Ses kayıtlarını yayımlayanlara 5 yıl hapis cezası

Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ses kayıtlarını yayımlayanlara 5 yıl hapis cezası
Ses kayıtlarını yayımlayanlara 5 yıl hapis cezası
GİRİŞ 03.07.2012 11:24 GÜNCELLEME 03.07.2012 11:24

"Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İlişkin Deva Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun Tasarısı", TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Ses kayıtlarını yayınlayanlara 5 yıllık hapis cezası kanunlaştı.

Kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen kanuna göre kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu gizlilik ihlali haberleşme içeriklerinin kaydı suretiyle gerçekleşmesi halinde ise ceza bir kat artırılacak.

Kişiler arasındaki haberleşme içeriklerini hukuka aykırı olarak ifşa edenlere de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kendisiyle yapılan haberleşmelerin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşa eden kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İfşa edilen bu verilerin basın yayın yoluyla yayınlanması halinde de aynı ceza uygulanacak.

Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Katıldığı aleni olmayan bir söyleşiyi, diğer konuşanların rızası olmadan ses alma cihazı ile kayda alan kişiye ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası verilecek. Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verileri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişi de 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 4 bin güne kadar adli para cezası alacak.

Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal eden kişiye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilirken; gizlilik, görüntü veya seslerin kayda alınmasıyla ihlal edilirse bu ceza bir kat artırılacak. Kişilerin özel hayatına ilişkin görüntü veya sesleri hukuka aykırı olarak ifşa eden kişiye, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek. Fiilin basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde aynı ceza uygulanacak.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Macron: Karşımızda çok büyük riskler var Avrupa ölebilir