Muharrem ayının önemi nereden geliyor?

Muhharrem ayı cahiliye döneminde bile insanların saygı gösterip savaşları susturduğu aylardan biri... Bu ayın Allah katında çok değerli olduğu biliniyor, peki onun bu önemi nereden geliyor?

Muharrem ayının önemi nereden geliyor?
Muharrem ayının önemi nereden geliyor?
GİRİŞ 16.11.2012 09:26 GÜNCELLEME 16.11.2012 15:23
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Remziye Karakuş'un haberi

Arap yarımadasında, en azgın düşmanlar bile dört önemli ay geldiğinde kılıçlarını kınlarına sokar savaşı terkederlerdi. Muharrem ayı puta tapan, adam öldüren ve daha bir çok günahı rahatlıkla işleyebilen cahiliye insanlarının bile saygı gösterdiği dört haram ayların başında geliyor...

Muharrem ayı denilince akla her ne kadar Hz. Hüseyin'in başından geçen ve herkesin yüreğini yakan o acı olay, yani Kerbela gelse de, aslında bu ayda, Hz Adem ve Hz Havva'nın Arafat'ta buluşmasından tutun da, Hz Yusuf'un kuyudan kurtulmasına kadar, bir çok güzel ve mucizevi olay da yaşanmadı değil...

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in ( S.A.V):  ''Ramazan ayından sonra oruç tutacaksanız bu Muharrem Ayı olsun'' diye buyurduğu bu mübarek ayın önemini,  Ömer Döngeloğlu, Necmettin Nursaçan ve Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun'a sorduk.

İşte bu mübarek ayın önemi ve bu ayda yapılması gereken ibadetler:

EFENDİMİZİN RAMAZANDAN ÖNCE ORUÇ TUTTUĞU TEK AY

Ömer Döngeloğlu ( İlahiyatçı- Yazar ):

 Muhharrem ayının manası hürmet edilen demektir. Rasulallah:  ''Allah yerleri ve gökleri yarattığından beridir ayların sayısı 12'dir. Ve bunların da başı hürmet edilen aydır'' buyuruyor. Hz Adem yaratıldığından beri böyledir. Haram aylar;  Zilkade Zilhicce, Muharrem ve Recep aylarıdır. Dolayısıyla Muharrem ayı Allah katında çok önemli bir yere sahip. İnsanlık yaratılmadan önce yerler ve gökler yaratıldığından beri bu böyle. Muhharem ayı Peygamber  efendimizin Ramazan orucu farz kılanmadan oruç tuttuğu bilinen tek aydır.

Muharremin ilk 10 günü veya 10 ve 11. Günü oruç tutmak müstehaptır. Bu ayda Müslümanlar Allahtan çok yardım görmüştür. Bugüne Aşura günü denilir. Muharrem ayının 10. Günü.

Bugün Hz Nuh tufandan kurtulmuştur. Hz Adem'le Hz. Havva'nın Arafat'ta buluştuğu gün Aşura günüdür. Hz Yusuf kuyudan kurtulmuştur.  Bugün de nice sıkıntılar çeken Müslümanlar var. Filistin'de olduğu gibi...İşte bu yönüyle Muharrem bizim için bir ümittir...Müslümanlar bu ayda duaya sarılmalı. Muharrem ayının ilk günü eve bir hediyeyle gitmek tüm yılı bereketlendirir. Bu ay Müslümanların Medine'ye hicret ettikleri ay. Muhharem Hz Hüseyin'le mateme dönmüştür.

MUHARREMİ FİZİKİ İŞKENCE HALİNE GETİRMEK DOĞRU DEĞİL

Bazı gruplar Muharrem ayını kan akıtarak kendilerini zincirleyerek kutluyor. Bu şekilde bir kutlama doğru mu?

Bir fiziki işkenceye dönüştürerek kutlamak İslam inancında doğru karşılanmamıştır, doğru değildir. Tabiki Müslümanlarda bir hüzün, bir sükunet  olmalı ancak onlarca peygamberin başına gelen mucizeleri görmezden gelerek sadece bu ayı mateme çevirmek o peygamberlerin de üzerini örtmektir. Biz dualarımızda Hz Hüseyin'e de yer vermeliyiz,  konuşmalıyız  onu ve ehli beytin başına gelenleri de yalana, iftiraya başvurmadan konuşmalıyız. Müslümanlar eğer bir yas tutacaklarsa bugün biraz daha sakin ve sessiz olmalı ve dua etmeliler. Hz Hüseyin için sadakalar verilebilir. Kurbanlar kesilip fakirlere dağıtılabilir.

BU DUAYI 3 DEFA OKUYAN BELA VE SIKINTIDAN EMİN OLUR

Bu ayda Müslümanlar nasıl ibadet etmeli, hangi dualar okunmalı. Peygamberimizin özellikle tavsiye ettiği bir dua var mı?

Peygamber efendimizin tavsiye ettiği bir dua var. Bu Kur'an da yok yalnız sene başı duası diye hadisi şeriflerde nakledilen Muharrem ayı duası vardır. Efendimiz:  ''Bu duayı sene başında 3 defa okuyan sene boyunca sıkıntı ve belalardan emin olur '' buyuruyor.  Bu dua okunabilir. Bu aya özgü bir namaz yok. Bu ayda nafilelerimizi kılmaya özen göstermeli en az haftada bir teheccüt kılmalıyız. Hacdan dönenleri ziyaret edebiliriz. Çünkü hacılar döndükten sonra Muharrem ayı boyunca yaptıkları dualar hacdaymış gibi kabul olur. 9 ve 10. günü oruç tutabiliriz. 10. gün mutlaka oruç tutulmalı ancak ya bir gün önce yada bir gün sonra da Yahudilere muhalefet olsun diye tutmak iyidir.

'ALLAH BU AYDA NİCE İNSANLARIN TEVBESİNİ KABUL ETTİ'

Necmettin Nursaçan (Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı): 

Muharrem ayı haram aylarından biridir. Şehrullah diye geçiyor. Peygamber Efendimiz : ''Ramazan ayından sonra oruç tutacaksanız bu Muharrem ayı olsun. Cenabı Allah bu ayda nice insanların tevbesini kabul etti ve nicelerinkini kabul eder'' buyuruyor. Çok önemli olaylar bu ayda cereyan etmiştir. Bu mutluluk veren olayların yanında Kerbela olayı da yüreğimizi yakmıştır. Bundan da şunu anlıyoruz. Dünyada acı ve tatlı olaylar hep yan yanadır. Aşura Gününde çorbalar pişirilir tatlılar yapılır. Aşurenin verdiği bir mesaj daha var. 8, 10 çeşit buğday bir araya geliyor ve ondan bir tatlı meydana geliyor. Ülkemiz de Türk'üyle, Kürt'tüyle,  Alevisiyle birliğini korumalı ki bu ayrı kıymetler bir araya gelince bir millet, mutlu bir toplum meydana gelebilsin.  Bu ayda dualar edilmeli, sadakalar verilmeli... Cahiliye devrinde bile bu aya saygı gösterilir silahlar susarmış. Bu şimdi de devam etmeli... Yardımlaşma devam etmeli, kötü alışkanlıklardan tevbe etmeli.

KERBELA ORTAK BİR YAS GÜNÜDÜR

Fermani Altun (Dünya Ehli Beyt Vakfı Genel Başkanı):

Bugüne kadar sistemden kaynaklanan eksik bilgilerden dolayı, Muharrem ayı sanki yalnız alevilere mahsusmuş gibi algılanıyordu. Ama aslında öyle değil peygamber efendimiz: ''Benim ehli beytime sarılan kurtuluşa gider. Hasan ve Hüseyin büyük meşakkat çekecekler ama onların nesilleri tüm dünyaya İslamın yayılmasında öncülük yapacaktır'' buyuruyor. 1333 yıl önce Kerbela'da zulme saltanata İslam inancını çıkar ve zulüm aracı olarak kullananlara karşı Kur'anın hak yolunu, Hz. Resulullahın nefesinden, hukukundan, onun ev hanesinde yetişmiş tüm Ehli Beyt, dedesinin yolunda canını vermiştir. Gelen nesiller de İslamın hakla hukukla yayılmasına öncülük etmişlerdir. Demek ki Kerbela ortak bir yas günüdür, kültürümüzdür, geleneğimizdir. Bizi biz yapan temel değerlemizden biridir. Bu ayda Aşura yapılır, yas tutulur eğlence olmaz. Bazı dünya nimetlerinden sakınır. Et yenmez, su içilmez. İnsanlar bu 12- 15 gün daha çok o dönemde yaşanan acıları ve kültürü anlamak için vakit ayıracaklardır. Bu günler hem insanlık hem de İslami değerler için önemli şans günleridir.

Aleviler neden Muharrem ayında et yemez, su içmez?

Kerbela'da Ehli Beyt 72 aile efradıyla 10 gün susuz bırakıldı, aç bırakıldı. Bebekler susuzluktan öldü. Su almak isteyen büyüklerin mataralarına kılıçlar çekildi. Bir vahşet yaşandı. 10. Günde Hz Hüseyin'in başı kesildi. Alevilerin bu ayda su içmemesi, et yememesi orda yaşanan acılara saygı niteliğindedir. Aşuranın 12 çeşit tahıldan yapılması da aynı anlamı ifade eder.

YORUMLAR FARKLI OLSA DA RABBE GİDEN YOL BİRDİR

Alevilerin tuttuğu 12 imam orucunun Ramazan orucundan herhangi bir farkı var mı?

12 imam orucunda sahur geleneği yoktur. Et yenilmez, su içilmez. Ertesi gün oruçlar açılır. Eğlence olmaz. Yas tutulur.  Alevi toplumu dergahları yasaklanmış, inancı, tasavvufu yasaklanmış kendi kültürü için çok yetersiz bir bilgiye mahkum edilmiş bir toplum.  Alevi toplumu daha yeni yeni bu sıkıntıları aşıyor, inanç ve değerleriyle yeni yeni buluşuyor. Farklı farklı yorumlar da olsa, yüce rabbe giden bir tek yol vardır. Kerbela'nın büyük bir ders olması lazım.

İşte hadislerde peygamberimizin tavsiye ettiği Muharrem duası:

Bismillahirrahmanirrahim.

El-hamdü li'llâhi rabbi'l-'âlemîn. Ve's-salâtü ve's-selâmü 'alâ seyyidinâ muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihî ecma'îne. Allâhümme ente'l-ebediyyü'l-kadîmü'l-hayyü'l-kerîmü'l-hannânü'l-mennânü ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhâ'l-'ısmete mine'ş-şeytâni'r-racîmi. Ve'l-'avne 'alâ hâzihi'n-nefsi'l-emmâreti bi's-sûi ve'l-iştigâle bi-mâ-yukarribunî ileyke yâ zê'l-celâli ve'l-ikrâmi bi-rahmetike yâ erhame'r-râhimîne. Ve sallâ'llâhu ve selleme 'alâ seyyidinâ ve nebîyyinâ muhammedin ve 'alâ âlihi ve sahbihî ve ehli beytihi ecmaîne.

 

 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 21
  • Hiçkimse 11 yıl önce Şikayet Et
    gardaş" lık bitiverdi galiba, @mustafa kemal gardaş,ne kızıyosun?"alttaki şiirinde "bilcumle vebal bizdedir" buyurmuşsun ondan dedim hani... ayrıca iltifatına teşekkür ,lakin estağfirullah ne haddimize ! naçizane ben uçmam,sen uçurursun ..nede olsa "resul-i ekrem'in taci aba hirka sal bizdedir biz erenler gercegiyiz" iddiasındasın "baba erenler".herşey bir yana hacı bektaş ,yunusemre,mevlana gibi mübarek namaz,niyaz ehli evliyayı bu yolda imiş gibi sahiplenmeseniz çok iyi olur... diyecektim;hz.aliyi,hz.hasan ve hz,hüseyini rahat bırakmadınız ki onları bırakasınız....şunuda ekliyeyim bu yazmalarımın tek amacı yanlışa dikkat çekmektir,kimseyi yenmek yada rencide etmek değil...
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    @ hiçkimse. hakikat yoluna girmek istersen önce görecek bir gözün olmalı edeple erkanı süzmek istersen sevgiye bağlı özün olmalı - provakasyon bizi böler ve ben ötekileştirenlerden değilim...
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    @ hiçkimse. uçmuşsun gene, bana ne soruyorsun o soruları muhatabına sor.
    Cevapla
  • Hiçkimse 11 yıl önce Şikayet Et
    @mustafa kemal "gardaş" eklemeyi unuttum..bu yas olayı, muharrem orucu vs.bu kadar önemliyse,. asıl isyancı ve başkaldırı meraklısı alevi damarını temsil eden -chp- den,meclisteki iftara(!) bunu şiddetle talep edip yaptıran sabahat akkiraz dahil "hiç bir tekrar ediyorum hiç-bir chpli vekil katılmadı ? yoksa maksat her zamanki gibi "izin vermezler nasıl olsa,bizde bahaneyle ortalığı birbirine katarız" mıydı?bu kışkırtmacılığı,ezilmişlik edebiyatını ne zaman bırakacaksınız?şu bir tarihi gerçek ki kızılbaş öğretinin kökeninde,fırsatını bulduğunda isyan etmek var.asıl islam öğretisinde ise kur'ân ulü'l-emre itaati emrediyor: “ey iman edenler! ALLAH'a, resûlü'ne ve sizden olan buyruk sahiplerine itaat edin.” hangisi toplum nizamı için daha uygun ,daha mantıklı ? her fırsatta isyan mı? bizden olan idarecilere itaat mi?
    Cevapla
  • Mustafa Kemal 11 yıl önce Şikayet Et
    @ yaşar takmaz gardaşım. erlik midir eri yormak ırak yoldan haber sormak cennetteki ol dort irmak coskun akan sel bizdedir adem vardir cismi semiz abdest alir olmaz temiz halki dahl eylemek nemiz bilcumle vebal bizdedir ari vardir ucup gezer teni tenden secip gezer canan bizden kacip gezer ari biziz bal bizdedir kimi sofi kimi haci cumlemiz hakk'a duaci resul-i ekrem'in taci aba hirka sal bizdedir biz erenler gercegiyiz has bahcenin cicegiyiz haci bektas kocegiyiz edep erkan yol bizdedir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?
 THY ile ilgili dikkat çeken iddia! 20 milyar dolarlık anlaşma imzalanıyor