Türk askerinin 70 yıl önceki büyük cesareti İZLE

Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının, Ağrı Dağı'nda yaklaşık 70 yıl önce gerçekleştirdiği tatbikat görüntüleri ortaya çıktı. 1980 yılı ihtilali ile arşive kaldırılan 600 bin metrelik film çok özel görüntüler.

GİRİŞ 05.01.2013 12:04 GÜNCELLEME 05.01.2013 18:06
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türk askerinin 70 yıl önceki görüntülere yansıyan cesareti izleyenleri duygulandıracak nitelikte. Anadolu Ajansı'nın ulaştığı görüntüler de Ağrı Dağı'nda yaklaşık 70 yıl önce gerçekleştirdiği tatbikatta Türk askerinin cesareti bir kere daha gözler önüne seriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, 1980 ihtilaliyle devletin tozlu arşivlerine kaldırılan 600 bin metre filmi tabiri caizse ''ilmek ilmek işleyerek'' yeniden gün yüzüne çıkarıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, restorasyonu tamamlanan görüntülerin bir kısmını ilk kez Anadolu Ajansı ile paylaştı.

Kalkınma Bakanlığı'nın da desteklediği, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle yürütülen ''Belgesel TV'' projesi çerçevesinde gün yüzüne çıkarılan görüntüler, Türkiye tarihine ışık tutuyor.

-Görüntüler kendi kendini imha edebiliyor-

Çekildikleri dönemin teknolojisi sebebiyle makaradan çıkarıldığında patlayarak kendi kendini imha eden ve uzun uğraşlar sonucunda restore edilebilen filmlerden birisinde, Türk askerinin 1940'lı yıllarda çıktığı tahmin edilen Ağrı Dağı tatbikatına ait görüntüler yer alıyor.

1980 ihtilalinin ardından devletin tozlu raflarına kaldırılırken sağlıklı olarak kayıt altına alınamadıkları için görüntüleri kimin çektiği, tatbikatı gerçekleştiren birlik, katılan askerlere ilişkin bilgiler, askerlerin sayısı ve tatbikatın gerçekleştirildiği tarih, henüz çalışmalar tamamlanmadığı için tam olarak bilinemiyor.

-Mehmetçiğin vatan sevdasıyla dolu yüreğine soğuk işlemedi-

Şimdilik sadece Ağrı Dağı'na tatbikat gerçekleştiren bir grup subaya ait olduğu net olarak tespit edilen görüntüler, Mehmetçiğin vatan sevdasıyla dolu yüreğine soğuğun ve korkunun işlemediğini de bir kez daha gözler önüne seriyor.

Ağrı Dağı'nın geçit vermeyen soğuğuna inat sırtlarına kaban yerine ''cesaret'' ve ''yiğitlik'' kuşanan bir grup Türk subayı, kazma, kürekle çıktıkları zorlu yolculukta mühimmatlarını da katır ve at sırtında zirveye taşıyor.

Görüntülerde ellerinde tırmanırken kulladıkları sopalar ve tipiden korunmak için taktıkları kar gözlükleriyle ''bismillah'' diyerek yola çıkan Türk askeri, tüm zorluklara rağmen zirveye nasıl adım adım kararlılıkla ilerledikleri görülebiliyor.

Mehmetçiğinin cesareti ve azminin bir kere daha gözler önüne serildiği görüntülerde, kaç gün sürdüğü bilinmeyen yolculuğun sonunda, bugün bile en usta dağcıların kolay kolay tırmanamadığı 4 mevsim karlarla kaplı Ağrı Dağı'nın zirvesine çıkan Mehmetçik, burada Türk bayrağını dalgalandırmanın gururunu yaşıyor.

Mehmetçiğin inançla çıktığı zirveden yine aynı inançla ve gururla indiği görüntüler seyredenleri duygulandırıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 2
  • Cim_bom_bom 11 yıl önce Şikayet Et
    gelde ağlama mekanları cennet olsun . şimdiki tırrolarda kredi çekip paralı yapıyorlar askerliklerini. bakın da biraz utanın bu işlerin parayla silahla çoklukla olmadığını anlayın. eminim bu askerlerin içinde bdp lililerin dedeleride vardır. onlarda izlesin belki birz vicdanları sarsırılır.
    Cevapla
  • şakir KEMAL 11 yıl önce Şikayet Et
    dedelerimiz babalarımız. ALLAH rahmet etsin makamları cennet olsun herhalde hepsiölmüştür.sadece tören yapılan tepeye verilen ismi hiçmi hiç beğenmedim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kar maskeli hırsızların kuyumcuyu soydukları anlar kamerada!
Seçim sonrası ilk kabine toplantısı! İşte masadaki 4 kritik başlık! Gözler Erdoğan'da