Neşet Ertaş toprağa verildi

Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden ünlü Ozan Neşet Ertaş için Ahi Evran Camii'nde tören düzenlendi. Ertaş Usta'yı binlerce kişilik bir kalabalık son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

GİRİŞ 26.09.2012 09:13 GÜNCELLEME 26.09.2012 19:30
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

"Bozkırın Tezenesi" lakaplı ünlü ozan Neşet Ertaş, memleketi Kırşehir'de son yolculuğuna uğurlanıyor. Binlerce hemşerisinin yanında sanat ve siyaset dünyasından pek çok isim de düzenlenen cenaze törenine katılıdı. Başbakan'ın da omuz verdiği Ertaş'ın tabutu, "Yalan Dünya" türküsü eşliğinde mezarlığa doğru yola çıkartıldı. Ertaş'ın cenazesi toprağa verileceği memleketi Kırşehir'deki Ahi Evran Camii'nde törenle uğurlandı.

Binlerce kişinin katıldığı cenaze töreninde cami avlusunu Ertaş ailesinin yakınları ve sanatçıyı sevenler doldurdu.

MAHŞERİ KALABALIK UĞURLADI

Siyaset ve sanat dünyasından birçok ismin katıldığı cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

Cenaze töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, DSP Genel Başkanı Masum Türker, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem İnce ve Gürsel Tekin, MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Mehmet Şandır, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç da katıldı.

Neşet Ertaş'ı uğurlayan sanatçılar arasında Edip Akbayram, Sabahat Akkiraz, Ahmet Koç, Suavi ve Bedia Akartürk hazır bulundu.

Ertaş, ikindi namazının ardından kılınan cenaze namazının ardından vasiyetindeki gibi babasının ayak ucuna defnedildi.

ERDOĞAN: YOLUN AÇIK OLSUN ÜSTAD!

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cenaze töreninde konuşma yaptı. Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: ''Çok değerli dostumuz, abimiz, kardeşimiz, ozanımız Neşet Ertaş artık musalla taşında. Artık sözü yok. Söyleyeceğini söyledi; 'Çaldım, söyledim, örnek olacak şeyler söyledim, bir çizgi ortaya koydum, ben de emanet olan nefsimi sahibime teslim ettim ve ona dönüyorum' diyor.

Bu birlik ve beraberlik dünyasında üstat mahlas olarak hep garip ifadesini kullanmıştır. Çünkü o bu yalan dünyaya gaip olarak bakıyordu. Hepimiz aslında garibiz. Milyonlar, makamlar hiçbiri önemli değil. Gideceğimiz yer malum. Biz topraktan geldik toprağa gidiyoruz.

Çeşitli toplantılar vesilesiyle üstatla bir arada olduk. Onun duyguları, Anadolu'nun bir sesi oluşu, bize de farklılıklar sunuyordu. Ve ben artık bu sazın susmasından öte devamını da yetiştirdiklerinden bekliyoruz. Buna çok ihtiyacımız var. Ailesinin, milletimizin başı sağolsun. Burada toplanan cemaatle de ortaya bir gerçek çıkıyor. Seveni çok, yeri de çok faziletli olacak. Yolun açık olsun üstad.''

Cenaze namazının ardından Ertaş'ın cenazesi mezarlığa doğru yola çıkartıldı. Ünlü ozanın tabutuna Başbakan da omuz verdi.

SANATÇILAR YALNIZ BIRAKMADI

Bu arada, cenaze törenine katılan pek çok sanatçı Neşet Ertaş için başsağlığı diledi.

Bedia Akartürk:

"Büyük bir çınarı kaybettik. Onun türküleri ile çok ekmek yedik. Askerliğinden beri benim arkadaşım. İstanbul'da hastanede ziyaret ettiğimde 'yolun sonu görünüyor Bediacım' dedi bana. 'Beraber konser vereceğiz hadi toparlan, bir sürü senin aşığın var bekliyor' diye şaka yaptım. Halkın sanatçısı, halkın göz bebeğiydi."

Arif Sağ:

"Neşet bence ölmedi. Ölümsüzlüğe erdi diye düşünüyorum."

Kubat:

"Her türküde 'garip garip' diye söz ederdi. Şimdi hakikaten bizi garip bıraktı."

Edip Akbayram:

"Çok parçasını yaptım. En çok sevdiğim parçası 'Gönül Dağı' parçasını da yapmıştım. Ama şimdi 'Gönül Dağı'na yağmur ve boran düştü. Hepimiz üzüntülüyüz. Yeri doldurulamayacak büyük bir ozandı."

Sümer Ezgü:

"O bu toprakların avazıydı. Çok değerli eserler bıraktı. Keşke ölümüne gösterilen bu ilgi yaşamında da gösterilseydi. Ama halkın gönlünde en tepelerde olduğunu düşünüyorum."

Orhan Gencebay:

"Çok üzgünüz. Neşetimizi kaybettik. Yol arkadaşımızı kaybettik."

Sabahat Akkiraz:

"Neşet Ertaş gibi insanlar dünyada çok azdır. Neşet Usta iyi çaldı, iyi söyledi. Bu halkın duygularını dile getirdi. Bir daha bir Neşet gelmez. O halkın dili oldu halkın aynası oldu. Gönülden gönüle gizli yollar dedi."

CENAZE ÖNCE ANKARA'YA GETİRİLDİ

Esenboğa Havalimanı'na getirilen Ertaş'ın cenazesi uçaktan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Kültür Bakanlığı bürokratları ve diğer yetkiler tarafından indirildi.

Naaşın cenaze arabasına konulması ardından Günay ve Ertaş'ın yakınları VIP salonunda bir araya geldi.

Çıkışta gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, ''binbir renkli kültür gök kubbemizin en yüce direklerinden birisi'' olarak nitelendirdiği Ertaş'ın, dün fani dünyadan ayrıldığını belirtti.

Sanatçının kendi deyimiyle ''yalan dünyadan'' ebediyete uğurlandığını bildiren Günay, sabah erken saatlerde Ertaş'ın ailesinin İzmir'den Ankara'ya geldiğini söyledi.

''Birazdan aileyle sevgili Neşet Ertaş'ı baba toprağına, öz yurduna, doğum yerine ve babasının hemen yanı başına, alıp Kırşehir'e götüreceğiz'' diyen Bakan Günay, şunları kaydetti:

''Bütün kalbimle şuna inanıyorum, sesiyle, sazıyla, sözüyle, şiiriyle, duygularıyla, muhayyilesiyle ülkelerin, toplumların kültür yaşamına büyük eserler katmış insanlar sadece bu yalan dünyadan ayrılırlar, ölmezler. Onu bugün gerçek anlamıyla ebediyete uğurladığımızı düşünüyorum, sonsuz rahmet diliyorum. Bugün akşama kadar ona olan görevimizi millet adına, minnet borcumuzu yerine getirmeye çalışacağız. Ailesine, bütün sevenlerine dayanma gücü, sabır diliyorum.''

CENAZE KIRŞEHİR'DE

Türk Halk Müziği Sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın cenazesi toprağa verileceği memleketi Kırşehir'e getirildi.

Ankara'dan karayoluyla Kırşehir'e getirilen Ertaş'ın cenazesinin bulunduğu konvoy, şehrin girişindeki Adalet Bakanlığı Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Uygulama Tesisleri önünde Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ve diğer yetkililerce karşılandı.

Daha sonra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Ertaş'ın ailesi tesislere geçti. Ertaş'ın cenazesi buradan Kırşehir Devlet Hastanesi morguna götürülecek.

Bu arada, konvoyun Kırıkkale'nin Keskin ilçesinden geçişi sırasında, yol kenarında toplanan vatandaşlar, Ertaş'ın cenazesini el sallayarak uğurladı.

KIRŞEHİR'DE HAZIRLIKLAR TAMAM

Cenaze törenin düzenleneceği Ahi Meydanı'nındaki son hazırlıkların tamamlanmasının ardından, meydanda güvenlik barikatları kurularak çok sayıda alana giriş noktası oluşturuldu.

Belediye ekipleri tarafından alanın temizliğinin yapılmasının yanı sıra tehlike oluşturacak ağaçlar budandı.

Cenaze namazının kılınmasından sonra Neşet Ertaş'ın defnedileceği Bağbaşı Mezarlığına çıkan Ankara Caddesi de çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

Ana cadde ve sokaklardaki birçok iş yerinin camlarına üzerinde ''Ağla sazım, ağlanacak zamandır'', ''Seni unutmayacağız'' ve ''Kırşehir öksüz kaldı'' yazılı Neşet Ertaş'ın posterleri asıldı.

İl Emniyet Müdürü Mustafa İncebay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cenaze töreninde 650 polisin görev alacağını, Yozgat, Ankara, Kırıkkale ve Kayseri'den takviye ekiplerin şehre geldiğini kaydetti.

Öte yandan Başbakanlık koruma ekipleri de, Ahi Meydanında inceleme çalışmaları yaptı, güvenlik önlemleri aldı.

Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ise ''Bütün sevenleri sağ olsun, var olsun. O bizden çıktık artık'' diye konuştu. Ertaş, gösterilen ilgiden dolayı da teşekkür etti.

ERTAŞ İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş için İzmir'in Karabağlar ilçesinde gıyabi cenaze namazı kılındı.

Ertaş'ın son yıllarını geçirdiği Karabağlar Yunus Emre Mahallesi'nde bulunan Mevlana Camisi'nde öğle namazının ardından kılınan gıyabi cenaze namazına, Karabağlar Belediye Başkanvekili Abdulvahap Batıhan, başkan yardımcıları Hulusi Gülşen, Rahim Ürünveren ile vatandaşlar katıldı.

Törende, musalla taşına ünlü halk ozanı Neşet Ertaş'ın fotoğrafı ile karanfiller konuldu. Kılınan gıyabi cenaze namazının ardından Ertaş'ın 4249 Sokak'taki evi önünde mevlid okundu.

TAZİYE ÇADIRINA VATANDAŞ AKIN ETTİ

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın baba evinin yanında kurulan taziye çadırı vatandaşların akınına uğradı.

Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan Neşet Ertaş'ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş'ın sevilen türküleri dinlendi.

Ertaş'ın akrabalarından olan müzisyen Hüseyin Çakıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Neşet Ertaş'a olan saygılarından dolayı siyah gömlek giydiklerini anlatarak, Ertaş'ın gelmiş geçmiş en büyük sanatçı olduğunu söyledi.

Çakıcı, ''Neşet Ertaş, ölmedi yaşıyor. Onun türkülerini biz yaşatacağız. O, unutulacak bir sanatçı değildi. Neşet Ertaş'ın ölümüyle bozlağın teli koptu. Bizim mahallemizde artık en az 3 ay saz çalınmaz'' dedi.

Ertaş'ın cenazesinin ikindi vakti Ahi Evran Veli Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından Bağbaşı Mahallesi'ndeki baba evininin önüne götürüleceği ve daha sonra Bağbaşı Mezarlığı'na defnedileceği öğrenildi.

ERDOĞAN VE KILIÇDAROĞLU KIRŞEHİR'DE

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Oba'' helikopteriyle saat 15.20'de Kırşehir'e geldi.

Başbakan Erdoğan ile Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da Kırşehir'e geldi. Erdoğan'ı ve beraberindekileri Kırşehir Şehir Stadı'nda, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Vali Özdemir Çakacak, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci ile Emniyet Müdürü Mustafa İncebay karşıladı.

Sanatçı dostları Ertaş'ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı 

Türk halk müziğinin ustası Neşet Ertaş'ı son yolculuğunda sanatçı dostları da yalnız bırakmadı.

Sanatçı dostları Ertaş'ın cenaze töreninin yapılacağı memleketi Kırşehir'e geldi. Ertaş'ın cenaze törenine siyaset ve sanat dünyasından birçok ismin yanı sıra hemşehrileri ve il dışından gelen çok sayıda seveni de katıldı.

Törene katılan sanatçı Arif Sağ, çok üzgün olduğunu söyledi. Kırşehir'in önemli bir kahramanını kaybettiğini belirten Sağ, "Neşet Ertaş'ın öldüğüne değil ölümsüzlüğe eriştiğine inanıyorum. Allah'tan rahmet diliyorum. Tüm halkımızın başı sağolsun."dedi.

Neşet Ertaş'ın bir daha yerinin doldurulamayacağını belirten Edip Akbayram ise "Ülkemizin başı sağ olsun. Neşet Ertaş'ın birçok parçasını seslendirdim. Ancak en çok etkilendiğim 'Gönül Dağı' parçasıdır. Bugün Gönül Dağı'na yağmur ve boran düştü. Hepimiz üzüntülüyüz. 21. yüzyılda Aşık Veyselleri, Aşık Mahzuni'leri kaybetmiştik. Şimdi de Neşet ustayı kaybettik. Bir daha yeri doldurulamayacak." diye konuştu.

Cenaze törenine ayrıca usta sanatçının dostları Kubat, Bedia Akartürk, Orhan Gencebay, ve 'Neşet Ertaş Kitabı'nın yazarı ve sanatçıyı en iyi bilen isimlerin başında yer alan Bayram Bilge Tokel gibi isimler de katıldı.

YORUMLAR 12
  • suleyman d 11 yıl önce Şikayet Et
    tüm şehitlerimiz başımızın tacıdır! ayrıca, amansız bir hastalıktan ölen neşet ertaş da islam inancına göre imanını kurtarmışsa şehit sayılır!. gelelim şehit haberlerine ilgisizliğe: biz testi kırılmadan önce söyledik söyleyeceğimizi! şimdi sıra bu günlere gelinmemesi için yürüttüğümüz çabalarımıza kulak tıkayarak açılım peşinde koşanlarda! kimi "ellerim kırılsaydı da desteklemeseydim" diyecek,kimi de şöyle yapın böyle edin diye yol gösterecek.heyhat ki araba devrilmiş o yüzden meydanı: vatan dediğimiz için "ulusalcı",millet dediğimiz için "sözde milliyetçi akbaba" diye yaftalayanlara bırakıyoruz. suçluluk psikozuyla sıkışan vicdanlarını yıkamak için abuk subuk metinleri yazsınlar yazabildikleri kadar! geçenlerde trabzonda olduğu gibi: 'ne oluyor?' diyenlerin boynuna ayakkabıyla basınldığı,'yeter artık!' diyenlerin gırtlağına tırnakların geçirildiği bir devranda saltanatlarına halel gelmesin diye önüne çıkana klavyelerinden çirkef sıçratlarla daha fazla yüzgöz olmanın anlamı yok!
    Cevapla
  • Kriminal 11 yıl önce Şikayet Et
    tanımıyorum diyenlere cemaat kapak olsun. nil karaibrahimgil rahmetlinin cemaatine iyi baksın...sanırım anadolu bu..sessiz çoğunluk bu....
    Cevapla
  • osman sakrak 11 yıl önce Şikayet Et
    1710133140. yorumlara bakarsan herkezde birazda olsa ozanlık var galiba herkez şairane bir üslup içersinde taziyesini sunuyor maaşALLAH yani ben halkın sanatcısıyım diye devlet sanatcısı olmayıve ünvanını red eden halkın sanatcısınna ALLAHtan rahmet diliyorum
    Cevapla
  • Abdullah Çetin 11 yıl önce Şikayet Et
    hoşçakal.... neşet ertaş'ın türküleri, bozkır rüzgarına yazılmıştır, ılgıt ılgıt tütecekir bu topraklar durdukça.
    Cevapla
  • cengiz özdemir 11 yıl önce Şikayet Et
    hazine. bu topraklarda gömülü hazine sandığı 1938'de çıkmış, adına neşet ertaş demişler. sandığın içi boşalmış, bize kalmış. bugün sandık gömülecek. huzur içinde yat, ALLAH taksiratını affetsin, makbul kullarından saysın, mekanın cennet olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi