Atatürk'ün ilk kez yayınlanan görüntüleri İZLE

Atatürk'ün bu görüntüleri binlerce kilometre uzakta, Amerika'da ortaya çıktı...

GİRİŞ 03.07.2012 08:56 GÜNCELLEME 03.07.2012 09:15
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

İzmir’de Yunan ordusunu denize döken Atatürk ve silah arkadaşlarının kente girerken çekilen video görüntüleri Amerikan arşivlerinden ilk kez ortaya çıktı

Atatürk, binlerce İzmirli’nin sevgi gösterileriyle karşılanmıştı.

Kurtuluş Savaşı’nın sonlarında Türk ordusunun, 9 Eylül 1922 sabahı İzmir’i işgal eden Yunan ordusunu bozguna uğratarak denize dökmüştü. Mustafa Kemal Atatürk ve Türk ordusunun İzmir’e girişinin görüntüleri ilk kez ortaya çıktı.

İlk kez izleyeceksiniz

Turk North America isimli internet haber sitesi, ABD arşivlerinden İzmir’in kurtuluşunun ertesi günündeki çekilen görüntülere ulaştı. Yunan ordusunu bir gün önce denize döken Mustafa Kemal Atatürk ve Türk ordusu binlerce İzmirli’nin sevgi gösterileri arasında İzmir’e giriyor. Ellerinde Türk bayrakları ile Atatürk’ü ve Türk ordusunu karşılayan İzmirlilerin müthiş sevinci görüntülere yansıyor. Görüntülerde kentin her köşesinin Türk bayraklarıyla donatıldığı dikkat çekiyor.

Atlı ve yaya askerler sokaklarda geçit töreni yapıyor. Atatürk’ün bir başka görüntüsünde ise Ata yanında Kazım Karabekir ve kurmaylarıyla İzmir halkını selamlıyor, halkı ise Atasını bağrına basıyor. Bir başka görüntüde ise İzmir vilayet konağında Türk bayrağı göndere çekiliyor.

YORUMLAR 17
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    aaaaaaa. türkiye devletini gerçek anlamda modernleştirme girişimlerine ilk başlayan 2.mahmud'tur. abdülhamid han ise bu modernleşmeyi derinleştirdi. modern türkiye dediğimiz devletin aslında ilk kurucusu atatürk değil abdülhamid han'dır. bugün düne,dünle bağlantılı dair hangi kurumu görüyorsanız onların tamamına yakını abdülhamid han'ın eseridir. abdülhamid'in yaptığı hizmet ve eserleri tek tek sıralasak akşam olur. abdülhamid, 33 yıl boyunca yan gelip yatmadığını kendinden sonra da devam edecek olan eserleriyle ispat etmiş biridir. abdülhamid han bitmiş,tükenmiş bir imparatorluğu yaptığı hizmet ve atılımlarla ayağa kaldırdığı gibi türkiye cumhuriyetinin de alt yapısını o günlerden hazırlayan müthiş bir dehadır. onun türkiye ve avrupa'da yetiştirdiği öğrencilerin bir kısmı hain çıkmasaydı,bir çoğu ise çanakkale'de şehit düşmeseydi türkiye bugün çok daha değişik olacaktı.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    ilber ortaylı. matbaa gelip de kafa gelişiyor gibi bir şey düşünmek yanlış. yani bir toplum üretiyor, yazıyor, bunu çok okutuyor, çok okuyor ve talep ediyorsa burada matbaayı belirli zümreler yasaklasa bile venedik’ten basılır gelir. çünkü dışarıda matbaalar var; ama bu toplum zaten fazla okumamış. bunu itiraf edemediğimiz için kabahati yobazda arıyoruz. biz okumuyoruz kardeşim bir kere.
    Cevapla
  • Sultan-ı Yegah 11 yıl önce Şikayet Et
    metehan özdemir bilmiyor galiba... osmanlı'ya matbaa 1500'lerde gelmiştir.. zira ihtiyaç yoktur.. zira hattatlarımız vardır ve toplum okuma-yazma endeksli değil, dinleme-anlatma endeksli bir toplumdur.. batıda edebiyatçılar varken bizde aşıklar vardır.. sistem farklı olduğu için matbaa revaç görmemiştir.. yoksa gelmemiş değildir.. britanya hükümetinin istanbul'dan neden tek kurşun atmadan çıkıp gitmesini herhangi bir dayanak göstermeden sadece mustafa kemal'in dehasına bağlamak da komik..
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    yanlış biliyorsun. matbaanın gelmesine karşı çıkmalarının sebebi kuran'ın matbaayla yazılmasının caiz olmaması değil, yüzbinlerce kalem emekçisinin bir anda işsiz kalacağı korkusuydu. kitap yazıcılığı osmanlı coğrafyasında çok önemli bir sektördü. osmanlı aynı zamanda kütüphanelerindeki kitap sayılarıyla da ünlüydü. birileri sürekli kitap yazıyorlardı. o kitaplar telif olmasa da,istinsah olsa da neticede yazıyorlar ve para kazanıyorlardı.
    Cevapla
  • Abdullah Öz 11 yıl önce Şikayet Et
    yunanlılar denize döküldükten 1 gün sonra geldi, diyordu izmir'e,. teyzem latife'nin yazarı...o gün bu mu acaba..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi