Başbağlar'da 33 kişi için gözyaşı döküldü

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te teröristler tarafından katledilen 33 kişi, Erzincan Valisi Yenigün'ün de katıldığı törenle anıldı.

Başbağlar'da 33 kişi için gözyaşı döküldü
Başbağlar'da 33 kişi için gözyaşı döküldü
GİRİŞ 05.07.2012 17:56 GÜNCELLEME 05.07.2012 17:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kent merkezine 223 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köy meydanında düzenlenen törende konuşan Erzincan Valisi Selman Yenigün, Başbağlar'a ''19 yıl önce yaşanmış bu acıyı tazelemek için değil, terörü, karanlık elleri ve odaklarını bir kez daha lanetlemek üzere geldiklerini'' söyledi.

''19 yıl önce bu şirin köyümüzde, tertemiz, pırıl pırıl, masum insanların uğradığı bu hain saldırıyı gerçekleştiren kirli ellerin ne denli insanlıktan uzak olduklarını ve terörün mantığının olmadığını tüm dünyaya bir kez daha duyurmak için buradayız'' diyen Yenigün, şöyle konuştu:

''Bu vesileyle Başbağlar şehitlerimizi ve vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyorum, ruhları şad olsun. Terörün sağı, solu ve mantığı olmaz. Nereden gelirse gelsin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en temel hakkı olan yaşama hakkına saldırı düzenleyenler, karşılarında güvenlik güçlerimizi ve devletimizi bulacaklardır. Şimdi hep birlikte bu kirli oyunu, bu çirkin tezgâhı bozmak durumundayız. Terörü besleyen kaynağı kurutmak, gelişmemizin, yükselmemizin önündeki en büyük engellerden biri olan bu terör belasından kurtulmak zorundayız. Ortak akılla ve her ferdin üzerine düşen görevi en güzel şekilde yapmasıyla bu işi başarabiliriz. Terörü besleyen cehaletle topyekûn savaşmak suretiyle, bu işin üstesinden gelebiliriz. Terörün birinci hedefi birliğimizi ve beraberliğimizi bozmaktır. Bunu asla unutmadan, bir ve beraber olduğumuzu sarsılmaz bir şekilde ortaya koymakla bu belayı alt edebiliriz.''

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Desdici ise, gerçek anlamda terörle mücadele edildiğinin söylenemeyeceğini savunarak, ''Türk milleti büyüktür. Türk Devleti büyüktür. Bugün bunun da üstesinden gelecektir. Belki Başbağlar'ın faillerinin dün hesabı sorulmamıştır. Bugün de sorulmamıştır. Ama herkes bilsin ki, yarın mutlaka sorulacaktır'' dedi.

Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar da, 19 yıldır Başbağlar köyünün her türlü meşru zeminde hakkını arama çabasında olduklarını belirterek, Sivas olayları ile Başbağlar köyü katliamının amacı, sonucu ve birçok yönü ile benzerlikler taşıdığını söyledi. Akarpınar, ''Maalesef Sivas olaylarına gösterilen ilgi ve hassasiyet kamuoyunu yönlendiren kuvvetler ile sivil toplum kuruluşlarının bir kısmı tarafından Başbağlar katliamına gösterilmemiştir'' diye konuştu.

Törenin ardından, Erzincan Valiliği tarafından köye yaptırılan kültür evi binasının temeli atıldı. Daha sonra, 33 kişinin katledildiği alanda yapılan şehitlik ziyaret edildi, dualar okundu.

Törene, çok sayıda milletvekilinin yanı sıra, belediye başkanları, askeri yetkililer, kurum ve kuruluş yöneticileri ile vatandaşlar katıldı.

Muhabir: Yakup Bakar

Yayıncı: Cemal Coşkun

Köyü Derneği Başkanı Mehmet Aydan, 18 yıl önce öldürülen 33 kişinin katillerinin halen yakalanamadığını, eli kanlı katillerin bir an önce yakalanarak adalete teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Törende daha sonra köy sakinlerden Aydın Parto, Başbağlar katliamıyla ilgili yazdığı şiiri okudu.

Katliamdan yaralı kurtulan Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar da Sivas'ta yaşanan olayların gündemden düşmediğini, Başbağlar katliamının ise unutulduğunu savundu.

Akarpınar, ''Sivas olaylarına gösterilen ilgi ve hassasiyet, kamuoyunu yönlendiren kuvvetler tarafından Başbağlar katliamına gösterilmemiştir. Sivas olayları manşetlerden düşmezken, Başbağlar köyü katliamını yapanların bıraktığı bildiride de açıkça Sivas katliamının hesabı sorulmuştur. Başbağlar katliamı Sivas katliamının sebebi değil sonucu olduğu halde bu göz ardı edilmiştir'' diye konuştu.

Erzincan Valisi Abdülkadir Demir de Başbağlar'da 33 kişiyi katledenlerin insanlıktan uzak olduklarını, terörün mantığını tüm dünyaya duyurmak üzere bir araya geldiklerini ifade etti.

Vali Demir, Sivas'ta yaşanan üzücü olayların akabinde Başbağlar'da yapılan menfur saldırının, ülkede bir kardeş kavgası çıkarmayı amaçlayanlar tarafından yapıldığını vurguladı.

Anadolu insanının her türlü zorluğa karşı milli ve manevi değerlere bağlı olduğunu anımsatan Demir, şunları kaydetti:

''Anadolu insanının feraseti, olgunluğu, milli ve manevi değerlere olan bağlılığı, ruh dünyasının zenginliği buna asla müsaade etmeyecektir. Aynı havayı teneffüs eden, aynı topraklar üzerinde yaşayan, aynı tarihe sahip, akrabalık bağlarıyla birbirine bağlı olan bizleri, hain eller, karanlık odaklar, birbirimize hasım ve düşman yapamayacaktır. Bunu tarihte denediler olmadı. Maraş'ta, Sivas'ta, Başbağlar'da yapmaya çalıştılar olmadı. Yarın da olmayacak. Bizim birliğimizi bozmaya çalışanlar beyhude bir uğraş içindeler. Biz bir kabile devleti değiliz. Tarih sahnesine yeni çıkmış bir millet ve devlet de değiliz. Bizler şanlı bir tarihe sahibiz. Köklü medeniyetler kurmuşuz. Üç kıtada hükümran olmuş, masumların, mağdurların barınağı, sığınağı olmuşuz. Birçok badireleri, sıkıntıları hep birlikte el ele vererek atlatmasını bilmişiz. Hürriyet ve istiklalimize kastedenlere en unutulmaz dersleri vermişiz.''

Törene, Erzincan Valisi Abdulkadir Demir'in yanı sıra, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Emniyet Müdürü Mehmet Tüzel, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu,Kemaliye Kaymakamı Metin Yılmaz, eski Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

(MÜC-CD-MİS-ARD)

-BAŞBAĞLAR KATLİAMININ 19. YILI

-ERZİNCAN;DA 1993 YILINDA TERÖRİSTLER TARAFINDAN KATLEDİLEN 33 KİŞİ TÖRENLE ANILDI

(Fotoğraflı-Görüntülü)

ERZİNCAN (AA) - 05.07.2012 - Erzincan;ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993;te teröristler tarafından katledilen 33 kişi, törenle anıldı.

Erzincan şehir merkezine 223 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köy meydanında düzenlenen törende ilk olarak konuşan Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar, 19 yıldır Başbağlar köyünün her türlü meşru zeminde hakkını arama çabasında olduğunu belirterek '' Gerek Sivas katliamı gerekse başbağlar köyü katliamı amacı, sonucu birçok yönü ile benzer olduğu halde maalesef Sivas olaylarına gösterilen ilgi ve hassasiyet kamuoyunu yönlendiren kuvvetler ile sivil toplum kuruluşlarının bir kısmı tarafından başbağlar katliamına gösterilmemiştir. Başbağlar köyü katliamını yapanların bıraktığı bildiride açıkça Sivas katliamının hesabı sorulmuştur denilerek başbağlar katliamı Sivas katliamının sebebi değil sonucu olduğu halde her nedense bu göz ardı edilmiştir.'' dedi.

CHP Erzincan Milletvekili Muharrem Işık;da "19 yıl önce bugün Başbağlarımıza bir ateş düştü. Buradaki canlarımızdan 33 vurularak ve yakılarak öldürüldü. Bu acı tabi öncelikle buranın halkının yüreğine düştü. Acıyı kesmek ve azaltmak i çin en önemli yöntemlerden birisi yalnız bırakmamak, ancak en önemlisi de faillerini bulmaktır. Çünkü en azından yapanların yanına kar kalmadı dememek, için bunları bulmak bizim asli görevimiz olmalı. Failler hala bulunamadı bulunanlar ise serbest bırakıldı.; Dedi.

Ardından söz alan Ak Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, "bizim huzur ve güvenimizi kardeşliğimize istikrarımızı görüp te Sivas;ta, Kahramanmaraş;ta Çorum;da  rahatsız olanlar ve başbağlarda rahatsız olan bu dış güçlerin içimizdeki hainler önce Sivas;ta sonra Başbağlar da, Çorum;da Kahramanmaraşta amaç şu; bu toprağın çocuklarını bu milleti bölüp parçalamak. Asıl amaç şu idi, PKK terör örgütünün nasıl yaparım da Erzincan;da, Sivas;ta alevi sunni çatışması meydana getiririm. Nasıl yaparım da başbağlardaki katliamı bir diğer alevi hemşehrilerimizin üzerine yıkarım. Ama çok şükür bu necip millet, millet ki; Çanakkale;de kürdü ile türkü ile lazıyla çerkezi ile alevisiyle sünnisiyle birlikte can vermiş kan vermiş bu toprağa. Bizim sağduyumuz bu oyunu bozdu. Onların bizim birlik ve beraberliğimizi bozmaya güçleri yetmeyecektir. İnşallah bu oyuna gelmeyeceğiz zaten. Sonları gelmiştir onların, biz burada bugün Başbağlarda terörist başına terörist demeyen, PKK terör örgütünün ağzıyla konuşan onların siyasi uzantılarını ben buradan kınıyorum." Dedi.

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Tesdici, "Bugün gerçek anlamda terörle mücade edildiği söylenemez. Türk milleti büyüktür. Türk Devleti Büyüktür. Bugün bununda üstesinden gelecektir. Belki Başbağlar;ın failerinin dün hesabı sorulmamışır. Bugünde sorulmamıştır. Ama herkes bilsinki yarin mutlaka sorulacaktır. Bu kan burada kalmayacaktır. Mutlaka bunun hesabı sorulacaktır. Biz milliyetçi hareketiz. Bizim milliyetçiliğimiz etnik bir kökene dayanmaz. Bu bayrağın altında bir ve beraber yaşama iradesi gösteren, Türk;ünden Kürdünden, alevisinden, Boşnağından, Lazında, Çerkezinde milliyetçisiyiz. Yeterki bu bayrağın altında bir ve beraber yaşama iradesini göstersin, aynı kararlılığı ortaya koysun." dedi.

Erzincan Valisi Selman Yenigün ise "Buraya 19 yıl önce yaşanmış bu acıyı tazelemek için değil; terörü, karanlık elleri ve odaklarını bir kez daha lanetlemek üzere geldik. 19 yıl önce bu şirin köyümüzde, tertemiz, pırıl pırıl, masum insanların uğradığı bu hain saldırıyı gerçekleştiren kirli ellerin ne denli insanlıktan uzak olduklarını ve terörün mantığının olmadığını tüm dünyaya bir kez daha duyurmak için buradayız. Bu vesileyle Başbağlar şehitlerimizi ve vatan uğruna canlarını feda eden tüm şehitlerimizi şükran ve rahmetle anıyorum, ruhları şad olsun. Terörün sağı, solu ve mantığı olmaz. Nereden gelirse gelsin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının en temel hakkı olan yaşama hakkına saldırı düzenleyenler karşılarında güvenlik güçlerimizi ve devletimizi bulacaklardır. Şimdi hep birlikte bu kirli oyunu, bu çirkin tezgâhı bozmak durumundayız. Terörü besleyen kaynağı kurutmak, gelişmemizin, yükselmemizin önündeki en büyük engellerden biri olan bu terör belasından kurtulmak zorundayız. Ortak akılla ve her ferdin üzerine düşen görevi en güzel şekilde yapmasıyla bu işi başarabiliriz. Terörü besleyen cehaletle topyekûn savaşmak suretiyle bu işin üstesinden gelebiliriz.Terörün birinci hedefi birliğimizi ve beraberliğimizi bozmaktır. Bunu asla unutmadan, bir ve beraber olduğumuzu sarsılmaz bir şekilde ortaya koymakla bu belayı alt edebiliriz. Milletimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde kurtuluş savaşını hep birlikte omuz omuza çarpışarak, kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden beraber mücadele ederek bu güzel yurdu, bu güzel vatanı bize armağan etmişlerdir." dedi.

Tören alanındaki programın ardından Erzincan Valiliği tarafından köyde yaptırılan Başbağlar köyü kültür evi binasının temel atma törenine geçildi. Törenin ardından, 33 kişinin katledildiği alanda yapılan şehitlik ziyaret edildi, dualar okundu.

Törene, Erzincan Valisi Selman Yenigün, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Testici, Ak Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, Ak Parti Malatya Milletvekili Mustafa Şahin, Ak Parti Malatya Milletvekili Hüseyin Cemal Akın, Ak Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, CHP İstanbul Milletvekili Aykut Aydoğdu, CHP Amasya Milletvekili Ramis Topal, CHP Adıyaman Milletvekili Salih Fırat, CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, İstanbul Bağımsız Milletvekili İhsan Barutçu, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Emniyet Müdürü Mustafa Eleman, İl Jandarma Alay Komutanı Mehmet Artar, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Kemaliye Kaymakamı Fatih Kaya, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ile vatandaşlar katıldı.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • murat sorgu 11 yıl önce Şikayet Et
    negatif ayrımcılık !!!. anlamış değilim bu milleti, madımak için eylemler anmalar yapılıyor buna karşı değiliz ve destekliyoruz amma gardaşım başbağlarda öldürülenler insan değil mi? madımaktakilerden farkı ne, her ikisi de insan değil mi? ölen insan sayısı eşit ve her iki olayda vahşice yapılıyor ama her nedense madımaktan başka hiçbir katliam anılmıyor? madımakta hepimiz aleviyiz, başbağlarda da biraz insan olalım..saygılar.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
İsrail'in İran'a saldırı sonrası piyasalarda son durum