Kars'a modern hayvan pazarı yapılıyor

Belediye Başkanlığı'nca yapımına geçen yıl başlanan Modern Hayvan Pazarı'nın tamamlanması için çalışmalara aralıksız devam ediliyor. Hayvan Pazarı tamamlandığında yaya hayvan getirilemeyeceğini belirtti.

Kars'a modern hayvan pazarı yapılıyor
Kars'a modern hayvan pazarı yapılıyor
GİRİŞ 12.09.2012 14:45 GÜNCELLEME 12.09.2012 14:45

Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Hayvan Pazarı'nın yapıldığı bölgede 'Organize Besi Sanayi Bölgesi'nin da inşa edileceğini ve kentten de Hayvan Pazarı tamamlandığında yaya hayvan getirilemeyeceğini belirtti.

Kars'ın en büyük geçim kaynağının hayvancılık olduğunu ifade eden Başkan Bozkuş; "Hayvan Pazarı tamamlandıktan sonra hayvanlar araçlarla gelecek. Rampalarda indirilecek. Tekrardan satıldıktan sonra da aynı rampalar kullanılmak üzere araçlarla buradan çıkacak. Şehir merkezi dahil bundan sonra artık yürüyerek hayvan gelemeyecek" dedi.

Hayvan Pazarı'nın yanı başında organize besi bölgesi kurulacak

Kent merkezinde gelişi güzel yapılan hayvancılığının bundan sonra daha modern şartlarda yapılacağını kaydeden Başkan Bozkuş; " Karslının geçim kaynağı hayvancılık, hayvancılıkla geçimimizi ağırlıklı olarak sağlıyoruz. Ama hayvanlarımızı pazarlayabilecek, hijyenik ortamın olması lazım. Bir pazarın olması lazım. Bu anlam içerisinde projelerimiz geliştirildi. Hazırlandı şimdi de gördüğünüz gibi, inşaat halinde devam ediyor. Hayvan Pazarı tamamlandıktan sonra kesinlikle şehir merkezinde hayvancılık yapılmasına izin vermeyeceğiz. Bunun için uğraşıyoruz. Bir taraftan asfalt yol yap. Kaldırım yap. Diğer taraftan o güzelim asfaltın üzerinde hayvan dışkısı. Böyle bir mantık olmaz. Karslılar bundan sonra hayvancılığı da daha güzel ortamlarda yapacak. Biz bu amaçla Organize Besi Sanayi Bölgesi'ni kuracağız. Organize Besi Sanayi hemen hayvan pazarının yanında olacak" diye konuştu.

Kars'ta 850 tane ahır var

Kars'ın giriş çıkışlarında hiçte hoş olmayan görüntülerin olduğuna dikkat çeken Bozkuş, gelişi güzel her mahallede hayvancılık yapılmasına kendilerinin izin vermediğini ve bu şekilde Türkiye'nin hatta Dünya'nın hiçbir yerinde hayvancılık yapılmadığını söyledi.

Bozkuş; "Kars artık kabuğunu kırmıştır. Kars'a yapılan yatırımlar herkes tarafından yakından takip ediliyor. Bir taraftan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu yapılırken, öte yandan caddelerde alt yapı ve üst yapı tamamlanırken, diğer taraftan kentin her bölgesinden modern binalar yükselirken, mahalle aralarından hayvan dışkısına bizden müsaade etmemiz beklenemez. Artık şehir olmanın gereğini yapma zamanımız gelmiş, hatta geçmiştir. Kars'ta 850 tane ahır var. 10 bin tane hayvan var. 5 bini küçük, 5 bini büyükbaş ve bunlarla birlikte de bu bölgede hayvancılığa yönelik, Organize Besi Sanayi kısmı yapılacak. Ve burası da hayvan pazarı olduğu için bu bölgede, yani hayvancılığa yönelik sanayi bölgesi olduğundan birbirini tamamlamış olacak. Ahırlar taşınacak, bu bölgeye taşınacak.

Küçük Sanayi Sitesi örnek alınacak, herkese yeri tahsis edilecek. Yeni imar planı ihaleye çıktı. Yer verildikten sonra da bizde destek olacağız kredi sağlanmak şartıyla hayvanların barınakları yapılacak. Üst kısımlarında konutlar yapılacak. Hayvan Hastanesi yapılacak. Ve sonuçta pazarda burası bir birine yakın yer olacak. Ve Bundan sonra hayvancılık bu bölgede yapılacak.

Kars Belediyesi tarafından yapımı devam eden Modern Hayvan Pazarı 57 bin 800 metrekare alan üzerinde inşa ediliyor. Hayvan Pazar'ında idari bina, müşteri hizmet binası, lokanta, ilaç satış noktası, veteriner odası, kontrol ve güvenlik odası, kantar binası, sosyal tesis ve idari ofis binaları yer alacak. Hayvan Pazarı 300 büyükbaş ve 2 bin küçükbaş hayvan kapasiteli olacak. Kars dışından gelecek tüccarlar için 3 adet kapalı ahır yapılacak. Hayvan Pazarı'nda otopark, dezenfektasyon havuzu ve hayvanların iniş çıkışlarını sağlamak için rampa alanları yer alacak. Hayvan Pazarı'nın önümüzdeki yıl hizmete girmesi bekleniyor.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
Trabzonspor 10 kişiyle final kapısını araladı