Çocuklarına bu isimleri verene altın hediye

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde çocuklarına bu isimleri veren ailelere altın hediye ediliyor.

Çocuklarına bu isimleri verene altın hediye
Çocuklarına bu isimleri verene altın hediye
GİRİŞ 06.02.2013 13:33 GÜNCELLEME 06.02.2013 13:49
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Afşin Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda, ilçede çocuklarına Eshab-ı Kehf'in adlarını veren ailelere ''altın, hemşehrilik beratı ve isim madalyası'' verme uygulaması devam ediyor.

Belediye Başkanı Fazlı Aydoğan, çocuklarına ''7 Uyurlar''dan ''Mislina''nın adını koyan Kahraman-Kabuhan Özdemir çiftini ziyaret ederek, bebeğe altın hediye etti.

Aydoğan, ziyaretteki açıklamasında, söz konusu uygulamanın yaklaşık 3 yıldır devam ettiğini ve bugüne kadar 63 bebeğe ''7 Uyurlar'' olarak bilinen Eshab-ı Kehf'in adlarının verildiğini belirtti. Aydoğan, kızlarına ''Mislina'' adını veren aileye de teşekkür etti.

Kabuhan Özdemir de, başlatılan bu geleneği desteklediklerini vurguladı.

Öte yandan, minik ''Mislina''nın dedesinin adının da ''7 Uyurlar''dan ''Yemliha'' olduğu öğrenildi.

Afşin Belediye Meclisi'nin aldığı karar doğrultusunda yaklaşık 3 yıl önce, Eshab-ı Kehf Külliyesi'nin tanıtımı amacıyla çocuklarına ''Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefeştatayyuş'' isimlerini koyan ailelere ''altın, hemşehrilik beratı ve isim madalyası'' verilmesi uygulaması başlatmıştı.

-Eshab-ı Kehf hadisesi-

Afşin Belediyesi'nden alınan bilgiye göre, Efsus ya da Yarpuz denilen bir şehirde Dakyanus (Dakyus) adındaki zalim hükümdar, halkı kendisine ve putlarına tapmaya zorlar. Allah'ın varlığına ve birliğine inanan birkaç genç ise gizlice ibadet ederek bu zalimin buyruğu dışına çıkar. Bunu haber alan Dakyanus'tan kaçan gençler, yolda kendileri gibi inançlı bir çobana rastlar. Çobanın bildiği ve yanında su olan bir mağaraya sığınan yedi kişi, burada uykuya dalar.

Kralın vezirleri mağarayı bulur, ancak korkularından içeri giremez ve içerdekilerin dışarı çıkmaması için mağaranın ağzını kapatırlar.

''7 uyurlar'' adı verilen kişiler, yaklaşık 309 sene bu şekilde kalır ve daha sonra uyanır. 7 Uyurlar'dan Yemliha, şehre ekmek almaya gider, ancak Dakyanus zamanından kalma para ile alışveriş yapmak istediği için yakalanır. Yemliha, kurulan mahkemede durumu anlatır ve insanları inandırmak için mağaraya götürür.

Mağaradaki arkadaşlarının korkacağını düşünerek yaşananları anlatmak için içeri yalnız giren Yemliha ve arkadaşları, sır olur.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • mehmet evcılar 11 yıl önce Şikayet Et
    boş boş konuşan insanlar. yahu o kişiler hakında sayı vermek isim vermek çok yanlış..ALLAH korusun insan inkara gider.. en iyisini ALLAH bilir
    Cevapla
  • mehmet evcılar 11 yıl önce Şikayet Et
    sakın hüküm vermeyin..aman dikkat. kehf suresi ayet no 22. (insanların kimi:) "onlar üç kişidir; dördüncüleri de köpekleridir" diyecekler; yine: "beş kişidir; altıncıları köpekleridir" diyecekler. (bunlar) bilinmeyen hakkında tahmin yürütmektir. (kimileri de:) "onlar yedi kişidir; sekizincisi köpekleridir" derler. de ki: onların sayılarını rabbim daha iyi bilir. onlar hakkında bilgisi olan çok azdır. öyle ise ashab-ı kehf hakkında, delillerin açık olması haricinde bir münakaşaya girişme ve onlar hakkında (ileri geri konuşan) kimselerin hiçbirinden malumat isteme.
    Cevapla
  • Mr.Kaya 11 yıl önce Şikayet Et
    yağız kurtoğlu bey'e. sevgili kardeşim sen niye böyle kaygılandın hemen, afşinde olsa ne olur tarsusta olsa ne, sen orda ki manaya bak menfaatperestlik yapma eshabı kehf nereye yerli turist oraya ondan sonra gelsin paralar mı demek istiyorsun...
    Cevapla
  • Yağız KURTOĞLU 11 yıl önce Şikayet Et
    olmaz. yedi uyurların ismini vermekle eshab-ı kehf''in afşinde olduğunu varsayamazsınınz. eshab-ı kehf tarsusta 'dır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ankara’daki Aleviler Turgut Altınok’u destekleme kararı aldı!
Fiat Topolino Türkiye’de 449 bin TL’den satışa çıktı! İşte özellikleri...