Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu meslekler

Üniversite mezunu gençlerin en büyük sorunlarından ve şikâyetlerinden birisi mezun olduktan sonra iş bulamama. İşte Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu meslekler;

Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu meslekler
Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu meslekler
GİRİŞ 24.07.2012 14:30 GÜNCELLEME 24.07.2012 17:21
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, Türkiye'de üniversitelerin yaşadığı en büyük sorunlarından birisinin mezun ettiği öğrencilerinin uzun yıllar eğitim almasına karşın işsiz kalmaları olduğunu ifade etti. Bu sorunu sadece üniversitelerin ya da mezun olan öğrencilerin sorunu olmadığını kaydeden Prof. Dr. Keleştemur, devletle özel sektörün de bu konuda ciddi çaba içerisinde olması gerektiğini belirtti. Keleştemur, Türkiye'de üniversitelerin, ülke ve bölgesindeki, dünya genelindeki ihtiyaç duyulan meslekler ilgili fakültelere ağırlık vermesi gerektiğini savundu. Öğrencilerin üniversite tercih döneminde bazı hususlara da dikkat etmesini isteyen Keleştemur, mutlaka Türkiye'de ve bölgesinde hangi mesleklerde elemana ihtiyaç olduğunu değerlendirerek fakülte tercihlerini yapması gerektiğini ifade etti.

Prof. Dr. Keleştemur, Türkiye'de hiçbir zaman değerini kaybetmeyecek meslekler arasında ziraat mühendisliğini gösterirken, Türkiye'nin hekim ihtiyacını gelecek 10-15 yıl içerisinde karşılayabileceğini öne sürdü. Gençlere tavsiyelerde bulanan Keleştemur, tercihlerde, ülkenin ihtiyaçlarına göre iş bulma konusunuz değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi. "Sağlık konusunda bazı ülkelerde doktor fazlalığı var." diyen Rektör Keleştemur, "Türkiye'de önümüzde 10-15 yıl daha doktor açığı olacak. Sıkıntısı olacağı biliniyor. Ancak bu yeni mezunlarla kapatılacak. Hemşire konusunda sıkıntı büyük. Çok ciddi ihtiyaçlar var. Bazı mesleklerde eleman bulunamıyor. Ama bazı alanlarda istihdam olmadığı için işsiz insan sayısı artıyor." dedi.

Prof. Dr. Keleştemur, çok yetenekli, iyi mezun, işini iyi bilenin Türkiye'de hangi meslekten olursa olsun işsiz kalmayacağına inandıklarını ifade ederek, "Burada üniversitelere büyük görev düşüyor. Kaliteli bir eğitim vermesi gerekiyor. Burada üniversiteye sonrasında iş hayatında devlete ve özel sektöre görev düşünüyor. Politika belirlerken Türkiye, dünya ve bölgemizin ihtiyacı dikkate alınmalıdır. Bazı alanlarda ihtiyaç fazla ve o fakülte sayılarını artırmak gerekir." uyarısında bulundu.

Türkiye'nin tarım ülkesi olduğunu vurgulayan Keleştemur, ziraat mühendisinin sürekli iş bulabilme imkânı olduğunu dile getirdi. Tarımın ülkenin geleceği ile ilgili önemli sektör olduğuna anlatarak, bu bölümden mezun olanların kendilerini iyi yetiştirdiğinde gerek devlette gerekse özel sektörde sürekli iş bulabileceğini, işsiz kalmayacağına dikkat çekti.

CİHAN

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 7
  • yorumlu yorum 11 yıl önce Şikayet Et
    ....... 2011 yılı verilerine göre, türkiye'de çalışma çağındaki nüfus sayısı 53 milyon 593 bin kişi. bu sayının ise ancak 26 milyon 725 bin kişisi işgücüne katılıyor.dolayısıyla da işgücüne katılım oranı yüzde 49.9'da kalıyor. bu işgücünün 24 milyon 110 bini istihdam ediliyor.istidam edilemeyen yani işsiz sayısı 2 milyon 615 bin kişi. bu sayı toplam işgücünün yüzde 9.78'ini (yani işsizlik oranını) oluşturuyor; türkiye'deki işgücüne katılma oranı avrupa'nın işsizlik rekoruna sahip ülkesi ispanyadaki gibi % 75 oranında olsa idi ne olurdu sorusunun cevabı türkiye'de işgücüne katılan insan sayısı 40 milyon 754 bin kişi olacaktı. ancak türkiye 24 milyon 111 bin kişiye istihdam oluşturabildiği için, işsiz sayısı da 17 milyon kişiye ulaşacak, bu durumda da işsizlik oranı yüzde 42'yi bulacaktı.
    Cevapla
  • yorumlu yorum 11 yıl önce Şikayet Et
    ....... türkiye'de işgücüne katılma oranı erkeklerde % 70 kadınlarda % 29 oranındadır...2011 yılı itibariyle türkiye'de kadınların işgücüne katılım oranı % 29, ab'de ise bu oran % 60'lara varmaktadır.2023 için türkiye’nin kadın işgücüne katılım oranı hedefi % 35 iken, avrupa birliği’nin 2020 yılı kadın istihdam hedefi % 75 seviyesindedir......ülkelere göre işgücüne katılma oranları isviçre = % 86,6...izlanda = % 84,9...danimarka = % 83,2...almanya = % 81...japonya = % 80,6...ingiltere = % 76,7...abd = % 74,5...fransa = % 69,3...şgücüne katılım oecd ortalaması olan yüzde 73 oranındadır.türkiye'de ise bu oran % 49.9'dır...işgücüne katılma verilerini açıklayan 184 ülke içinde türkiye 168. sırada bulunmaktadır...
    Cevapla
  • Orhan KARACA 11 yıl önce Şikayet Et
    bayan işsizlik 2. ben özellikle kadınların iş yüküne dayanadıklarını iş yerinde kadınlık avantajlarının arkasına sığındıklarını sürekli kaytardıklarını gören biri olarak devlet dairelerinde işlerin kadınlar yüzünden aksadığınında farkında biri olarak işsizlik yüzünden yuva kuramayan erkeklerin öncelikli olarak işe alınmasını devletten bekliyorum.kim ne derse desin hiçbir olumlu yanı olmayan kadın çalışan modasına son verilmeli
    Cevapla
  • Orhan KARACA 11 yıl önce Şikayet Et
    bayan işsizlik 1. bayanlar çalışma hayatının verimini düşürdüğü gibi bizim gibi az gelişmiş ülkelerde işsizliğin en önemli ana unsuru malesef.feminist yaklaşımlar ve eşitlik polemiğiyle devlet daireleri kadınla doldu.2.5 milyon memurun bir milyonu kadın.öyleki her kadın çalışan bi kocaya sahip.dolaysıyla refah seviyeleri iyi.1 milyondan fazla üniversiteli erkek işsizlikten kıvranıyor.600 binden fazla erkek çalışan tek başına evini geçindiriyor.bizim gibi az gelişmiş ülkede bu kadar çok kadın çalışan işsizliği azdıran en büyük etken.
    Cevapla
  • ibrahim güneş 11 yıl önce Şikayet Et
    haberde kullandığınız. resim de çok manidar olmuş. size yakışır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mirasta yeni uygulama: Yıllar sonra evinizden olabilirsiniz!
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam