Silivri'de karar anında yaşananlar/Galeri

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, mahkemenin kararı 45 dakikada açıklandı. Tutuklu sanıklardan karara tepkilerle birlikte salonda ilginç gelişmeler yaşandı.

Silivri'de karar anında yaşananlar/Galeri
Silivri'de karar anında yaşananlar/Galeri
GİRİŞ 21.09.2012 21:32 GÜNCELLEME 21.09.2012 23:36
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

''Balyoz Planı'' davasına bakan mahkemenin 365 sanıktan 325'ine ceza vermesi, bazı tutuksuz sanıklar hakkında da tutuklama ve yakalama emri çıkarması, sanık yakınlarının tepkisine neden oldu.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, mahkemenin kararı açıklandı.

Buna göre, mahkeme ''28 Şubat'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan bu davanın tutuksuz sanığı emekli Korgeneral Tevfik Özkılıç'ın da aralarında bulunduğu duruşma salonundaki 6 tutuksuz sanığın tutuklanmasına karar verdi.

Duruşmada olmayan 69 tutuksuz sanık hakkında da yakalama emri çıkarılmasına karar veren mahkeme heyeti, 250 tutuklu sanığın da bu hallerinin devamına hükmetti.

-Duruşmadan notlar-

Duruşmaya verilen aranın ardından 3 saat sonra salona gelen mahkeme heyeti üyeleri, kürsüdeki yerlerini aldı. Sanıkların bulunduğu bölümün ön tarafında askerlerin dizilmesi nedeniyle bazı sanıklar tepki gösterdi.

Bazı sanıkların ''Biz KCK'lı mıyız?'' diye söylendiği duyulurken, bir sanık da ''Bizden korkuluyorsa eğer, bizim önümüzde ordular duramaz'' dediği duyuldu.

Tutuklu sanık Dursun Çiçek de Mahkeme Heyeti Başkanı Ömer Diken'e yönelik ''Olağan dışı bir şey mi var başkanım?'' diye seslendi.

Diken de ''Ben bu şekilde kırılacağınızı düşünmemiştim'' diyerek, askerlere ön taraftan ayrılmalarını söyledi.

Daha sonra Diken, hükmün açıklanacağını ifade ederek, ''Hüküm ayakta dinlenir. Sükunetimizi koruyalım. Herhangi bir aşırı, mağduriyetinize yol açacak davranış yapmamanızı tavsiye ediyorum. Mahkeme, işlenen suçlarla ilgili işlem yapmak zorunda kalabilir. Hükmü ayağa kalkarak dinleyeceğiz'' diye uyardı.

Bunun üzerine salondaki herkes ayağa kalkarken, sanık avukatları savcı Hüseyin Kaplan'ın da ayağa kalkmasını istedi. Başkan Diken'in ''Takdir sizin'' demesi üzerine, savcı Kaplan da ayağa kalkarak hükmü dinledi.

-Karar 45 dakikada okundu-

Üye hakim Ali Efendi Peksak, yaklaşık 45 dakikada 11 sayfalık kararı okudu.

Mahkemenin 365 sanıktan 325'ine ceza vermesi, bazı tutuksuz sanıklar hakkında da tutuklama ve yakalama emri çıkarması, sanık yakınlarının tepkisine neden oldu.

Bazı izleyiciler, heyete yönelik ''Allah belanızı versin'', ''Vicdansızlar'' gibi sözler sarf ederken, bazı sanık yakınları da mahkeme heyetinin ayrılmasının ardından ayağa kalkarak alkışlar eşliğinde ''Türkiye sizinle gurur duyuyor'' sloganları attı.

Sanıklar arasında bulunan Mustafa Önsel ve Hanifi Yıldırım, heyete yönelik küfürlü konuşarak tepki gösterdi.

Mustafa Önsel, duruşma salonunda davayı izleyen Zaman gazetesi muhabirlerine de elindeki pet şişeyi fırlatarak, küfürlü konuştu. Diğer sanıkların da bu muhabirlere doğru yönelmesi üzerine avukat İlkay Sezer, muhabirlerin önüne geçerek sanıkları sakin olmaları yönünde uyardı.

Kararın açıklanmasının ardından sanıklar ve sanık yakınları uzun süre salonda kalırken, birbirlerine destek oldular. Yakınları sanıklara, sanıklar da ağlayan yakınlarına ''Başınızı dik tutun, üzülmeyin'' diye destek verdi.

Sanık yakınları salonda Türk bayrağı açarken, sanıklarla birlikte İstiklal Marşı'nı okudu. Yine kararın okunmasının ardından bazı sanık yakınları fenalık geçirdi. Bayılan sanık yakınlarına dava nedeniyle görevli olan sağlık ekipleri müdahale etti.

-Sanıkların açıklamaları-

Gazetecilerin karara ilişkin sorularını yanıtlayan tutuklu sanıklardan emekli Orgeneral Çetin Doğan, ''Ölmeye hazırız. Zindanda olmamız, dışarıda olmamızdan daha güçlüdür. Halkın uyanmasına daha da yardımcı olacaktır. Salonda 'Adalet mülkün temelidir' yazılıyor. Adalet mülkün temeli değil, zulmün aracı olmuş'' dedi.

Emeli Orgeneral Halil İbrahim Fırtına da ''Bu karar, Türkiye Cumhuriyeti'ne ve milletine ders olsun'' diye konuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • ömer faruk 11 yıl önce Şikayet Et
    az yetmez göz boyama. başka da bir şey değil. temyizde döner.. bu kendilerine insan diyenler bu ülkenin önünü kapatmak, insanların ömürlerini geleceklerini çalmak yalnızca bu kadar ceza ile mi cezalandırılıyor.. ya bu adamların yaptıkları yüzünden benim kaybolan geleceğimin hesabı.. kimse kusura kalmasın ama az ve yetmez...
    Cevapla
  • ragindaco 11 yıl önce Şikayet Et
    darbe gerçekleşseydi,milyonların anası ağlamayacak mıydı?. darbeciler barbeyi gerçekleştirselerdi neler yapacaklarını ses kayıtlarından öğrendik. milyonlarca insanın zindanlara tıkılacağı, milyonlarcasının işlerinden atılacağı, milletin inançlı kesimine karşı ağır işkencelerin gerçekleştiririleceği bilinmektedir. darbeciler asli görevlerini yaptıklarından değil, asli görevleri dışına çıkarak milletin seçtiği hükümeti silah zoruyla devirmek ve ülke yönetimine el koymak üzere çalışmalar yapmaktan ceza aldılar. darbe yapmak ne zamandan beri suç olmaktan çıktı ki, bunların yargılanmasına ve ceza almalarına karşı çıkılıyor. hala yine milleti tehdit ediyorlar. bunlar asli görevlerini yapmış olsaydı pkk terörü bu kadar azar mıydı? milletin kılık kıyafetinden tutun, öğretim sistemine kadar, kuran kurslarına kadar, dini ibadetlere kadar her şeylerine müdahale etmediler mi? eğitimin 8 yıllık kesintisiz olması için hükümete baskı yapmadılar mı?
    Cevapla
  • Ahmet Gül 11 yıl önce Şikayet Et
    milletin parasıyla hiç yorulmadan yaşayanlar !. bu lüks hayatı nerden buldunuzda kaybediyorsunuz diye sormak lazım .bu gün hangi ordu evine gidelim milletin parasını yiyelim dönemi geçti artık .
    Cevapla
  • Mahone 11 yıl önce Şikayet Et
    yıllarca milleti ağlattınız... birazda siz ağlayın.. er statüsüne düşmeniz ise saçma olmuş , binlerce masum insanı irtica diyip tsk'dan ihraç ettiğiniz gibi sizide ihraç etmeleri lazımdı...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!