Bu yasa hırsızlık yapanı daha da yakacak

Hırsız, çaldığı eşyanın parasını verecek ya da evine haciz gidecek. Cezalar ise iki kat artırılacak

Bu yasa hırsızlık yapanı daha da yakacak
Bu yasa hırsızlık yapanı daha da yakacak
GİRİŞ 24.02.2013 08:59 GÜNCELLEME 24.02.2013 08:59
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

AK Parti İstanbul Milletvekilleri Mehmet Doğan Kubat ve Bülent Turan hırsızları caydıracak yeni bir yasa teklifi hazırladı. Buna göre hırsız çaldığı eşyanın parasını verecek, evine icra gidecek, elektronik kelepçe takılacak ceza iki kat artacak. Düzenlemenin ayrıntıları şöyle:

HIRSIZA HACİZ: TCK'nın 141. maddesine yapılan ekle hırsızlara, çaldığı eşyayı ve verdiği zararı tazmin zorunluluğu getiriliyor. Hırsızlar çaldığı malın ve verdiği zararın değerini, mal sahibine ödeyecek. Ödeyemezse evni haciz gelecek ve eşyaları satılıp, mağdur parası ödenecek. Hırsızlık yapan şahıs 18 yaşın altındaysa bu tazminattan ailesi sorumlu tutulacak. Hırsız çocuğun ailesi, malın sahibine ödemeyi yapacak. Böylece ailelerin çocuklarına sahip çıkması teşvik edilecek.

ELEKTRONİK KELEPÇE: Mevcut uygulamada cezalar düşük olduğu için mahkeme onlarca sabıkası olsa dahi hırsızları serbest bırakabiliyor. Düzenlemeyle cezalar ertelenmeyecek, paraya çevrilmeyecek. Hakkında 2 veya daha fazla sabıka kaydı varsa hürriyeti bağlayıcı güvenlik tedbirlerine başvurulabilecek. Adli kontrol yöntemleri uygulanacak. 1 ila 5 yıl arasında elektronik kelepçe takılabilecek. Hırsız her hafta karakola gidip imza atmak zorunda kalacak. Teknik takibe alınarak telefonu dinlenebilecek.

İKİ KAT CEZA: TCK'nın "Konut Dokunulmazlığının İhlali" başlıklı 116. maddesinde "Bir kimsenin konutuna, konutunun eklentilerine rızasına aykırı olarak giren veya rıza ile girdikten sonra buradan çıkmayan kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır" ifadesi yer alıyor. Bu "1 yıldan 4 yıla" kadar olarak değişecek. Ayrıca TCK'nın "Hırsızlık" başlıklı 142. maddesinde konuta girmeye teşebbüs eden hırsızlara öngörülen "2 yıldan 5 yıla" kadar olan hapis cezası "4 yıldan 10'yıla" olarak değiştirilecek. Teklifin gerekçesi ise "Evlere giren hırsızlar, girdikleri evde yaşayanlarda şok, travma ve strese neden oluyor."

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 1
  • hasangulten 11 yıl önce Şikayet Et
    YAŞASIN ŞERİAT. İnşaallah çok yakında kolunu da keserler bu hırsızların,neydi o öyle ,git adam soy,evlere gir ,ertesi günü elini kolunu sallaya sallaya serbest kal. bu uygulama çok iyi olmuş,bu uygulama hırsızlara kol kesmek gibi gelir,brovo AKP.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
B sınıfı ehliyet değişiyor! İşte kullanabileceğiniz 125 cc motosiklet modelleri
Yeniden Refah'ta toplu istifa! Eski İl Başkanı ve 21 yönetici AK Parti'ye katıldı