Maaş için boşanan 6 bin çifte SGK darbesi

Babası ya da annesi vefat eden çok sayıda kadın, yetim maaşı alabilmek için kâğıt üzerinde eşinden boşanıyor. Bunu önlemek isteyen SGK yaptığı çalışma ile ilginç sonuçlara ulaştı.

Maaş için boşanan 6 bin çifte SGK darbesi
Maaş için boşanan 6 bin çifte SGK darbesi
GİRİŞ 23.08.2012 03:49 GÜNCELLEME 23.08.2012 03:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

İsa Yazar'ın haberi

Ancak evlilik, fiilen devam ediyor. Bu durumun önüne geçmek için sahte boşanmalar, nitelikli dolandırıcılık kapsamına alındı. Son olarak Çankırı'da bu yönteme başvuran çifte, 2 yıl 6 ay hapis cezası ile 30 bin TL para cezası verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), şu ana kadar 6 bin sahte boşanma vakasını ortaya çıkardı. 50 bin civarında kişinin de bu yolla haksız maaş aldığı tahmin ediliyor. -Anayasa Mahkemesi'nin sahte boşanmaların önünü kesen kararının ardından cezalar yağmaya başladı.

Mahkemeler, söz konusu davalarla ilgili nitelikli dolandırıcılık suçundan çok sert kararlar vermeye başladı. Son olarak Çankırı Ağır Ceza Mahkemesi, 12 Nisan 2012 tarihli kararında sahte boşanma nedeniyle sanıklara 2 yıl 6 ay hapis cezası ile 30 bin 152 TL para cezası verdi. Benzer bir davada Erzurum 3. Ağır Ceza Mahkemesi de Sosyal Güvenlik Kurumu'nu (SGK)' 46 bin TL dolandıran çifti 5'er yıl olmak üzere toplam 10 yıl hapis ve 95 bin lira adli para cezasına çarptırdı.

En çok sahte boşanma, emekli şehri olarak bilinen Zonguldak'ta görülüyor. Şu ana kadar yaklaşık 6 bin sahte boşanma tespit edilirken 50 bin civarında kişinin bu yolla haksız maaş aldığı tahmin ediliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sahte boşanmalarla ilgi yaptığı kanuni düzenleme, alt mahkemeler tarafından Anayasa Mahke-mesi'ne taşınmıştı. Açılan davalarda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 56'ncı maddesinin "Eşinden boşandığı halde, boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların, bağlanmış olan gelir ve aylıkları kesilir. Bu kişilere ödenmiş olan tutarlar geri alınır" şeklindeki son fıkrasının iptali isteniyordu. Yüksek Mahkeme, bu üç ayrı davayı birleştirerek karara bağladı ve iptal istemini oyçokluğuyla reddetti. Bu kararın ardından mahkemeler, sahte boşanmalara ilişkin çok daha sert kararlar vermeye başladı. Sahte boşanmalar, sosyal güvenlik sisteminin en büyük sorunlarından birini oluşturuyor. Babası ya da annesi vefat eden çok sayıda kadın, yetim maaşı alabilmek için eşlerinden kâğıt üzerinde boşanıyor. Resmi boşanma kararı nedeniyle SGK maaş bağlıyor. Ancak fiilen eşleriyle birlikte yaşamaya devam ediyorlar. Sahte boşanmalar ancak Sosyal Güvenlik denetmenlerinin yaptığı baskınlarla ortaya çıkarılıyor. Bu aşamadan sonra ise devreye yargı giriyor. SGK denetmenlerinin tespit ettiği sahte boşanmalarla ilgili savcılıklara suç duyurusunda bulunuluyor.

Geçmiş yıllarda genellikle küçük cezalarla kurtulan bu kişiler artık daha büyük cezalarla karşı karşıya kalıyor. Eşiyle anlaşmalı olarak sahte boşananların tespiti sonrasında ölmüş olan baba veya annelerinden aldıkları maaşları kesiliyor. Daha önceden ödenmiş olan maaşlar da geriye dönük olarak faiziyle kurum tarafından tahsil ediliyor. Bugüne kadar binlerce sahte boşanmayı tespit eden denetmenler, sahte boşananları savcılıklara bildiriyor. Savcılıklarca açılan davalarda sahte boşanma eylemini gerçekleştiren sanıklara nitelikli dolandırıcılık suçlarından hapis ve adli para cezası veriliyor.

KAYNAK: ZAMAN
YORUMLAR 5
  • ahmet asan 11 yıl önce Şikayet Et
    yanlış politika !!. devlet dula yetime maaş bağlayacağına, evli ve eşi çalışmayan adamlara ''çalışmayan eş'' parası versin, örneğin 500 tl. böylece çalışma hayatından çekilen bayanlarla işsizlik azalır, evlilik teşvik edilmiş olur. siz dullara maaş bağlarsanız, boşanmayı teşvik edersiniz.
    Cevapla
  • ahmet basar 11 yıl önce Şikayet Et
    çok geri zekalıyız. gelişmiş ülkelerin temeline baktığınızda halk ve siyasi idarenin bütünleşip birlikte hareket etmesiyle süper ülke oldular. yani şimdi bizim siyasetçilere, emeklilere resmi daire çalışanlarına 1 veya 2 maşınızı ülkemizin süper bir ülke olması için hibe edermisiniz diye sorsanız tepkisi ne olur. ama misal almanya 2. dünya savaşından çıktığında taşı taş üstünde kalmadı ama siyasetçileri ülke düzene çıkana kadar tek kuruş maaş almadan siyaset yaptılar. adamlar böyle süper ülke oldular. biz baba ölüyor kızı hemen eşinden boşanıp aylığını alıyor. lanet olsun yetim hakkı yiyenlere
    Cevapla
  • ali akyurek 11 yıl önce Şikayet Et
    buğra bey. yapılan cok yanlıs ve kul hakkı yemek olmasına rağmen zina sucu diyemezsiniz çünkü allah'ın indinde geçerli olan dini nikahdır.
    Cevapla
  • saw5858 11 yıl önce Şikayet Et
    bugra sefa. yaptıkları zina değil, resmi nikahtan boşanınca zina yapmış olmazlar, ama dolandırıcılık yapmak suçu kul hakkına girer, devleti dolandırmak demek ülkede yaşayan "tüy bitmedik yetim hakkı demektir ki" en kötüsü bu...
    Cevapla
  • bugra sefa 11 yıl önce Şikayet Et
    yazık!!!!. 3 kuruş para için boşanıp resmen zına yapıyorlar sızın hayat kadınlarından cokmu farkınız varkı onlarda para ıcın nıkahlı olmadıkları kişilerle birlikte oluyolar sızde..bu dunyadakı mahkemelerın cezasını belkı ödersınızde mahkeme i kübra da kesılecek cezayı nasıl ödeyeceksınız bılmem..hme zına hemde tüyü bitmemiş yetımlerın hakkını yıyın bakalım..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Rekorları altüst etti! Mükafatı kaptı: Okan Buruk'a yüzde 150 zam
Süleyman Soylu sessizliği bozdu! 3 isme tepki gösterdi