Çamlıca'ya cami için zemin etüdü

Çamlıca Camii projesi, yarışma ile hız kazanırken, mühendisler de zemin etüdü için kolları sıvadı. Dünyanın en modern mimari tarzıyla yapılacak caminin inşaatı, Başbakan'ın onayı ile başlayacak.

Çamlıca'ya cami için zemin etüdü
Çamlıca'ya cami için zemin etüdü
GİRİŞ 25.07.2012 13:20 GÜNCELLEME 25.07.2012 13:20
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ahmet Fatih Erturan'ın haberi

İstanbul'un yeni silueti olması beklenen Çamlıca tepesine yapılacak yeni camii projesi için çalışmalar başlatıldı. Proje kapsamında bir komisyon oluşturularak önce zemin etüdü ve mimari seçim yapılacak.

Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen proje modern mimariyi içinde barındıracak, ebrudan minyatüre, hat sanatından tezhip sanatına kadar klasik Türk ve İslam el sanatlarının en ince işçiliğine kadar kullanılacak. Ayrıca camiinin çevresinde oluşturulacak olan rekreasyon alanı içerisinde yürüyüş alanları, spor alanları, park ve bahçeler, açık hava kafeteryaları, çocuk oyun alanları, seyir terası ve gözlem kulesi gibi birçok sosyal alan yer alacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Büyükçamlıca'ya cami projesinin detayları belli olmaya başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda alınan bilgiye göre, cami 250 bin metrekarelik rekreasyon alanı içerisinde 15 bin metrekare alana yapılacak Cami yapımı öncesi Çamlıca'daki TRT vericisi dışındaki tüm vericiler kaldırılacak.

Ayasofya ve Sultanahmet'e nazır

250 bin metrekarelik rekreasyon alanı içerisinde yürüyüş alanları, spor alanları, park ve bahçeler, açık hava kafeteryaları, çocuk oyun alanları, seyir terası ve gözlem kulesi gibi birçok sosyal alan yer alacak. İstanbul'un en yüksek tepelerinden biri olan Çamlıca tepesine yapılacak olan yeni camiinin en büyük özelliği Ayasofya ve Sultanahmet camileriyle karşı karşıya olacak.

Mühendisler zemin etüdü yapacak

Proje kapsamında Başbakanlık, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, RTÜK ve Büyükşehir Belediyesi'nce ortak bir çalışma yürütülüyor. Çamlıca tepesinde ana vericinin hemen yanı başında yapılması planlanan caminin altında ebrudan minyatüre, hat sanatından tezhip sanatına kadar klasik Türk ve İslam el sanatlarının en ince işçiliğine kadar yapılacak. Camiinin yapılacağı arsada öncelikle mühendisler zemin etüdü yapacak. Daha sonra söz konusu alanda büyük bir hafriyat çalışması yapılacak. Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak bir komisyon kurularak mimari proje seçimi de yapılacak, cami ve onun altındaki kültür merkezinin çalışmaları hızla başlanacak. Cami alanı dışında mevcut yeşil alanda herhangi bir eksilme olmayacak, Yüzde 6'lık kesim dışındaki tüm alanlar halen olduğu gibi yine yeşil kalacak. Modern dönemin mimari özellikleri taşıyacak olan camii için ekipler oluşturulacak ve her ekip ayrı bir proje hazırlayacak. Bu projeler ramazandan sonra akademisyen ve din otoriteleri tarafından oluşturulmuş özel bir komisyona sunulacak. Komisyondan hangi proje onay alırsa Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak ve Başbakan'ın onaylamasıyla da yeni caminin yapımına başlanacak.

STAR GAZETESİ

YORUMLAR 5
  • mehmet duran 11 yıl önce Şikayet Et
    depreme daha çok dayanması için fora kazık. depreme daha çok dayanması için fora kazıklar çok derine çakılmalıdır zemin kaymaması içi ayrıca zemin oturması lazım
    Cevapla
  • kesit 11 yıl önce Şikayet Et
    istanbul. hepimiz biliriz ki istanbul deyince bir kaç güçlü şey geçer aklımızdan belkide ilk sırayı tarihi camilerimiz alır... mademki kollarını sıvadınız öyle bir cami yapın ki çocuklar görünce " baba..! istanbul u gördüm ..! " desinler.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    hayırlısı. ramazan'da anadolu yakasından(denizden) avrupa yakasına bakınca ışıl ışıl minareleri ve mahyaları görüyorsunuz. rumeli tarafından anadolu yakasına bakınca ise üsküdar hariç pek bir şey göremiyorsunuz. çamlıcaya yapılan cami bitince kimbilir karşı taraftan ne kadar muhteşem görünecektir. burası da istanbul-islambol diyecektir.
    Cevapla
  • Metin Yazar 11 yıl önce Şikayet Et
    durmak yok.. boğaza ve istanbul'a hakim bir tepe olan çamlıca tepesi sadece muhteşem bir cami kazanmayacak aynı zamanda bu caminin bir de çağdaş külliyesi olacak. istanbul'un anadolu yakasının çağdaş ama islami bir silüete, bir prestij esere, modern ile geleneği sentezleyen bir mühre şiddetle ihtiyacı vardı. bugün bile eski istanbul'a bakanlar istanbulun tarihi camilerinin genellikle nisbeten alçak veya yüksek tepeler üzerinde inşa edildiklerini görürler. çamlıca'ya yapılacak olan cami en az taksim'e yapılacak olan cami kadar değerlidir, anlamlıdır ve gereklidir. camileri sadece namaz kılınacak mekanlardan ibaret olarak görenler veya algılayanlar ne kadar anlatırsak anlatalım hadisedeki espriyi anlamayacaklardır,anlayamayacaklardır. istanbul'un dini kimliği, milli kimliği, milli silüeti gökdelenlerin, yüksek binalar arasında yitip gitmemeli. türk istanbul kendisini üretmeye devam etmeli.
    Cevapla
  • ayhan çimen 11 yıl önce Şikayet Et
    ayasofya ve sultanahmet gibi muhteşem olacak. yüzyıllar önce ayasofya ve sultanahmet gibi muhteşem siluetler yapılmış da böyle bir cami neden yapılmasın.dediğim gibi şanımıza yakışır ve muhteşem olacak.şimdiden bir maaşımı hediye ediyorum..bu arada ,illede vericilerin orda olması gerekiyorsa minare şeklinde vericiler yapılabilir
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi