Çocuğunuzu kazada koruyacak 11 öneri

Ülkemizde her yıl tatil sezonunda meydana gelen trafik kazalarında çok sayıda çocuk yaralanmakta veya hayatını kaybetmektedir. İşte bu tür kayıpların önüne geçmek için uyulması gereken 11 kural.

Çocuğunuzu kazada koruyacak 11 öneri
Çocuğunuzu kazada koruyacak 11 öneri
GİRİŞ 23.07.2012 11:42 GÜNCELLEME 23.07.2012 14:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Geçen hafta sonu 43 kişinin trafik kazalarında ölmesi, bu yönde güvenlik önlemlerini bir defa daha hatıra getirdi. Özellikle kazalarda küçük çocukların yaşamını yitirmesinin çocuk koltukları ile aşılabileceğini söyleyen makine mühendisi Güngör Kaya, bu konuda alınması gereken önlemleri anlattı. Tatil dönüşlerinde yaşanan kazalara dikkat çeken Kaya, "Ülkemizde her yıl tatil sezonunda meydana gelen trafik kazalarında çok sayıda çocuk yaralanmakta veya hayatını kaybetmektedir.

Bu sorunun üstesinden gelmek için çocuklarıyla birlikte seyahate çıkan ebeveynlere önemli görevler düşmektedir. Bu görevlerin başında gelen de olası kazalarda bebek ve çocuklarının zarar görmesini önlemek veya en aza indirmek için güvenlik önlemlerini almaktır. Araçlarda mutlaka çocuk koltuğu olmalıdır. Ayrıca seyahatten önce çocuklar mutlak suretle arka koltuğa standarta uygun monte edilmiş çocuk oto güvenlik koltuğuna oturtulmalı ve tüm emniyet tedbirleri alınmalıdır." dedi.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 150. maddesine istinaden zorunluluk olmasına rağmen çocuk oto güvenlik koltuklarının ihmal edildiğini anlatan Kaya, önerilerini de şöyle sıraladı: "Kullanacağınız çocuk koltuğunun, çocuğunuzun yaşına uygun olmasına özen gösterin. 1 yaşına (13 kiloya) kadar bebekler için yapılmış olan ana kucağı modeli, arka koltuğa bebeğin yüzü arkaya bakacak şekilde monte edilmelidir.

4 yaşına kadar (9-18 kg. arası), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılmalı, bunlar arka koltuğa öne bakacak şekilde monte edilmelidir. 4 yaşından sonra ise (15-36 kg. arası) çocuk, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır. Henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından yükseltici koltuklar kullanılmalıdır.

1- En az 1 yaşına ve 9 kiloya ulaşıncaya kadar bebeğinizi yüzü arkaya dönük biçimde 45 derecelik açıyla oturtun.

2-Çocuk koltuğu, kullanım kılavuzundaki talimatlara uyularak arabaya doğru biçimde yerleştirmelidir.

3 - Aracınıza uygun olmayan çocuk koltuğunu kullanmayın.

4- Kullanacağınız çocuk koltuğunun, denenmiş ve standarta uygun olmasına dikkat edin.

5- Her yolculuktan önce çocuk koltuğunun standarta uygun şekilde yerleşip yerleşmediğinden emin olun.

6- yıldan daha eski çocuk koltuğunu değiştirin. Daha eski olanlarını kullanmayın.

7- Araba hareket halindeyken bebeğinizi/çocuğunuzu koltuktan çıkarmaya çalışmayın.

8- Beş nokta kemer sistemi en iyi korumayı sağlar, çünkü bebeği hem omuzlarından hem de kalçasından tutacak şekilde kavrar. Kemer, en iyi korumayı sağlamak için rahat biçimde durmalıdır, bebeğinizi çok sıkmamalıdır.

9- Çocuk, koltukta kendini rahat ve iyi hissetmelidir. Hoşnut olmayan bir çocuk rahatsız olur ve sürücüyü de rahatsız eder.

10- Çocuk güvenlik koltuğunun montajı kolay olmalı ve mevcut araç kemerleriyle kullanılabilmelidir.

11- Çocuk güvenlik koltuğu, kısa mesafeli yolculuklarda dahi kesinlikle kullanılmalıdır.

 

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • ismail eren 11 yıl önce Şikayet Et
    çocuk koltuğu yok sa. haberde sadece çocuk koltuğu var. çocuk koltuğu olmadan çözümü yok mu?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kulüpler Birliği geri adım atmıyor! Büyükekşi yönetimine büyük baskı
Harita paylaşıldı! 45 il için peş peşe uyarılar