sadece tabanca veriyor. Polisler çelik yelek ve cop gibi malzemeleri olmadan görev yapıyor.

Son on günde sadece İstanbul'da polise dört silahlı saldırı düzenlendi. Avcılar, İstinye, Gaziosmanpaşa ve Sarıyer'de görev başındaki polislere yönelik silahlı saldırıların ardından polislerin yeteri kadar güvende olmadıkları ortaya çıktı. Bu saldırılarda Avcılar'da Sabri Yiğit kaldırıldığı hastanede, Gaziosmanpaşa'da Zekeriya Yurdakul ise olay yerinde hayatını kaybetti. Avcılar ve İstinye'de polise yönelik saldırıların faili olan teröristi tespit eden polis memuru ise teröristle girdiği mücadelede kasığından yaralandı. Son olarak da Diyarbakır'da devriye gezen polis otosuna silahlı saldırı düzenleyen PKK'lılar iki polisin yaralanmasına neden oldu.  Bu saldırıların en dikkat çeken yanı saldırıya uğrayan polislerin hiç birinde çelik yeleğin bulunmaması oldu.

YELEK DEPODA BEKLİYOR

Sokakta görev yapan polislerin çelik yelek giymemesi olası saldırılarda ölümlü sonuçlar doğuruyor. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Polis Okulu'ndan mezun olan her polise sadece silah ve bir adet yedek şarjör veriyor. Hem kırsalda hem de metropollerde terörle mücadele eden ülkemizde polislere yeterli sayıda çelik yelek verilmemesi eleştiriliyor. Bazı karakollarda sadece iki adet çelik yelek bulunduğu bu iki yelekten birinin ise depoda tutulduğu belirtiliyor.

Çelik yelek yetersizliği sıradışı çözümleri de gündeme getiriyor. PKK elebaşısı Abdullah Öcalan'ın doğum günü nedeniye Urfa'ya ek göreve giden bir ilin çevik kuvvet ekiplerinin yeterli sayıda çelik yelek olmaması nedeni ile ilin çevik kuvvet şube müdürlüğünün nöbetçisinin çelik yeleğini de alarak Urfa'ya gittikleri belirtiliyor.

EKİPMAN STANDARDI YOK

Sokakta, şubede ya da karakolda çalışan polis memurlarının üzerlerinde bulundurmak zorunda olduğu kişisel ekipman standardının bulunmaması da eleştiri oklarını EGM'ne yöneltiyor. Normal şartlarda her polisin kelepçe, biber gazı, jop, çelik yelek, fosforlu yelek ve elfeneri gibi ürünlerinin olması gerekirken polislerin çoğunluğunda sadece silah bulunuyor. Mevcut ekipmanları olmayan polis gerek rutin kontrollerde gerekse de olağan dşı uygulamalarda zor durumda kalarak hem kendi can güvenliğini hem de vatandaşların can güvenliğini tehlikeye atıyor.

Polisin elinde bulunan ve halen kullanılan çelik yeleklerin ise yeleği kullanan polislerin vücut standartlarına uygun olmaması polislerin çelik yelek kullanım oranını da düşürüyor. Bazı memurları boy bazıları da kilo sebebi ile çelik yelekleri kullanmak istemiyor. Eğitim ve terör uzmanları çelik yeleğin tıpkı silah gibi şahsi bir ekipman olması gerekliliğini vurguluyor. Her polisin vücut ölçülerinin farklı olması aynı çelik yeleği kullanmak zorunda olan polisleri zor durumda bırakıyor ve kullanım oranının düşmesine neden oluyor. Mevcut yeleklerin ağır olması gerekli işlevlerini yerine getirememesi de kullanımında tercih edilmediğini gösteriyor.

"HALK EKMEK" KULÜBESİ SANIYORLAR

Karakol ve şube müdürlüklerinin girişinde polislerin nöbet tuttuğu kabinlerin güvenliğinin sıfır olması da ayrı bir güvenlik zafiyeti olarak göze çarpıyor. Polislerin nöbet tuttukları yerlerin PVC'den yapılmış olması tiraji komik olayların yaşanmasına da sebep oluyor. A.S. isimli bir polis memuru PVC'den yapılmış nöbet kulübesinde nöbet tuttuğu sırada bir vatandaşın kendisine "Ekmek var mı?" diye sorduğunu belirtiyor. İlk başta ne olduğunu anlayamayan polis memuru, vatandaşın nöbet kulübesini halk ekmek kulübesi sandığını anlıyor.

KELEPÇE'Yİ KENDİ PARASIYLA ALIYOR

Polis memurunun en önemli ekipmanlarından olan kelepçeyi de polisler kendi cebinden para vererek almak zorunda ya da kişisel inisiyatifini kullanarak almamayı tercih ediyor. Devletin biber gazı, çelik yelek, el feneri ve kelepçe gibi bir polis memurunun ana malzemeleri olan ekipmanları görevli memura temin etmemesi yetkili mercilerin bu ekipmanları kullanma zorunluluğu getirme hakkını da engelliyor.

Terör uzmanlarının açıklamalarına göre polise yönelik silahlı ve bombalı saldırıların önümüzdeki günlerde de devam edeceği belirtiliyor. EGM'nün bütçe sıkıntısı nedeniyle memur sayısına göre değil bütçesindeki ödenek kadar çelik yelek aldığı kaydediliyor. Gerek trafik polislerinin ve gerekse de önleyici hizmetler polislerinin kullandığı resmi ve sivil araçların herhangi bir standart gözetilerek teşkilata kazandırılmadığı da dikkat çekiyor. Emniyet teşkilatının kullandığı araçlarda gerek iç donanım olarak gerekse de araç performansı olarak belirli bir standarda riayet edilmediği görülüyor.

HİBEYE MUHTAÇ BIRAKILIYOR

Geçtiğimiz mayıs ayında Sakarya Emniyet Müdürlüğü'ne il esnafları tarafından 43 yeni araç hibe edildi. İhtiyaçlarını bütçeden karşılayamayan emniyet yetkililerinin esnaflardan ya da işadamlarından yardım alması polisin standardını yok ettiği gibi ikili ilişkilerde polisin elini kolunu bağlayan bir neden olarak da göze batıyor.

ARAÇLAR KASKOLU DEĞİL

Emniyet Müdürlüğü'nün garip uygulamalarından biri de polis otolarının hiçbirinde kasko olmaması. Sürekli hareket halinde olan ve suçlu takibinde ya da olay yerine intikal ederken gayet seri hareket etmesi gereken polis otolarının kaza riski de yüksek oluyor. Kaza riski yüksek olan polis otolarında kasko olmaması aracı kullanan polisi zor durumda bırakıyor. Herhangi bir kaza olayına karışan polis memuru hakkında otomatikman soruşturma başlatılıyor. Soruşturma süresince memur rütbe alamıyor, sınavlara giremiyor. Kazada memurun kusuru varsa memur bu ücreti cebinden ödemek zorunda kalıyor. Polis otosu şoförlerini zor durumda bırakan bu uygulama nedeniyle şoför polisler risk almaktan çekiniyorlar.

KAYNAK: BUGÜN
YORUMLAR 10
  • faruk yıldız 11 yıl önce Şikayet Et
    ...... bırakın emniyetin çelik yelek almasını rüşvetin, irtikabın en ağır suç olduğu bir kurumda esnaftan, vatandaştan gece düzenlemesi adı altında toplanan paralarla araba alınan günler çok uzakta değil, hala da yapılıyor.
    Cevapla
  • fatih yıllık 11 yıl önce Şikayet Et
    silah. kullandıkları beylik tabancasının da parasını ödüyor polis memuru...
    Cevapla
  • Abdullah suiçmez 11 yıl önce Şikayet Et
    haberin doğrusu . haber çok iyi araştırılarak hazırlanmış,hazırlayan arkadaşa teşekkür ederim,evet donanım eksik,imkanlar yetersiz,çalışma saatı çok fazla,bazen amirlerin keyfi tutumları.polis demeokrasının olmazsa olmazı, fakat kendi içinde demokrasi yok
    Cevapla
  • kadir sert 11 yıl önce Şikayet Et
    zırvalamak. zırvacı başı sensin sanki yapılmadı sanki ilk defa konuşuluyor sen bildin bileli konuşluyor ama yapılmıyor hükümet yalakalığı yapacağım diye millete hakaret etme hakkı verilmiyor sana
    Cevapla
  • hakan bekmez 11 yıl önce Şikayet Et
    sadece var diyeceğinize. sadece sorun var, aman yarabbi herşey eksik, ovv içler acısı polisin durumu diye zırvalayacağınıza kendi aranızda bir çözüm önerisi oluşturup sayın hükümetimize sunmaktan bu kadar mı acizsiniz allah aşkına...! korku imparatorluğundamı yaşıyoruz ne eksiğiniz varsa gidin belirtin ortada yaygara koparıp sanal gündem oluşturmakla sadece sorun çıkarırsınız,soruna sorun eklersiniz ve çözüme asla ulaşamazsınız...!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun işgalci İsrail'i hedef aldı
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi