Samsun Müftüsü isim konusunda çark etti

"Kur'an'daki isim"lerle ilgili yaptığı açıklamayla tartışma yaratab Samsun Müftüsü, dün Diyanet İşleri Başkanı'nın tepkisi üzerine çark etti.

Samsun Müftüsü isim konusunda çark etti
Samsun Müftüsü isim konusunda çark etti
GİRİŞ 09.10.2012 17:02 GÜNCELLEME 09.10.2012 17:02
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, 'isim' konusundaki açıklamalarının kamuoyunda tartışmalara neden olması üzerine bugün yazılı bir açıklama yaptı. Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk, "Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler, çocuklara isim olarak verilebilir. Biz insanlarımızın kullanmakta olduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi ne bir düşünceye sahibiz ne de böyle bir gayemiz vardır" dedi.

Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk'ün, dün gazetecilere yaptığı, "Kuran'dan isim seçerken dikkatli olmak gerekir. Sanem 'put', Aleyna 'sıkıntı, bela' anlamına gelir. Allah'ın isimlerinin de çocuklara verilmesi uygun değildir. 'Kuran'da geçen her kelime isim olur' mantığı ile düşünülmemeli" şeklindeki açıklamaları, kamouyanda geniş yankı bulmuş, eleştirilere de neden olmuştu. Konunun bugün de tartışılmaya devam edilmesi üzerine Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk, yazılı bir açıklama yaparak, "Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler çocuklara isim olarak verilebilir" dedi. İnsanların çocuklarına koyduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi gayesinin olmadığını belirten Müftü Yrd. Doç. Dr. Öztürk'ün açıklaması şöyle:

"Bugün internet sitelerinde ve haber kanallarında yer alan 'Çocuklara Kur'an-ı Kerim'den isim konulması' haberleri üzerine açıklama yapma gereği ortaya çıktı. Çocuklara isim koyma konusunda konferans veren iki akademisyen arkadaşımız, isimler ve anlamları konusunda bir takım bilgiler verdiler. Bu konuda gazeteci arkadaşlar da benim de görüşümü aldı. Benim bu konudaki şahsi kanaatim şudur; Güzel isim olsun diye Kur'an-ı Kerim'de geçen her kelimeyi, sırf Kur'an-ı Kerim'de geçtiği için çocuğa isim olarak koymak, yanlış olabilir. İsimler kültürümüze, örf ve adetlerimize uygun olmalıdır. Topluma mal olmuş, halkın sevdiği ve saydığı isimler çocuklara isim olarak verilebilir. Bunların dışında söylenen, ifade edilen ve yazılan hususlar, maksadını aşan ve amacının dışına çıkan ifadelerdir. Zira biz insanlarımızın kullanmakta olduğu isimlerin doğruluğunu ve yanlışlığını eleştirme ve tenkit etme gibi ne bir düşünceye sahibiz ne de böyle bir gayemiz vardır."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 9
  • Hacı Sadullah AĞA 11 yıl önce Şikayet Et
    bilgi yanlışlığı var.. niyet olarak doğru olmasına rağmen müftü beyin söylediklerinde bilgi yanlışlığı var. önemli olan burası.
    Cevapla
  • 11 yıl önce Şikayet Et
    bence başkan haddi aştı... sayın başkan yine takiyye yapmak için elinden geleni yapmış bence.. söyledikleri tamamen doğruydu hocamın... ama emir demiri mi kesti nedir bilinmez..
    Cevapla
  • yıldırım 11 yıl önce Şikayet Et
    doğrusu. müftü herşeyi tam ve doğru olarak söyledi.ama emir geldiğinde çark edecek karakterdeysen o zaman doğruları söylemeyeceksin.eğer doğruları söyleyeceksen dimdik durmayı bileceksin.
    Cevapla
  • mehmet karaca 11 yıl önce Şikayet Et
    müftü neyi yanlış söylediki..?. doçent olmuş bir müftü sonuçta;ilim sahibi ve söyledikleride gayet açık ve halisane ve doğruda söylüyor , ama bizim diyanet işleri başkanımız ne maksatla çıkış yapmışdır ben anlamadım kaldıki ilim kendisinin tekelinde de değildir bir müftü bir tesbit yapmışdır ve tavsiyelerde bulunmuşdur gayet tabiidir , ama bizim devlet adamlarında hastalık var makamın tepesine çıkınca bir haller oluyo...müftüyü destekliyorum sonuna kadar...
    Cevapla
  • BÜNYAMİN EROL 11 yıl önce Şikayet Et
    siz adam olmazsınız. diyanet işleri başkanı haddini aşarak müftüye müdahale etti, müftüde korkarak geri adım attı. böyle diyanet başkanı, böyle çark eden müftüler olduğu sürece bu ülke adam olmaz. ulen mehmet görmezden korkacağına ALLAH'tan kork. bide müftü olmuşsun. dün söylediklerin aslında hz.peygamberin sünnetine uygundu. adam höd dedi sende kıvırmaya başladın. dileyen dilediği ismi koysun. ama sen herzaman islamın görüşünü syleyecen. isterse karşına diyanet başkanı çıksın.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”