Artık ölümlü kazalarda kusurlu kusursuz ayrımı kalktı!

Ölümlü trafik kazalarında destekten yoksunluk tazminatı için 'kusurlu, kusursuz' ayrımı kalktı. Yargıtay'ın son kararı emsal olabiliecek.

Artık ölümlü kazalarda kusurlu kusursuz ayrımı kalktı!
Artık ölümlü kazalarda kusurlu kusursuz ayrımı kalktı!
GİRİŞ 10.01.2013 12:02 GÜNCELLEME 10.01.2013 20:13
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Ölümlü ve yaralamalı trafik kazalarında sürücü veyahut araç işletenin kusurlu olduğu durumlarda, ölenin veya yaralananın aile fertlerine ve 3. Kişilere tazminat ödenmemesi  yönünde ki Yerel Mahkeme kararı,  Yargıtay tarafından bozularak aile fertlerinin destekten yoksun kalan iyiniyetli 3. Kişi kabul edilmeleri gerektiği yönünde karar verdi.

Yargıtay Genel Hukuk Kurulu, açılan bir dava üzerine trafik kazasında ölen kişi tam kusurlu olsa da yakınlarına tazminat ödenmesi kararına vardı. Yakınını trafik kazasında kaybeden binlerce kişiye umut olan karar, "Ölen kişi kusurlu olsa da yakınlarının bir kusuru yok" gerekçesine dayandırıldı.

ARTIK KUSURLU SÜRÜCÜ VE ARAÇ SAHİBİNİN AİLESİNE DE TAZMİNAT ÖDENECEK !

Danıştay'ın verdiği son karar 2008 yılna kadar olan tazminat şartlarını da baştan aşağı değiştirmiş oldu.

Yargıtay , 'Davacıların ölenin salt mirasçısı sıfatıyla değil, destekten yoksun kalan üçüncü kişi sıfatıyla dava açtıklarına, ölüm nedeniyle doğrudan davacılar üzerinde doğan destekten yoksunluk zararının oluşumundaki kusurun davacılara yansıtılamayacağına; dolayısıyla araç sürücüsünün veya işletenin tam kusurlu olmaları halinde, desteğinden yoksun kalan davacıları etkilemeyeceğine; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları'na göre, aracın zorunlu mali sorumluluk sigortacısı davalı sigorta şirketi, işletenin üçüncü kişilere verdiği zararları teminat altına aldığına ve olayda işleten veya sürücü tam kusurlu olsalar bile, destekten yoksun kalan davacılar da zarar gören üçüncü kişi konumunda bulunduğundan, davalı sigorta şirketinin sorumlu olacağına karar vermek gerekir. (HGK'nun 15.6.2011 gün ve 2011/17-142 esas-411 karar, HGK'nun 22.2.2012 gün 2011/17-787 esas 2012/92 karar sayılı ilamları uyarınca)' şeklindeki kararı ile bu konuda daha önceki görüşünü değiştirmiş oldu.

KARAR TEMYİZ EDİLDİ

Bozma kararına konu trafik kazasına ilişkin dava İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2010/492 E. 2011/246 K. Sayılı davanın reddi yönünde ki karar davacılar F.E. ve T.E. vekili tarafından temyiz edildi.

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi Yerel Mahkeme Kararı hakkında  'Bozma kararı' verdi.

Bozma kararını değerlendiren davacılar vekili Avukat Necip Şenel, trafik kazaları neticesinde doğan acıların telafisinin  mümkün olmadığını, ailelerin fertlerini trafik terörüne kurban verdiklerini acılarının çok büyük olduğunu, geride kalanların taleplerinin ise sigorta şirketlerince olumsuz yanıtlanması ile acı ve kederlerinin daha da büyüdüğünü belirterek, 'Yargıtay bozma ilamının isabetli bir karar olduğunu bu yönde verilen kararların  geride kalanların bir nebze olsun maddi manevi taleplerinin karşılayabileceğini, sigorta şirketlerinin ise prestijlerinin ve güvenilirliklerinin artacağını açıklamıştır.' dedi.

Kazalar neticesinde kayıpları olanların, destekten yoksun kalma tazminatı bakımından zamanaşımına uğramaması koşuluyla ihtiyari trafik sigortası(KASKO) ve Zorunlu trafik sigortalarından tazminat taleplerinin karşılanacağını belirtmiştir.

DANIŞTAY KARARININ TAM METNİNİN BURADAN OKUYABİLİRSİNİZ >>>>>

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 8
  • Osman sahin 7 yıl önce Şikayet Et
    Insanlik hali kimse goz gore kaza yapmaz onun icin kaza yapana cok yukleniliyor. Onunda ocagi batiyor. Tazminat cok aliyorlar dahada yetmiyor tekrar dava aciyorlar. Bence her iki tarafta viccanli olmali
    Cevapla
  • AyşeFehmi 9 yıl önce Şikayet Et
    ben de trafik kazasında eşimi kaybettim. haya benim için bitmişken tanıdıklardan gelen ısrarla avukat hasan önen ile görüştüm.8 ayda 62bin lira tazminat almamı sağladı,allah ondan razı olsun,herkese tavsiye ederim,magdursanız hakkınızı kesin alacaktır.
    Cevapla
  • Gülçin Tekiner 9 yıl önce Şikayet Et
    2012 tarihinde Konya’da çok fena bir trafik kazası geçirdik. O gün hayatım değişti, her şey elimden gitti. En umutsuz olduğum anda bir tanıdık bana avukat hasan öneni önerdi.Kaza tazminat işlemleriyle ilgili hemen bana ulaştılar, sadece kaza tutanaklarını verdim onlara, ben zaten anlamam böyle işlerden, onlar sağ olsunlar yaptılar her şeyi. Giden gelmez ama hayatımı tekrardan değiştirecek kaza tazminatı ödenmesini sağladılar.
    Cevapla
  • tamer fidan 6 yıl önce Şikayet Et
    kardesım bnmde babam vefat etti bana o avukatın telını verebilinmi
    Cevapla
  • kürşat çevik 11 yıl önce Şikayet Et
    yerinde bir karar. ailelere ALLAH sabır versin öncelikle. benim anladığım zorunlu olarak her araç için sigorta primi alan sigorta şirketlerinden bu zararın tahsil edilebileceğidir. karayollarında oluşan zararlardan mesuller. yoksa tazminat alacağım diye kimse ölmez. böyle niyeti olanın hayat sigortası yapması daha mantıklıdır.
    Cevapla
  • maalesef 11 yıl önce Şikayet Et
    trafiğe çıkma cezaları.... 91 yılında vatan cad.ordu evi önünde kırmızı ışıkta durduğumda arkadan gelen bir araba bana çarpmıştı,polis tutanagında 8 de 8 karşı taraf kusurlu oldugu halde ceza ödemiştim...demekki değişen hala fazla bişiiler yok..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Rezalet! 23 Nisan kutlaması adı altında yapılan etkinlik pes dedirtti
Japon deprem uzmanından yeni uyarı! 'Asıl fay daha kırılmadı'