Boşalan cezaevlerinden hükümlüler de memnun

Türkiye'de cezaevlerindeki doluluk oranını aşağı çeken ''Denetimli Serbestlik Uygulaması'' ile bir yandan kamu kurumları ücret ödemeden işçi buluyor, diğer yandan cezasını çeken hükümlüler toplumdan kopmuyor.

Boşalan cezaevlerinden hükümlüler de memnun
Boşalan cezaevlerinden hükümlüler de memnun
GİRİŞ 28.12.2012 12:06 GÜNCELLEME 28.12.2012 12:06

Karıştıkları suçlar sebebiyle çarptırıldıkları cezaların bir kısmını cezaevinde yatarak çeken hükümlüler, bir süredir yürürlükte olan ''Denetimli Serbestlik Uygulamasına Dair Yasa''dan yararlanarak, kalan cezalarını bir kamu kurumunda ücretsiz çalışarak tamamlıyor.

Bir çok hükümlünün dışarda olması sebebiyle cezaevlerindeki doluluk oranını da azaltan uygulamayla hem kamu kurumları ücret ödemeden işçi buluyor hem de hükümlüler cezasını çekerken toplumdan kopmuyor.
Trabzon'da bu uygulamadan yararlanan yaklaşık 40 hükümlü, Trabzon Cumhuriyet Savcılığı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi görevlilerinin nezaretinde Milli Eğitim, Tapu Kadastro müdürlükleri ile adliye gibi kurumlarda ücretsiz çalışarak cezalarını çekiyor.

Trabzon'da karıştıkları sahte para olayı sebebiyle hapis cezası alan ve bir süre cezaevinde yattıktan sonra kalan cezalarını Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi'ne tahsis edilen binada tadilat yaparak çeken hükümlülerden Burhan Durmuş, Ali Göle ve Mahmut Gedikli uygulamadan memnun.

Burhan Durmuş, cezaevlerindeki iyi halli mahkumlardan hapis cezasının bitmesine 1 yıl kalanların cezasını bu uygulama sayesinde kamu kurumunda ücretsiz çalışarak çektiğini anlatarak, ''Bu bizim için de iyi hem de devlete katkımız oluyor. Cezaevinde zamanımızı boşa geçirecek yerde burada çalışıp devlete katkı sağlıyoruz'' dedi.

Böylece hükümlülerin topluma kazandırıldığını söyleyen Durmuş, şöyle devam etti:

''Dışarda bulunmak ile cezaevindeki bir odada bulunmak arasında psikolojik, maddi ve manevi çok fark var. Şu anda cezaevindeki arkadaşlar oturmuş ya televizyon izliyor ya da gazete okuyor. Orada, dışarda sıkıntısı olup ailesinden haber alamayanlar var. Maddi sorunları olan, ailesinin tek geçim kaynağı olan insanlar cezaevinde yatıyor, ailesi dışarda perişan oluyor. Bu uygulamayla ceza olarak 4 saat çalışıp kendi işime gidiyorum, az da olsa aileme ve kendime katkım oluyor.''

''Cezaevleri bayağı kalabalık olmuş''

Durmuş, uygulamanın cezaevlerindeki doluluğu da azalattığına işaret ederek, ''Uygulama ile ailesi hasta olan mahkumlar ailesinin yanında oluyor, psikolojileri düzeliyor. Ben bir sene daha cezaevinde yatsam ailem hasta veya bakmak zorunda olduğum insanlar olsa psikolojim çok değişir, cezaevinden çıktığımda daha farklı bir insan olurdum. Devletimizin bu uygulaması gerçekten çok güzel. Cezaevleri de bayağı kalabalık olmuş'' dedi.

Uygulamanın hükümlü ailelerini de mutlu ettiğini anlatan Durmuş, ''Burada cezamı çekmek için ücretsiz çalışıyorum, saatlerini de kendim belirliyorum. Ailemde rahatladı. Cezaevine gelip çocuğunu veya eşini orada görmek kötü bir duygu. Allah kimseye yaşatmasın. Kimsenin oraya düşmesini istemiyorum'' diye konuştu.
Ali Göle ise bir süre cezaevinde kaldıktan sonra kalan cezasını çekmek için bu merkezde ücretsiz çalıştığını ifade ederek, ''Burada binanın boyasını, su tesisatını, parkesini ve çevre düzenlemesini yaparak cezamızı çekiyoruz'' diye konuştu.

Dışarda çalışarak ceza çekmenin cezaevinden daha iyi olduğunu söyleyen Göle, ''Cezamın bir kısmını cezaevinde yatarak çektim sonra Denetimli Serbestlikten yararlanıp kalan cezamı burada çalışarak çekiyorum. Allah kimseyi cezaevine düşürmesin. Bu uygulama gerçekten çok güzel. Sabah işe gidiyormuş gibi geliyoruz, 12.00'ye kadar çalıştıktan sonra imza atıp ailemize gidiyoruz, işimiz varsa işimize devam ediyoruz. Burada haftanın 5 günü, günde 4 saat çalışıyoruz. Hafta sonu ise tatil. Bu uygulamanın yararlanan mahkumlar hallerinden memnun'' diye konuştu.

''Cezaevi şartları çok kötü''

Mahmut Gedikli ise aynı binada çalışıp, kalan hapis cezasını çektiğini ifade ederek, ''Bu uygulamadan yararlanmasaydım cezaevinde olacaktım. Evliyim, çocuğum var. İçeride olmaktansa burada cezamızı çekmek daha iyi'' dedi.

Yaklaşık 3 ay ücretsiz olarak bir kamu kurumunda çalıştıktan sonra cezasını tamamlayacağını anlatan Gedikli, ''Denetimli Serbestlik uygulamasının yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bu uygulama ile devletimiz çok güzel bir şey yaptı. İçeride olmaktansa dışarda olmak çok daha güzel'' diye konuştu.

Denetimli Serbestlik Uygulaması'ndan yararlanan hükümlüler, kamuda ücretsiz çalışma, evden uzaklaşmama, ağaç dikme, çeşitli konularda eğitim alma gibi cezalara çarptırılıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ajandan, Komedyene... İşte Dünya liderlerinin siyasetten önceki meslekleri!
Turgut Altınok, Antalya'da 600 dairesi olduğu iddialarına resmi belgelerle cevap verdi