Ankara'da indirilen uçağın bilgisi Şam'dan

Ankara'da indirilen Suriye uçağı ile ilgili Rusya'dan yeni bir iddia gündeme geldi. Kommersant gazetesi, yolcu uçağındaki askeri kargoyla ilgili istihbaratın Şam'dan sızdırıldığını iddia etti.

Ankara'da indirilen uçağın bilgisi Şam'dan
Ankara'da indirilen uçağın bilgisi Şam'dan
GİRİŞ 30.10.2012 10:59 GÜNCELLEME 30.10.2012 10:59

Söz konusu uçağın Türk F-16 savaş uçaklarının müdahalesi ile Ankara Esenboğa Havalimanı'na indirilmesine geniş şekilde yer veren Kommersant'a göre, Rusya ve Türkiye el konulan kargonun iade edilmesi için görüşmeler yapıyor.

Rus gazetesine konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndaki bazı kaynaklara göre, kargo geri iade edilmeyebilir. Bir kaynak, "Kolilere el konulurken, Suriyeli pilotun ısrarına rağmen kendisine makbuz verilmedi." iddiasını dile getirdi.

RUSYA KARGOYU GERİ ALMAKTA ISRAR EDECEK

Rusya Federal Askeri Teknoloji İşbirliği Servisi'ne yakın bir kaynağa göre ise kargonun Rus savunma şirketi Konstruktorskoe Byuro Priborostroeniya KBP'e iade edilmesi başlıca hedef. Rus yetkili, "Aksi durumda bunu gasptan başka bir şey olarak adlandıramazsınız." şeklinde tepkisini dile getirdi. KBP şirketi ise gazetenin sorularını cevapsız bıraktı.

KARGODA PANTSİR-1 FÜZE SİSTEMLERİNİN PARÇALARI VARDI

Hükümet çevrelerine yakın kaynak ise sevkiyat planının gerçekten de çok zor olduğunu, arka planının çözülmesinin uzun zaman aldığını ifade etti. Kaynağa göre, KBP şirketinde hazırlanan radar üslerindeki Pantsir-1 füze sistemleri için öngörülen radar parçalarının sevkiyat işini taşeron firmaya verilmişti.

Kommersant'a göre, askeri kargonun sevkiyat planının hazırlanması, gümrükten geçirilmesi ve refakat yapılması çalışmaları Rostehnologiya adlı devlet kurumuna ait RT-Logistika (RTL) şirketine teslim edilmişti. Şirket web sayfasında da RT-Logistika olarak, herhangi bir düzeydeki kolay olmayan lojistik projeleri kendi sınır kapı ve limanlardaki elemanları sayesinde gerçekleştirme vaadinde de bulunuyor.

Federal Askeri Teknoloji İşbirliği Servisi'ne yakın bir kaynak, "Fazla kapasitede olmadığı gerekçesiyle malzemeler için özel bir kargo uçağı sipariş edilmemesi kararlaştırıldı. Bu fazla dikkat çekerdi. Kargonun insani yardım malzemeleriyle birlikte gönderilmemesi de istendi. Çünkü bu durumda malzemelerle ilgili bilgiler birçok çevre tarafından bilinebilirdi. Dolayısıyla RT-Logistika, Aeroflot sefer sayısıyla (Rus resmi havacılık kurumu) kargonun gönderilmesini önerdi." diyerek gelişmeleri aktardı.

TAŞIYICI FİRMA RT-LOGİSTİKA

Fakat Ağustos'tan itibaren Rus havacılık kurumlarının Moskova-Şam sefer sayılarını durdurduğu için Rusya tarafı, Suriye havayollarına ait sivil uçağı tercih etmeyi teklif etti. Kommersant'a konuşan Rus kaynak, "Bu öneriyi Şam hemen kabul etti. Görüşmelerin ardından RT-Logistika, sevkiyatla ilgili gerekli belgeleri hazırladı." dedi. Kargonun sivil uçakla taşınmasının kesinlikle meşru olduğunda ısrar eden gazetenin kaynağına göre bunun gerekçesi şöyle: Kargo ne mürettebat ne de uçak için tehlike arz etmiyordu. Kargoyla ilgili bilgiler gizli de kalabilirdi.

Fakat Kommersant'a göre, bu plan başarılı olamadı. Gazeteye konuşan devlet kurumlarındaki bir yetkili, "Türk Hava Kuvvetleri uçağı durdurmak için iki F-16 jetini görevlendirdi, çünkü büyük olasılıkla taşınan kargodan haberdar idi. Onlar emin olmasaydı, riske girmezlerdi." ifadelerini kullandı.

SURİYE UÇAKLARI GÜZERGAH DEĞİŞTİRDİ

İsmini açıklamayan Rus yetkili, kargoyla ilgili bilgi sızdıranları bulmak için resmi iç istihbarat FSB'nin başlattığı incelemenin tamamlandığını belirterek, "Emin şekilde söyleyebiliriz ki, Rus yetkili kurumların bilginin sızdırılmasıyla ilgili bir bağlantısı yok. Muhtemelen bu Suriye tarafının suçu." iddiasında bulundu.

Kommersant, olayın ardından Suriye uçaklarının güzergahlarını değiştirerek, Hazar Denizi ve daha sonra İran üzerinden güzergah seçtiğini yazdı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak