Özürlü vatandaşa 'çalışabilir' raporu

Kastamonu'da 2,5 yıl önce biçerdöver aracından düşerek felç geçiren ağır özürlü vatandaşa, Sosyal Güvenlik Kurumu 'çalışabilir raporu' verdi.

Özürlü vatandaşa 'çalışabilir' raporu
Özürlü vatandaşa 'çalışabilir' raporu
GİRİŞ 14.09.2012 11:44 GÜNCELLEME 14.09.2012 11:44

Kastamonu'nun İbişler köyünde ikamet eden Necati Ateş, 2010 yılının Temmuz ayında tarlasındaki ekinleri biçtikten sonra kiralık tuttuğu biçerdöver aracıyla evine gelirken erik ağacına çarparak kaza geçirdi. Kazada araçtan düşen 67 yaşındaki Necati Ateş, başını yere çarparak ağır bir yara aldı. Olay yerine çağırılan sağlık ekiplerince Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesine kaldırılan Necati Ateş, burada 22 gün yoğun bakımda kaldı. Doktorların ümidini kestiği Necati Ateş, tekrar uyanarak bir hafta daha hastanede kaldıktan sonra taburcu edildi. Uyandığında felç geçirdiği tespit edilen Necati Ateş, 2,5 yıldır yatağa bağlı yaşam savaşı veriyor.

Eşinin felçli bir şekilde yatakta yattığını ifade eden Fati Ateş (57), "Hiçbir yere gidemiyor, yerinden kalkamıyor, yemek yiyemiyor, tuvalete gidemiyor, tek kelime konuşamıyor. Sabah akşam bu şekilde duruyor. Altını ben bezliyorum. Yemeğini ben yedirip yerine yatıyorum. Sırtımda taşıya taşıya artık belim ağrımaya başladı. Bende yaşlandım. Geceleri kalkıp bakıyorum, ölür veya nefesi tıkanır diye. Üzerini başını örtüp tekrar yatıyorum" dedi.

Eşini emekli edebilmek için Kastamonu Devlet Hastanesinde heyete girdiklerini açıklayan Ateş, şöyle konuştu: "Eşime yüzde 90 oranında ağır özürlü raporu verildi. Bunu tutup Kastamonu Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) getirdim. Kastamonu SGK, bu raporu kabul etmedi ve 'Siz, Ankara'ya gidip burada tekrar muayene olacaksınız' dedi. Bende tutup eşimi Ankara'ya getirdim. Burada Ankara Numune ve Araştırma Hastanesine heyet raporuna girdik. 7 doktor gezdik. Sonra yüzde 82 oranında ağır özürlü raporu verildi.Ankara'ya giderken taksi tuttum. 200 TL verdim taksiye. Otellerde kaldım. Kuru soğanla ekmek yedim. Kimse bilmez halimizi, derdimizi. Raporu aldıktan sonra Kastamonu'ya geri döndük ve Kastamonu SGK'ya tekrar gittik. Kastamonu SGK, gönderdiği hastanenin yüzde 82 ağır özürlü raporunu yine kabul etmedi ve raporu alıp Ankara'ya Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğüne gönderdi. SGK Genel Müdürlüğü Yüksek Kurulu bu raporu görüşüp, arkamızdan eşim için yüzde 60 iş görebilir raporu hazırlamış. Bunu Kastamonu'ya gönderdi ve başvurumuz bu yüzden kabul edilmedi"

Kimse halimizi sormuyor

"Bizim halimizi şimdiye kadar hiç kimse gelip sormadı" şeklinde sitemde bulunan Ateş, köy muhtarının herkese yardım aldığını fakat bu yardımdan bile kendilerinin yararlanamadığını söyledi. Ateş, "Köy muhtarı herkese yardım alıyor ama sanki bizim halimizi bilmiyormuş gibi devletten hiçbir yardım göremiyoruz" dedi.

Devlet bize sahip çıkmadı

Ateş, iki buçuk yıldır eşini emekli etmek için büyük uğraşlar verdiğini vurguladı. Eşinin felç geçirmesinden sonra ilaç tedavisi görmeye başladığını ve sürekli 40 kilometre uzaklıktaki Kastamonu'ya devlet hastanesine kontrollere gittiklerini belirten Ateş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunların hepsini cebimizden karşılıyoruz. Ne maddi ne manevi hiçbir gücüm kalmadı. Biz bu ülkenin vatandaşı, insanı değil miyiz. Niye bu devlet bize sahip çıkmıyor"

Tek istekleri sağlık sigortasından yararlanmak

Eşi Necati Ateş'in kaza geçirmesinden sonra 2,5 yıldır maddi imkansızlıklardan dolayı Bağ-Kur'unu ödeyemediklerini anlatan Fati Ateş, sözlerine şöyle devam etti: "Kastamonu SGK'da duran adama beni 'Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüştür' dedim ama beni görüştürmediler. Bana istersen Türkiye'nin her yerine git ama seni emekli edemeyiz. Bu iş kanun işi. Senin işin olmaz. Boşuna uğraşma dediler. Bende artık kızıp "Buraya gelip, kafasını sallayanı emekli ediyorsun. Bizi neden emekli etmiyorsun" dedim. Yine bana senin iş olmaz, git buradan dediler. Her gece ölüsünü beklediğim adamı bir türlü emekli etmediler"

SGK'nın iş görebilir raporuna tepki

Mahalle sakinlerinden Orhan Şen (53) de, 2,5 yıldır felçli ve yatalak hasta olan Necati Ateş'e yüzde 60 iş görebilir raporu verilmesini çok ilginç bulduğunu vurgulayarak, "Bu hastaya yüzde 60 iş görebilir raporu verip gönderen Sosyal Güvenlik Genel Müdürlüğü Yüksek Kurulunun kimi emekli edeceğini çok merak ediyorum" dedi.

Kastamonu SSK'dan bir yetkili, konuyla ilgili bir açıklama yapmaya bir yetkisi olmadığını söyledi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
WSJ: ABD, İsrail'e 1,3 milyar dolarlık yeni askeri desteğe hazırlanıyor
IMF'den Türkiye açıklaması