Sınır ihlali yapan rum polise Eroğlu'ndan tepki

Sınır köyü Akıncılar'da Kıbrıslı Türk Coşkun Alaslan'ı (19) tutuklamak için peşine düşen ve KKTC sınırını ihlal eden rum polislere, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu sert çıktı.

Sınır ihlali yapan rum polise Eroğlu'ndan tepki
Sınır ihlali yapan rum polise Eroğlu'ndan tepki
GİRİŞ 01.10.2012 16:48 GÜNCELLEME 01.10.2012 16:48

Kıbrıslı Türk Coşkun Alaslan'ı (19) tutuklamaya çalışan üç Rum polisi, KKTC güvenlik güçlerince tutuklandı. Akıncılar köyünde dün birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal etmekten tutuklanan 3 Rum polisi bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi'ne çıkarıldı ve haklarında birer gün tutukluluk emri verildi.

OLAY

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Yargıcı Hale Ahmet Raşit huzurunda görülen davada yapılan tahkikatla ilgili ifade veren Polis Çavuşu Emir Ali Güler, zanlıların patlayıcı madde ile silah taşımak ve KKTC'ye izinsiz giriş suçlarından tutuklandıklarını belirtti.

Polis bültenine göre, dün saat 11.30'da Akıncılar'ın kuzeybatısındaki ara bölgede, 19 yaşındaki Coşkun Alaslan'ın aracının peşine düşen Rum polisler, köy içinde güvenlik güçlerince tutuklandı.

Aracıyla birinci derecede askeri yasak bölge olan Dali-Akıncılar mezarlık yolundan Akıncılar'a doğru seyreden Coşkun Alaslan, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne ait polis aracı ve motosikleti kullanan polisler tarafından siren çalınıp anons yapılarak durdurulmak istendi.

Alaslan'ın durmayarak Akıncılar'a gitmesi üzerine onu takip eden 3 Rum polisi, birinci derecede askeri yasak bölgeyi ihlal ederek köye girdi. KKTC topraklarına izinsiz giren Rum polislerin üzerlerinde iki tabanca ve 25 mermi bulunduğu belirtildi.

Coşkun Alaslan'ın evinin önüne giden Rum polisler, Alaslan'a kelepçe takmaya çalışırken darp etti.

"BURASI AYRI BİR DEVLET, AYRI BİR TOPRAK"

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC'nin ayrı bir devlet olduğuna işaret ederek, askeri bölge ve topraklarını ihlal edenlerin, Güney'in polisi bile olsa yargıya havale edilmesinden daha doğal bir şey olamayacağını vurguladı.

Eroğlu, "Hem askeri bölgeyi ihlal etmiş oldular, hem Türk bölgesine bellerinde tabancayla girdiler, hem de kendi topraklarımızda kendi insanımızı darp etmeye çalıştılar. Bu şartlarda, tabii ki burası bir hukuk devleti ve Güney'den ayrı bir devlet, ayrı bir toprak. Dolayısıyla kim toprağımıza girer, askeri bölgeyi ihlal ederse, Güney'in polisi bile olsa elbette yargımıza havale edilmesinden daha doğal bir şey olmaz" dedi.

Eroğlu, "Bu olay müzakereleri etkileyebilir mi" sorusunu, "Hayır. Bunlar normal polisiye vakalardır ve Güney'de yönetimde olan insanlar da kendi insanlarının askeri bölgeyi ihlal ettiği zaman, kendi toprağımıza silahla girdiği zaman bunun bir suç olduğunu biliyorlar' dedi.

ETKİN MÜDAHALE CAĞRISINDA BULUNDU

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, sınırı ihlal ettikleri gerekçesiyle KKTC polisi tarafından tutuklanan 3 Rum polis konusunda BM'ye "etkin müdahale" çağrısında bulundu.

Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, bugün düzenlenen sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlık günü" törenleri sonrasında yaptığı açıklamada, Rum polislerin KKTC polisi tarafından tutuklanmalarını "kabul edilemez" olarak değerlendirdi.

Hristofyas, polislerin serbest bırakılması için tüm girişimlerin devam ettiğini, kendisinin de şahsen BM nezdinde girişimi olduğunu belirterek, BM Kıbrıs Barış Gücü'ne (UNFICYP) "etkin müdahalede bulunma" çağrısı yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Ajansı 31 Mart'ta nasıl bir mesai yapacak?
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu