Erdoğan, şehit pilotlar için Malatya'ya gidiyor

Suriye'nin düşürdüğü askeri uçakta şehit olan pilotların naaşlarının, denizden çıkarılarak Malatya'ya getirildi. Bu arada uçağın enkazından fotoğraflar da servis edildi.

Erdoğan, şehit pilotlar için Malatya'ya gidiyor
Erdoğan, şehit pilotlar için Malatya'ya gidiyor
GİRİŞ 04.07.2012 20:18 GÜNCELLEME 05.07.2012 19:35
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Suriye tarafından düşürülen Türk askeri uçağının pilotları Yüzbaşı Gökhan Erten ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy için yarın Malatya'da askeri tören düzenlenecek.

Törene Başbakan Erdoğan ve askeri komuta katılacak.

Düzenlenecek törenin ardından şehitler ailelerine teslim edilecek ve toprağa verilecek..

GENELKURMAY'IN GÜN İÇERİSİNDE YAPTIĞI AÇIKLAMA ŞÖYLE

Genelkurmay Başkanlığı'nın, düşürülen askeri uçakla ilgili açıklamasında,  ''Pilotlarımızın naaşlarının; TCG ÇEŞME'nin dip araması neticesinde tespit ettiği enkazın bulunduğu mevki civarında, Suriye sahilinden 8,6 deniz mili mesafede, 35 48.3079 Kuzey, 35 37.9357 Doğu ve 35 48.2877 Kuzey, 35 37.9274 Doğu koordinatlarında bulunduğu tespit edilmiştir'' ifadeleri yer aldı.

Genelkurmay Başkanlığı uçağın su altındaki ve su üstündeki enkazından çekilen fotoğrafları ve uçağın nerede bulunduğu mevkiyi gösteren haritayı da yayınladı.

http://image.haber7.com/haber/haber7/archive/1jpg_h71.jpg

TSK'dan yapılan açıklama şöyle:

- 22 Haziran 2012 tarihinde, Doğu Akdeniz’de, uluslararası hava sahasında, Suriye tarafından düşürülen Hv.K.K.lığımıza ait RF-4 uçağı ile temasın kesilmesini müteakip derhal başlatılan arama kurtarma faaliyetleri günlük olarak Genelkurmay İnternet sitesinde yayımlanmış, 28 Haziran 2012 tarihinde yapılan açıklama ile ayrıca kamuoyu bilgilendirilmiştir.

- 22-26 Haziran 2012 tarihleri arasında; Dz.K.K.lığı koordinatörlüğünde, 1 fırkateyn, 1 hücümbot, 1 karakol gemisi, 2 sahil güvenlik botu, bir uçak, dört arama kurtarma helikopteri ile yüzey araması şeklinde icra edilen arama kurtarma faaliyetlerinde; uçağın düştüğü bilinen bölgedeki hakim akıntı ve rüzgar durumu da dikkate alınarak, suüstü ve hava unsurlarının katılımıyla, toplam 70x23 mil karelik saha sistematik/ yoğun olarak aranmıştır.

-  Söz konusu aramalar neticesinde, uçağa ait olduğu değerlendirilen 30 kalem malzeme su yüzeyinden toplanmıştır.

-  26 Haziran 2012 tarihinden itibaren yüzey araması sonlandırılarak, bölgeye intikal ettirilen ve yandan taramalı sonar kabiliyetine sahip, Dz.K.K.lığımıza ait TCG ÇEŞME hidrografi gemisi, Seyir Hidrografi ve Oşinografi Daire Başkanlığının uzman personelinin de iştiraki ile deniz dibinde enkaz arama faaliyeti icra etmiştir.

-  Uçağımızın düştüğü ve uçağımıza ait olduğu değerlendirilen malzemelerin bulunduğu bölgede yoğunlaşarak yapılan dip taramasında, ortalama 1260 metre derinlikte, toplam 17 hat üzerinde, 8 gün, 5 saat (toplam 197 saat) arama görevi icra edilmiş ve deniz dibinde sekiz ayrı parça tespit edilmiştir.

-  03 Temmuz 2012 tarihinde R/V NAUTILUS araştırma gemisi ve 3000 (üçbin) metre derinlikten su üstüne çıkarma teçhizatına sahip Dz.K.K.lığımıza ait TCG İNEBOLU gemisi bölgeye intikal ettirilmiştir.

-  R/V NAUTILUS araştırma gemisi, TCG ÇEŞME tarafından sonar ile koordinatları belirlenen mevkilerde 3-4 Temmuz 2012 tarihlerinde doğrudan belirlenmiş noktalarda görüntülü dip araması icra etmiş ve uçağa ait bazı parçalara ve pilotlarımızın naaşlarına ulaşılmıştır.

-  Pilotlarımızın naaşlarının; TCG ÇEŞME’nin dip araması neticesinde tespit ettiği enkazın bulunduğu mevki civarında, Suriye sahilinden 8,6 deniz mili mesafede, 35 48.3079 Kuzey, 35 37.9357 Doğu ve 35 48.2877 Kuzey, 35 37.9274 Doğu koordinatlarında bulunduğu tespit edilmiştir.

-  Pilotlarımızın naaşları, 05 Temmuz 2012 tarihinde denizden çıkarılarak Malatya’ya intikal ettirilmiştir.

-  R/V NAUTILUS araştırma gemisi ve TCG İNEBOLU gemisi vasıtasıyla uçağa ait parçaların denizden çıkarılması çalışmalarına koordineli bir şekilde devam edilmektedir.

12. GÜNDE

Suriye tarafından 22 Haziran Cuma günü düşürülen Türk askeri uçağının kayıp olan pilotları Yüzbaşı Gökhan Erten ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un cenazelerinin aranması çalışmaları 12. günüde sonuç verdi. Bölgeye giden Nautilus isimli arama gemisi, pilotlar Yüzbaşı Gökhan Erten ve Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un yerlerinin bin 260 metre derinlikte olduğunu tespit etti.

Enkazın içinde bulundular

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ABD'nin bağımsızlık günü dolayısıyla katıldığı resepsiyonda soruları cevapladı. 'Şehit pilotlar Yüzbaşı Ertan ve Teğmen Aksoy için 6 Temmuz Cuma günü Malatya'da tören düzenleneceğini' belirten Yılmaz, uçağın füzeyle mi yoksa uçaksavarla mı vurulduğunun sorulması üzerine, 'Şu ana kadar resmi makamlarımız hangi bilgiyi verdiyse en gerçek bilgidir' dedi. Pilotların cenazelerinin uçağın enkazında bulunduğunu bildiren Yılmaz, "Enkaz çıkarılıyor. Parçaları da tek tek toplanıyor. Orada tek bir parça dahi bırakmak istemiyoruz' diye konuştu.

KAYNAK: HABER 7 / AJANSLAR
YORUMLAR 28
  • Doğan 11 yıl önce Şikayet Et
    postallar önemli bir delil bence. merak ettiğim konu şu? erkekler daha iyi bilir postallar (botlar) ayağa giyip bağlandıktan sonra hiç bir şekilde açılmadan ayaktan çıkmaz. rahmetlilerin botlarının naaşlarından önce bulunduğunu söylediler. eğer bu arakdaşlar enkazın içinde iseler bu postallar nasıl çıktı ayaklarından? yoksa bu arkadaşlar uçaktan kurtulmayı başardılar kendileri çıkardı daha sonra boğularak mı öldüler?
    Cevapla
  • yavuz kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    allah rahmet eylesin. benim alnadığım yazıda geçen ; 3000 (üçbin) metre derinlikten su üstüne çıkarma teçhizatına sahip dz.k.k.lığımıza ait tcg inebolu gemisi bölgeye intikal ettirilmiştir ifadesi su altından enkaz çıkartma gemimiz var ancak natilous gemisi bir takım elektronik donanımlar sayesinde kesin yer tespitini yapabiliyor
    Cevapla
  • Erhan ACUN 11 yıl önce Şikayet Et
    sıra.... uçağımızı düşürmek için ateşlenen füzenin parçasını bulup esedin göözzüüne sokmaya geldi.
    Cevapla
  • osman bereket 11 yıl önce Şikayet Et
    sn: mehmet akif!. elbette sn.başbakana her vakit dua ediyorum. her seçimde oyumu da veriyorum.yorumumu biraz irdeleyip betimleyebilseydin feodal ve zübük olmadığını anlayacaktın...
    Cevapla
  • ergün şahin 11 yıl önce Şikayet Et
    suriyede o zaman silahlı gurup yapıp. türkiyeye göndersin olurmu acaba sonrada onlara lojistik yapsın askerlere şehirlere saldırsın brakın bu kapitalist ucuz politikaları
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Uzmanlar açıkladı! Türkiye'nin Filistin'de neler yaptığı ne zaman ortaya çıkacak?