Pendik'te arkeolojik kalıntılar gün yüzüne çıktı

Marmaray Projesi kapsamınnda Pendik tren yolunda devam eden çalışmalar esnasında Temenye Höyüğü olarak bilinen arkeolojik kalıntılar yeniden gün yüzüne çıktı.

GİRİŞ 17.12.2012 15:10 GÜNCELLEME 17.12.2012 17:16

Marmaray Projesi kapsamında Pendik'te devam eden tren raylarının iyileştirilmesi çalışmaları Temenye Höyüğü'nün gün yüzüne çıkmasıyla durduruldu. 1908 yılında demiryolu inşaatı sırasında ortaya çıkan höyüğün kurtarılması için bu kez İstanbul Arkeoloji Müzeleri arkeologları çalışma başlattı. Höyükte şimdiye kadar Neolitik Döneme ait kemik, taş ve pişmiş toprak eserler bulundu. M.Ö 6400 tarihine ait olduğu belirtilen höyükte Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen bir de "su gideri" bulundu.

Pendik Temenye Höyüğü'nü kurtarma girişimleri 1961, 1981 ve 1992 yıllarında da yapılmıştı. Ancak daha sonra yeni binaların inşa edilmesiyle höyük yer altında kalmıştı. Yetkililer Pendik - Gebze Hattı üzerinde 200 m‘lik alanda devam eden çalışmaların SGK Hastanesinin altında da devam ettiği belirtiliyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi yetkilileri, çalışmaların kısa sürede tamamlanacağını ifade ederek zaman zaman gerçekleşen yağışların kazı hızını düşürdüğünü söyledi.

Çevre sakini Abdulrahim Kasapçı, kazıların yaklaşık 4 aydır devam ettiğini belirterek, "Milattan önceye dayanan bir kazı yapılıyor. Burasının bir yerleşim yeri olduğu söyleniyor. Bazı kalıntılar bulduklarını gördük" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü