Türkiye'de en çok kullanılan isimler

Türkiye'nin her ilinde en çok kullanılan kadın ismi Fatma, erkek ismi Mehmet olurken, bu isimleri kadınlarda Ayşe, erkeklerde ise Mustafa takip ediyor.

Türkiye'de en çok kullanılan isimler
Türkiye'de en çok kullanılan isimler
GİRİŞ 10.09.2012 12:01 GÜNCELLEME 10.09.2012 12:01

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, Türkiye'nin her ilinde en çok kullanılan kadın isimleri sırasıyla Fatma, Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep olurken, erkek isimleri de sırasıyla Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali ve Hüseyin olarak belirlendi.

Türkiye'de hem kadınlarda hem de erkeklerde en çok kullanılan ortak isimlerden öne çıkanlar Yaşar, Ayhan, Dursun, İsmet ve Muzaffer oldu.

Hem kadın hem de erkek ismi olarak kullanılan diğer isimler ise şöyle:

''Ümit, Özgür, İlhan, Hikmet, Yüksel, Özcan, Fikret, Cihan, Şerif, Deniz, Servet, Yücel, Sefa, Hidayet, Sezer, Olcay, Saffet, Güngör, Durdu, Günay, Ömür, İlkay, Kamuran, Kudret, Satı, Şenel, Elvan, Seyhan, Zülfü, Muhterem ve Güner.''

Son yıllarda kız çocuklarına en çok Zeynep, Elif, Yağmur, İrem ve Merve, erkeklere de Mehmet, Mustafa, Ahmet, Arda ve Yusuf isimleri verildi.

Ülke genelinde en çok kullanan 5 soyadı, Yılmaz, Kaya, Demir, Şahin ve Çelik olarak belirlendi.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Adana'da nüfus kütüklerinde kayıtlı kız isimleri en fazla Fatma, Ayşe, Emine, Hatice ve Zeynep olurken, erkek isimleri ise Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali ve Hüseyin ile Hasan olarak ortaya çıktı.

SOKAK İSİMLERİNDE ATATÜRK, CUMHURİYET VE FATİH ÖNE ÇIKTI

Kentlerin cadde, sokak, bulvar ve meydanlarında en çok tercih edilen isimler ise sırasıyla Atatürk, Cumhuriyet, Fatih, Gül ve Okul olurken, bunları Menekşe, Lale, Karanfil, İnönü ve İstiklal takip etti.

Türkiye'de en çok kullanılan köy isimleri de sırasıyla şöyle belirlendi:

''Yeniköy, Dereköy, Yeşilköy, Yenice, Ortaköy, Yeşilyurt, Karacaören, Akpınar, Karaağaç ve Çamlıca.''
Anne-babaların bebeklerine, son yıllarda sırf kulağa hoş gelsin diye anlamı üzerinde çok fazla düşünmeden bazı farklı isimleri tercih ettiği de dikkati çekti.

Tercih edilen ilginç isimlerden bazıları şu şekilde:

Aleyna: ''üzerimize'' anlamında zamir, Ünzile: ''indirildi'' anlamında fiil, Ecrin: ''ücret, karşılık'' anlamında isim.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ancelotti inadını kırıyor! Real Madrid'de Arda Güler gelişmesi
Dili boğazına kaçan müşterisini böyle kurtardı...