ABD'den Suriye'ye 21 yıl sonra PKK cezası

Türkiye'de 21 yıl önce Nuh'un Gemisi'ni ararken terör örgütü PKK'ya esir düşen “yaşlı Indiana Jones'ların” torunlarına talih kuşu kondu. Neden mi?

ABD'den Suriye'ye 21 yıl sonra PKK cezası
ABD'den Suriye'ye 21 yıl sonra PKK cezası
GİRİŞ 20.12.2012 07:18 GÜNCELLEME 20.12.2012 09:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

ABD'de bir mahkeme, Ağrı Dağı'nda kazı çalışmaları yapan arkeologlar Ronald E. Wyatt ve Marvin T. Wilson'ı kaçıran PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'ın ikametine izin verdiği ve terör örgütüne maddi destek sağladığı gerekçesiyle Suriye devletini 338 milyon dolar (600 milyon TL) tazminat ödemeye mahkûm etti. Karara göre, Suriye devleti Wyatt ve Wilson'a 5'er, eşlerine 4'er milyon dolar tazminat ödeyecek. İki arkeologun torunları dahil aile yakınlarının her biri de 2.5 milyon dolar alacak. Wyatt, 1999'da kanserden ölmüştü. Başkent Washington'daki Federal Mahkeme, Suriye'nin o dönem "PKK'nın dümenindeki ülke olduğuna", Öcalan'a kucak açmak dışında, PKK'nın gelir kaynaklarının yüzde 95'ini sağladığına ve yılda en az 10 milyon doları örgüt kasasına aktardığına hükmetti. Suriye hükümeti ise davanın "egemenlik haklarını ihlal ettiği" gerekçesiyle savunmada bulunmadı.

2 ŞEHİT VARDI

2 arkeolog, 1991'de Bingöl'ün Kaymaklı bölgesinde araştırma yaparken PKK tarafından kaçırıldıktan sonra, Wilson'ın ifadesine göre, "Buz gibi havada dağlarda ıslak elbiselerle 50 kilometre yürütüldükten sonra" bir mağaraya kapatılmış ve 21 gün burada tutulmuştu. PKK teröristleri, güvenlik güçlerinin yaptığı operasyonda iki Amerikalıyı mağarada bırakıp kaçmıştı. Operasyonda çıkan çatışmada 2 Türk askeri şehit olmuştu. Ömürlerinin yarısını Ağrı Dağı'nda olduğu iddia edilen "Nuh'un Gemisi'ni bulmaya adayan Wyatt ve Wilson'ın arkeolojik buluntuları bugün Tennessee eyaletinin Nashville şehri yakınlarında kurdukları "Wyatt Arkeoloji Müzesi"nde sergileniyor.

KAYNAK: HÜRRİYET
YORUMLAR 1
  • Bir dost 11 yıl önce Şikayet Et
    haberdeki son cümleye dikkat.... adamlar kaçırdıkları tarihi eserlerle müze açmışlar. insan "keşke ölselerdi" demekten kendini alamıyor...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı
Türkiye için önemli fırsat! Gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyaretine çevrildi