Cansız'la ilgili 22 yıl önceki acı gerçek

Terör örgütünün ilk yöneticilerinden olan Sakine Cansız'ın da saldırıya uğraması, akıllara 22 yıl önceki o olayı getirdi.

Cansız'la ilgili 22 yıl önceki acı gerçek
Cansız'la ilgili 22 yıl önceki acı gerçek
GİRİŞ 11.01.2013 10:53 GÜNCELLEME 11.01.2013 10:58

Fransa'nın başkenti Paris'te önceki gün akşam saatlerinde Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez'in öldürülmesi, terör örgütü PKK'nın iç infazlarını yeniden gündeme taşıdı.

Terör örgütünün ilk yöneticilerinden olan Sakine Cansız'ın da saldırıya uğraması, akıllara örgüt içi infaz kapsamında öldürülen Mehmet Şener'i getirdi. Şener ile Sakine Cansız, evlilik için ilk adımı atıp nişanlanmışlardı.

Ancak Mehmet Şener, 1 Kasım 1991 yılında Suriye'nin Kamışlı ilçesinde Suriye istihbaratının da katkısıyla infaz edildi. Örgüt içi evliliğe karşı olan terör örgütü, Şener-Cansız evliliğini bu yöntemle engelledi.
22 yıl sonra ise Şener'in nişanlısı aynı yolda can verdi.

Sakine Cansız, örgütte 1990'lara kadar Cemil Bayık ve diğerlerinden daha etkin olan bir yöneticiydi. Daha sonra muhalif durumuna düştü, Mehmet Şener'le birlikte örgüte karşı muhalefet etmeye başladı. Mehmet Şener öldürülünce tekrar örgüte döndü. Cansız, 12 Eylül 1980 askeri darbesinde gözaltına alındı. Diyarbakır Cezaevi'nde yattı. PKK'nın kurucularından Mehmet Şener'in 1991'de Öcalan için 'diktatör' deyip PKK'dan ayrılması üzerine Sakine Cansız da örgütte istenmeyen isimler arasında yer aldı.

Mehmet Şener ise 1 Kasım 1991 yılında Suriye'nin Kamışlı ilçesinde Suriye istihbaratının da katkısıyla infaz edildi. Kamışlı istihbarat sorumlusu Akid Ömer ile Ebu Adnan yanlarında iki PKK'lı olduğu halde, Mehmet Cahit Şener'in kaldığı eve giderek infazı gerçekleştirdiler.

1 Kasım 1991 günü Şener'in yanında bulunan Fatma Temel (Dilan) adlı bayan da kurşunlara hedef oldu ve olay yerinde hayatını kaybetti. Cinayetler Şener'le sınırlı kalmadı. Şener'in sağ kolu olarak bilinen Mustafa Pusa (Şiyar) ise bir hafta sonra 7 Kasım 1991'de İstanbul Küçük Ayasofya'da infaz edildi. Eşi Ayşe Pusa da Bekaa Vadisi'ndeki Mahsum Korkmaz Akademisi'nde öldürüldü.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?