Kadın cinayeti mağdurlarıdan idam çağrısı

İzmir'de bir grup kadın, kadın cinayetlerine tepki gösterdi. Kızları, anneleri ve çocukları erkekler tarafından öldürülen mağdur aileler, idam cezasının geri getirilmesini istedi.

Kadın cinayeti mağdurlarıdan idam çağrısı
Kadın cinayeti mağdurlarıdan idam çağrısı
GİRİŞ 12.12.2012 13:31 GÜNCELLEME 12.12.2012 13:31

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, kadın cinayetlerinin son bulması için bir basın açıklaması yaptı.

Şiddet gördüğü için boşanmak istediği kocası tarafından 13 Ekim 2011 tarihinde öldürülen Ferdane Çöl'ün davasından önce yapılan basın açıklamasına, 10 gün önce evlenme teklifini kabul etmediği için Okan Ö. tarafından öldürülen Pınar Ünlüer'in babası Zeki Ünlüer ve 7 yaşındaki oğluyla seri katil Hamdi Ayri tarafından öldürülen Ayşe Selen Ayla'nın annesi Hatice Ayla da katıldı.

Çöl davasının 4. duruşmasından önce açıklama yapan platform sözcüsü Sanem Deniz Kural, davaya müdahil olduklarını belirterek, sanıkların en ağır cezayı alması için mücadele ettiklerini söyledi. Devletin kadınları korumadığını savunan Kural, "Ferdane Çöl, öldürülmeden önce defalarca şikayette bulundu ancak koruma kararı olmasına rağmen hiçbir işlem yapılmadı. Cinayetin olduğu gün polis, saatlerce kapıya gelmedi." dedi.

Kural, Çöl'ün öldürülmesinden görevini yapmayan polisler, savcılar ve bakanlığın sorumlu olduğunu iddia etti. Çöl'ün kardeşi Birdane Çağan da katil zanlısının ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almasını istediğini söyledi. İzmir'in Balçova ilçesinde seri katil Ayri tarafından 25 Nisan 2010'da öldürülen Ayla'nın annesi Hatice Ayla ise, "Devlete hakkımı helâl etmiyorum, benim kızımın kanı yerde kaldı. Bir kişiyi içeride besliyorlar. Caydırıcı cezalar yok. Eğer kadın katillerine idam cezası olsaydı, benim kızım öldürülmezdi. Yaşıyor olurdu ve bu sene mimar olacaktı. Katil, çocuklarımızla birlikte bizleri de yaşamdan kopardı." diye konuştu.

Evlenme teklifini kabul etmediği için Okan Ö. tarafından öldürülen Ünlüer'in babası Zeki Ünlüer de, "Kadınlarımızı, kızlarımızı öldürenler idam edilsin." dedi. Kızının, evlenme teklifini reddettiği için sürekli takip edildiği kişi tarafından öldürüldüğünü vurgulayan acılı baba, "Annesi beyin tümöründen ameliyat olduğu için kızım, bizi üzmemek için hiç söylemedi. Bize duyurmamak için her şeyi yapmış. Bir arkadaşından öğrendim. Gültepe Karakolu'na gitmiş, 'Beni öldürecekler.' diye. Polisler, 'Biz bakmıyoruz.' diyerek savcılığa gitmesini söylemiş. Kızım da savcılığa gitmemiş." şeklinde konuştu.

Kızının göz göre göre öldüğünü, sahip çıkamadığını belirten Ünlüer, "Mahalle muhtarının da haberi varmış. Ben bilmiyordum, bilseydim belki engel olabilirdim. Başbakanımız'a sesleniyorum, cezalar caydırıcı değil. Üç beş sene sonra ellerini kollarını sallayarak çıkıyorlar. En ağır cezayı almasını istiyorum. Ben direkt, sorgusuz sualsiz asılmasını istiyorum. Zorla bir şey olur mu? İdamın geri gelmesini istiyorum. Kızlarımızı, kadınlarımızı öldürenler idam edilsin. Sanki kovboyculuk oynuyorlar." sözleriyle idam cezasının geri getirilmesini istedi. Torununun 1 yaşından beri kendilerinde olduğunu, kızının tek hedefinin çocuğunu büyütmek ve annesine bakmak olduğunu vurgulayan Ünlüler, torununun her gün annesini istediğini söyledi.

Basın açıklamasının ardından mağdur aileler ve platform üyeleri, Ferdane Çöl davasının duruşmasını takip etti.

 

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Meral Akşener AVM gezisinde görüntülendi
Çanakkale'de destanlaşan kahramanlar '57. Alay Vefa Yürüyüşü' ile anıldı