Türkiye'de en çok başlık parası alınan yerler

TÜİK tarafından hazırlanan 'İstatistiklerle Kadın' adlı kitapçıkta Türkiye'nin başlık parası uygulamasıyla iligili ilginç veriler yer alıyor.

Türkiye'de en çok başlık parası alınan yerler
Türkiye'de en çok başlık parası alınan yerler
GİRİŞ 04.07.2012 12:28 GÜNCELLEME 04.07.2012 13:20
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye'de başlık parası uygulamasının en fazla Kuzeydoğu ve Ortadoğu Anadolu'da yaygın olduğu kaydedildi. Her iki bölgede de evlenen her 100 kadından 44'ü için ailelerin 'başlık parası' istediği vurgulandı.  Türkiye'de kadının toplum içindeki yerinin belirlenmesi ve sosyoekonomik kalkınma içinde kadının katkısının güçlendirilmesi amacıyla ulusal ve uluslararası politikaların üretilmesi, geliştirilmesi ve değerlendirilmesi için gerekli olan güvenilir ve güncel istatistiklerin sağlanması adına TÜİK tarafından hazırlanan 'İstatistiklerle Kadın' adlı kitapçıkta çarpıcı veriler yer aldı. Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre 2011 yılında Türkiye'nin toplam nüfusunun 74 milyon 724 bin 269 olduğu hatırlatılırken, söz konusu nüfusun bir önceki 2010 yılına göre yüzde 13.5'lik artış gösterdiğine dikkat çekildi.

GENÇ KUŞAKTAKİ KADININ PAYI ERKEKLERDEN DAHA DÜŞÜK 

Nüfusun 57 milyon 385 bin 706'sının şehirde, 17 milyon 338 bin 563'ünün de köylerde yaşadığı bilgisi verilirken, Türkiye'de kadın ve erkeklerin yüzde 77'sinin şehirlerde yaşadığının altı çizildi. Söz konusu kitapçıkta Türkiye'de doğan bebeklerden kızların oranı, erkeklerden daha düşük olduğu için genç kuşaklardaki kadınların payının daha düşük olduğu yorumu yapıldı. Yaşam tarzındaki değişimlere bağlı olarak ilk evlenme yaşının her iki cinsiyette de yükseldiğine dikkat çekilirken, kadınlar için ilk evlenme yaşı 2010 yılı verilerine göre 23.2 iken, bu oranın erkeklerde 26.5 olduğu kaydedildi. 2001 yılında kadınlardaki evlenme yaşının 22.2, erkeklerdeki evlenme yaşının da 25.5 olduğu hatırlatıldı.

BAŞLIK PARASI EN FAZLA KUZEYDOĞU VE ORTADOĞU ANADOLU'DA YAYGIN

Kitapçıkta 'başlık parası uygulaması' ile ilgili bilgilere de yer verildi. Buna göre Türkiye'de başlık parası uygulamasının en yaygın olarak yüzde 43.9 ile Kuzeydoğu Anadolu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde görüldüğü vurgulandı. Bu oran Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yüzde 42.2, Orta Anadolu'da yüzde 26.1, Batı Karadeniz'de yüzde 23.9, Doğu Karadeniz'de yüzde 20.7, Doğu Marmara'da yüzde 15, Batı Anadolu'da yüzde 11.2, Akdeniz'de yüzde 10.8, Batı Marmara'da yüzde 10.6 ve Ege'de de yüzde 6.2 oldu. Başlık parası verilme oranı kırsalda yüzde 23.5 olurken, şehirde ise bu oran yüzde 13 olarak kayıtlara yansıdı.

YAŞ İLERLEDİKÇE 'BAŞLIK PARASI UYGULAMASI' ORANI DA ARTIYOR 

Kuzeydoğu ve Ortadoğu Anadolu bölgelerinde her 100 kadından yaklaşık 44'ü için aileleri 'başlık parası' isterken, Güneydoğu'da ise yine her 100 kadından 42'si için başlık parası alındığı belirtildi. Başlık parası alınma oranı 18-24 yaş grubu için 10.2 olarak öne çıkarken, 25-34 yaş grubunda bu oran yüzde 7.9 olarak kayıtlara geçti. 35-44 yaş aralığındaki kadınların yüzde 12.4'ü için başlık parası istenirken, 45-55 yaş için bu oran 17.1, 55-64 yaş için yüzde 26.7, 65 ve üstü yaş gruplarındaki kadınlar için istenen başlık parası oranı da yüzde 28.7 olarak açıklandı. Tüm bu rakamlar da kadınların yaşı ilerledikçe başlık parası oranının arttığını ortaya koydu.

 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 4
  • fatih pınar 11 yıl önce Şikayet Et
    başlık parası yaygınlaştırılsın:). tabi batı illerinde insanlar nakit yerine altın,ev yüksek gelir gibi şeyler istiyorlar ve siz bunları (en azından bir kısmını) başlık saymıyorsunuz,5000 yöro nedir be ver kurtul ,batı illerinde bir kereliğine değil ömür boyu veriyorsunda kurtulamıyorsun habire ev taksitine erkeklerin ömrü bitiyor,çıtır kıtır ölüyorlar borçları bitireyim derken.başlık parası daha yaygın olsa bu kadar bekar olmaz:)
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    metin yazar. ilk okunuşta yazılım hatası gibi görünüyor fakat anlamak için okursan doğru bir kelime. bizi yanıltan herzamanki gibi ezber ve taklitlerimiz. eğer orta kızılırmak bölümünü merkezi alırsan yukarı kızılırmak bölümü haberde adı geçen yerler oluyor. bu arada yoruma ek kuzey ve güneyide yukarı sakarya - konya bölümü olarak bilgilendirme amaçlı ekleyebiliriz.
    Cevapla
  • nuri şahin 11 yıl önce Şikayet Et
    en çok nerede?. sinop ili türkeli ilçesi direkli köyü'nde 5000 euro. inanmayan araştırsın.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    bu ortadoğu anadolu neresi?. bir yerde geçse,yanlışlık oldu deriz ama yazıda bir sürü yerde ortadoğu anadolu geçiyor.. demek ki türkiye'de böyle bir bölge varmış ama bizden şimdiye kadar saklanmış. yazıklar olsun!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mansur Yavaş'ın seçim şarkısı ile PKK marşı arasında şoke eden benzerlik!
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!