'Nur kahramanı' son yolculuğuna uğurlandı

Dün hakkın rahmetine kavuşan Bediüzzaman'ın talebelerinden ve 'nur kahramanı' olarak tanınan Mustafa Sungur, son yolculuğuna uğurlandı.

GİRİŞ 01.12.2012 15:08 GÜNCELLEME 03.12.2012 08:07
Bu Habere 63 Yorum Yapılmış

Risale-i Nur'ları 17 yaşında tanıyan ve 1954 yılından 1960'a kadar Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri'nin hizmetinde bulunan Sungur, Bediüzzaman tarafından, 'nur kahramanı' olarak tanımlanmıştı.

Uzun süredir tedavi gördüğü hastanede vefat eden Mustafa Sungur için bugün Fatih Camii'nde tören düzenlendi. Öğlen saatlerinden itibaren Sungur'un yakınları ve sevenleri Fatih Camii avlusunu doldurdu. Yoğun izdiham ve siyasilerin de katılacağı cenaze töreni için İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri geniş güvenlik önlemleri aldı.

Başbakan cenazede

Cenaze namazı öncesi kadın ve erkekler kendi aralarında Sungur için Kuran-ı Kerim okuyup dua etti. İkindi namazının ardından cenaze namazına geçildi. Cenaze namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez kıldırdı. Cenaze törenine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,oğlu Bilal Erdoğan, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, AB'den Sorumlu Bakan ve baş müzakereci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, Sungur'un çocukları Muhammed ve Nurullah Surgun ile sevinleri katıldı.

BAŞBAKAN ERDOĞAN CAMİİDEKİLERE SESLENDİ

Namazın kılınmasının ardından helallikler alındı. Cenaze namazının ardından Başbakan Recep Tayip Erdoğan Camii'de bulunan kalabalığa seslendi. Sungur'a haklarının helal olduğunu söyleyen Erdoğan ‘Çok aziz kardeşlerim. Öncelikle şu anda ebediyete uğurladığımız Mustafa Sungur ağabeyimize zaten az önce diyanet işleri başkanımızın ifadeleri ile haklarınızı helal ettiniz. Hakkımız helal olsun.

Orada hiçbir endişe taşımıyoruz. Ve ömürleri boyunca gerçekten bu gök kubbede hoş bir seda bırakma uğruna onlar çok büyük mücadeleler verdiler. Çok ciddi ezalar, cefalar çektiler. Ve bu ezalar, cefalar inanıyorum ki, şu anda yanında getirdikleridir. Bunu çok iyi biliyoruz. Buna hep şahit olduk. Ve bu şahadet içerisinde siz de az önce şahadetlerinizi yinelediniz. Ben de tekrar, bu gösterilen ilgi ve alaka zaten kimin kim olduğunu çok iyi ortaya koyuyor.

Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum. Gösterdiğiniz bu ilgi sebebiyle fakirde sizden özellikle Allah razı olsun' şeklinde konuştu. Konuşmanın ardından Erdoğan ve sevenleri Sungur'un tabutuna omuz verdi. Bir süre camii dışarısında aile fertleriyle sohbet eden Erdoğan daha sonra camiden ayrıldı. Mustafa Sungur'un cenazesi Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından tekbirler eşliğinde defnedilmek üzere Eyüp Sultan Mezarlığı'na götürüldü.

Fethullah Gülen'den taziye mesajı

Fethullah Gülen, Sungur'un vefatı nedeniyle bir taziye mesajı yayımladı. İşte o mesaj: 

"Daussıla ile meşbu kalbim, hayatını Kur'an ve iman hizmetine adamış, Bedizzaman Hazretleri'nin mümtaz talebelerinden Nur Kahramanı Mustafa Sungur Ağabey'in Hakk'a yürüdüğünü öğrenmiş olmaktan doğan gurbet içinde gurbet hisleriyle çarpıyor...

Gençlik yıllarından itibaren tahsil ettiği ilmi, Kur'an nurları ile tahkim eden bu müstesna insan aynı zamanda tükenmek bilmez enerjisi ile hayatını hizmet yoluna bezletmeye bakmıştır.

Hepimiz adına geçici bir firak sayılsa da ağabeyimizin gerçek dostlarla vuslata vesile son yolculuğunda hazır bulunamamanın hicabı içindeyim. Tesellimiz, 'bir tek maksat ve vazifede sa'y eden hakikat ve ahiret kardeşlerinin ihtilaf-ı zaman ve mekânın sohbet ve ünsiyetlerine bir mani teşkil etmediği' muştusudur.

Bu vesileyle muhterem ağabeyimize Mevlâ-yı Müteâl'den gani gani rahmet niyaz eder, onunla Nur derslerini müzakere etme şerefine nail olan talebe, dost ve yakınlarına teziyetlerimi bildirir, sabr-ı cemil niyaz ederim. "

MUSTAFA SUNGUR KİMDİR?

29 Eylül 1929 tarihinde, Eflâni'de doğdu. İlkokuldan sonra Kastamonu'daki Gölköy Köy Enstitüsü'ne kayıt yaptırdı. Mustafa Sungur, çalışkan bir talebeydi. Enstitüde dine karşı takınılan tavra rağmen, gerek ailesinde bulunan hocalar vesilesiyle, gerekse küçükken aldığı dinî eğitimin etkisiyle çok fazla etkilenmedi.

29 Eylül 1929 tarihinde, Eflâni'de doğdu. İlkokuldan sonra Kastamonu'daki Gölköy Köy Enstitüsü'ne kayıt yaptırdı. Mustafa Sungur, çalışkan bir talebeydi. Enstitüde dine karşı takınılan tavra rağmen, gerek ailesinde bulunan hocalar vesilesiyle, gerekse küçükken aldığı dinî eğitimin etkisiyle çok fazla etkilenmedi.

Mustafa Sungur 1945 yılında, henüz 16 yaşında iken evlendi.

O yıllarda, daha sonra hizmetine gireceği Said Nursî'yi sadece duymuşluğu vardı. Risaleleri 1946 yılında, Ahmet Fuat Efendi ile Safranbolulu Keçeci Mehmet Efendi vesilesiyle tanıdı.

Said Nursî'yi tanıdıktan kısa bir süre sonra, ona hitaben mektuplar kaleme aldı. Bu mektuplarda, önce köy enstitüsünde edindiği izlenimleri aktarıyordu.

Bu mektupları yazarken, genç bir Nur talebesi olan Mustafa Sungur, bir yandan da heyecanlı bir bekleyiş içindeydi. Nur dairesine girebilmeyi, Üstadın kendisinden bahsetmesini, kendisine "talebem" demesini hasretle bekliyordu. Talebeliğe kabul edilmeyi kainatın en büyük hediyesi olarak görüyordu.

Mustafa Sungur'un beklediği gelişme nihayet gerçekleşti ve Üstad gönderdiği bir mektubunda "Nurun küçük kahramanlarından Mustafa Sungur" ifadesini kullanmış, onun hizmetlerini övgü dolu sözlerle takdir etmişti.

1947 Eylülünde Mustafa Sungur, Bediüzzaman Said Nursî'yi görmek arzusunu yerine getirmek için yollara düştü. Uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra Emirdağ'a ulaştı ve Üstadla görüştü.

Mustafa Sungur, bir yıl sonra (1948) Afyon Dâvâsı sebebiyle Bediüzzaman'ın tutuklandığını duydu. Afyon'a giderek Üstadı ziyaret etti. Ziyaret dönüşü Bediüzzaman'a uzunca bir mektup gönderdi. Bu yüzden tutuklanarak mahkemeye çıkarıldı. Sonuçta 6 ay ceza aldı.

1949 senesinin Nisan ayında köyüne dönen Mustafa Sungur, 5 ay ceza aldığı için memuriyetten de çıkarıldı.

Mustafa Sungur, Afyon'da Bediüzzaman'la beraberken, İzmir taraflarında imam olan babası Mehmet Efendi, onu Bediüzzaman'a şikayete geldi. Üstad onunla görüşüp ikna etti. Böylece Mustafa Sungur, artık Risale-i Nur dairesi içinde, hiç çıkmamak üzere bulunmaya devam etti.

Mustafa Sungur, askerliğini ise 1955-1956 arasında, önce altı ay yedek subay olarak Ankara'da, daha sonra da Samsun'da yaptı.

Bediüzzaman Said Nursî'nin 1946, 1958 ve 1959′da birkaç defa yazdığı vasiyetnamelerinde adı zikredilen Mustafa Sungur'un Şerife, Ahmed Said, Muhammed Nur, Saide Nur, Aynur, Cihannur, Nurullah adında yedi çocuğu vardı. Bedüzzaman'ın vefatından sonra kendisini tamamen risale sohbetlerine adadı.

1954 yılından 1960′a kadar doğrudan Bediüzzaman'ın hizmetinde bulundu. Bu süre içinde Risale-i Nur'u ve hizmet düsturlarını bizzat Üstaddan ders aldı.

Mustafa Sungur, iman ve Kur'ân hizmeti uğrunda bir çok defa tutuklandı.

Sungur iki aya yakın süredir İstanbul Fatih Üniversitesi Araştırma Hastanesinde tedavi gören Bedüizzaman'ın talebelerinden Mustafa Sungur vefat etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 63
  • Edip Aktan 11 yıl önce Şikayet Et
    KORE'DEN SELAMLAR. Mustafa Sungur agabeyim, Allah mekanini cennet eylesin. Siz, halis bir sekilde cok guzel hizmetleri Allah rizasi icin yaptiniz.
    Cevapla
  • Sahlanis 11 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH rahmet eylesin. yeri mekanı cennet olsun (amin)
    Cevapla
  • sahin 11 yıl önce Şikayet Et
    büyük insandı. ALLAH rahmet eylesin.. rabbim şefaatine nail eylesin.
    Cevapla
  • 1299 11 yıl önce Şikayet Et
    kur'an hizmetine adanmış ve bu çizgide son bulmuş bir ömür... ALLAH, herkese nasip etsin.. ALLAH rahmet eylesin.
    Cevapla
  • Bilo Villa 11 yıl önce Şikayet Et
    garip dunya. her nekadar sungur abiyi sahsen tanimasamda hem bir cocuk gibi gulumsuyorum ayni zamanda bir burukluk, uzuntu hissediyorum. uzulmem bir manada bizlerden ayrilmasindan olsa gerek, garip bir duygu. cocuk gibi gulumsemek istemem ise kendisinin bir omur boyu adini agzindan, aklindan ve kalbinden eksik etmedigi kisilerin, artik yillardir aramizda olmayanlarin, belkide kendisinin yasam sebebi olanlarin yanina gitmesidir.... uzuntu ve sevincin beraber oldugu garip bir durum. ALLAH c.c. sungur abiyi sevdikleri ile beraber hasreylesin..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Uzman isim tarih vererek açıkladı! '7,5'lik deprem bekliyoruz'
Tesla'dan Türkiye'ye özel model: Fiyatı yarı yarıya düştü