Görmez: Bu tablo Müslümanlara yakışmıyor!

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Suudi Arabistan ile hac protokolünü imzaladı.

Görmez: Bu tablo Müslümanlara yakışmıyor!
Görmez: Bu tablo Müslümanlara yakışmıyor!
GİRİŞ 28.02.2013 07:20 GÜNCELLEME 28.02.2013 14:13
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, hac döneminde Mekke -i Mükerreme'de köprü altlarında, sokaklarda, derme çatma çadırlarda kalınmasının önüne geçilmesi gerektiğini, bu tablonun Müslümanlar için uygun bir görüntü olmadığını belirtti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, resmi temaslar kapsamında Suudi Arabistan'da bulunan Görmez, Cidde kentinde Hac Bakanı Bender Muhammed Haccar ile 2013 yılı hac protokolünü imzaladı.

 

Türk hacı adayları için Kabe'de ders halkaları

Resmi temaslar kapsamında Suudi Arabistan'da bulunan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Haremeyn İşleri Başkanlığına seçilen Kâbe Baş İmamı Abdurrahman Südeysi'yi ziyaret etti.

Ziyarette Diyanet İşleri Başkanlığı'nın işleyişi hakkında Südeysi'ye bilgi veren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Başkanlık olarak üzerinde durdukları en önemli konunun hacıların eğitimi olduğunu söyledi.

1980'lere kadar Mescidi Haram ve Mescid-i Nebevi içerisinde Türkiye'den gelenler için özel ders halkaları oluşturulduğuna dikkat çeken Başkan Görmez, bu geleneğin yeniden başlatılmasının gerekliliğine işaret etti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, şunları söyledi;

 

"Şu anda Türkiye'den yılda yaklaşık 500 bin vatandaşımız Hac ve Umre ibadeti amacıyla kutsal topraklara geliyor. Bizim üzerinde en çok durduğumuz şey, kutsal topraklara gelen insanlarımızın eğitimden geçirilmesi. Bu nedenle son bir yıldır, Hacca ve umreye gidecek vatandaşlarımıza yolculuğa çıkmadan önce Kuranı Kerim eğitimi veriyoruz.

Gönül istiyor ki; haccı ve umreyi tüm İslam dünyası için bir eğitim seferberliğine dönüştürelim. Gönül istiyor ki; Türkiye'den gelen vatandaşlarımız için oluşturulan ve 1980'lere kadar Kâbe ve Mescidi Nebevi içerisinde devam eden ders halkaları yeniden canlansın. Yenidenilim ve irfan toplulukları Mescidi Haram ve Mescidi Nebevi de halkalansın. Bukonuda Suudi yetkililerle işbirliğine hazırız. "

1960'lardan 80'li yıllara kadar ders halkaları uygulamasının Diyanet İşleri Başkanlığı gözetiminde sorunsuz bir şekilde devam ettiğini belirten Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Mescidi Haram ve Mescidi Nebevi'de Arapça bilmedikleri için mevcut ders halkalarına katılamaya nvatandaşlarımız için anlayacakları dilden ders halklarının oluşturularak, değerli hoca efendilerin tarafından verilecek tefsir ve hadis derslerinin zaruri öneme haiz olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Ders halkaları konusunda Diyanet İşleri Başkanı Görmez'le aynı fikirde olduklarını belirten Haremeyn İşleri Başkanlığını Kâbe Baş İmamı Abdurrahman Südeysi, uygulamanın Türkiye'den kutsal topraklara gelen ziyaretçilerin istifadesine sunulması konusunda görüş birliğindeolduklarını kaydetti. Başkan Görmez ayrıca, konu hakkında Haremeyn İşleri Başkanlığına resmi olarak müracaatta bulunacakların kaydetti.

Genel Sekreter'den Diyanet İşleri Başkanı Görmez onuruna davet…

Diyanet İşleri Başkanı Görmez akşam saatlerinde ise İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Prof. Dr. Ekmelettin İhsanoğlu'nun onuruna verdiği davete katıldı. Resmi temaslarkapsamında Mekke'de bulunan Dünya Müslümanlar Ligi Başkanı Abdül MuhsinEt-Türki'yi de ziyaret eden Başkan Görmez, cumartesi günü Türkiye'ye dönecek.

Hacda yaşanan sıkıntıların ele alındığı görüşmelerde, geçen yıllardaki hac ibadetinin icrasında yaşanan tecrübe birikiminden hareketle bu yılki ibadetin daha mükemmel olması yolunda fikir alışverişinde bulunuldu.

Ayrıca en büyük unvan kabul edilen ''Duyufurrahman (Rahmanın misafirleri)'' için hizmette kalite standardının yükselmesi konusunda fikir ve icraatlar masaya yatırıldı.

Görmez, haccın Müslümanların aynası olduğunu ifade ederek, hac döneminde yaşanan bazı aksaklıkların çözüme kavuşturulması konusunda hassasiyetlerini dile getirdi.

DÜZENLENMESİNİ İSTEDİ

Mehmet Görmez, barınmadan temizliğe, intikallerden ülkeye giriş çıkışlara kadar düzeltilmesini istediği konulara ilişkin şunları kaydetti:

''Hac döneminde Mekke-i Mükerreme'de köprü altlarında, sokaklarda derme çatma çadırlarda kalan insanların önüne geçilmesi gerekir. Bu tablo Müslümanlar için uygun bir görüntü değildir. Mekke-i Mükerreme'de hac döneminde temizliğe çok önem vermek yine üzerinde durduğumuz önemli hassasiyetlerimizdendir. Buna ek olarak geçen yıl Arafat'ta yaşanan su sıkıntısının yaşanmaması için bu yıl gerekli tedbirlerin alınması da yine üzerinde durulması gereken bir noktadır. Müzdelife'den Mina'ya intikal için hacılarımızın kullandığı ve zorluk çektiği bu yolda bir üst geçidin yapılması gerekmektedir. Türkiye'den gelen hacılarımızın hava limanlarında ve Mekke-i Mükerreme'ye geldiklerinde mekteplerin önünde bekletilmelerinin önüne geçilmesi, hacılarımızın intikalinde kullanılan otobüslerin iyileştirilmesi, Taif ve Yanbu havalimanlarının umre ve hac seferlerine açılması gibi konular da daha sağlıklı ve güvenli hac için önlem alınması gereken hususlardır.''

Toplantıda, zemzemlerin hacılara garantili ve hijyenik şartlarda üretim yapan zemzem ofisince verilmesi, hacıların Türkiye'ye dönüşlerinde beraberinde götürecekleri eşyaların önceden otellerinden alınarak uçağa yüklenmesi, hacıların zahmet çekmeden direkt uçağa binmesi konuları da görüşüldü.

YORUMLAR 15
  • Mustafa ARI 11 yıl önce Şikayet Et
    HACDA TAVAF ZORLUKLARI. Tavaf pazarlıkları kıran kırana ama sonunda fırsatçının dediği oluyor.Fiatlar,her tavaf için 100 ile 500 TL arasında gidip geliyor. Suut yetkililerinin bu problemi sistematik bir şekilde çözme dertleri yok. Halbu ki bir ekip kurulsa makul bir fiatla bu hizmet çok daha iyi yapılabilir. Ne olur birileri bunu Suudi yetkililerine hatırlatsın. Hacıların hesapta olmayan en büyük ve can yakıcı, hem de can sıkıcı harcamaları bu. Bir de Cidde'den mekkeye 70-80 km yolu, otobüsle 9-10 saatte kat etmek akıllara zarar bir taşımacılık örneği. Suut yetkililerinin Türkiyeden öğreneceği çook şey var.
    Cevapla
  • Mustafa ARI 11 yıl önce Şikayet Et
    HACDA TAVAF ZORLUKLARI. Malum TAVAF haccın olmazsa olmazlarından.Ülkemiz insanı çoğunlukla hacca ömrünün son demlerinde gidebiliyor. Yürüme zorluğu çeken birçok hacı adayı Tavaf ta çok zorlanıyor. Kabe'nin bulunduğu mekanın sıkışıklığı, darlığı,maşeri kalabalığın aynı anda tavafa yönelmesi, işi daha da zorlaştırıyor.O mübarek mabedin etrafını 7 tur (şavt) dönmek bir tavaf sayılıyor. Hacı adayı nekadar çok tavaf yaparsa okadar makbul bir ibadet yapmış oluyor.Bu işte zorlanan hacı adayları tekerlekli sandalye ile tavaf yaptıran ne idüğü belirsiz fırsatçıların insafına kalıyorlar.
    Cevapla
  • Ömer Tellioğlu 11 yıl önce Şikayet Et
    dolar euro hakkında. Hac ve Umreye gidişlerde EURO alınıyor kendi paramızı neden kullanamıyoruz.Başka devletler mekke ve medinede kendi devletlerine ait paraları kullandırıyorlar biz bunu başarmalıyız neden bizim paramız dışarıya cıkamsın Bu konuyu Cumhurbaşkanına, Başbakana gerekli birimlere bildiririm.saygılarımla
    Cevapla
  • Mehmet Akkayagil 11 yıl önce Şikayet Et
    Hac kontanjanları ülke nüfusuna göre artmalı.... S.Arabistan ,hacca gelecek hacı adayının ülke nüfusu ne olursa olsun %01 kontenjan ayıryor.Bu haksız bir uygulamadır.Nüfusu fazla olan ülkelere daha fazla kontenjan verilmelidir.Mesala nüfüusu 10 milyon olanlara %01,20 milyon olanlara %02,30 miyon olanlara%03,40 milyon olanlara %04,50 milyon olanlara%05,70 milyon olanlara %07 gibi..Sn.başkanım bu konu üzerinde daha çok çalışırsanız daha iyi olur diyorum..
    Cevapla
  • mehmet akif 11 yıl önce Şikayet Et
    SN HOCAM . hocam bir islam ülkesi olan ülkemizdeki çoğu camiilerin abdest alma yerleri ve tuvaletleri denetlenmelidir.. tuvaletlere hijyen ve yeni projeler geliştirilerek bazı standartlar getirilmelidir. özellikle yeni camii inşaatlarında bu standartlardan taviz verilmemeli , şart koşulmalıdır.... hocam bu konu için ayrıca affınıza sığınıyorum...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Demirkubbe'den eksiği yok diyerek açıkladı: işte Türkiye'nin Gökkubbesi!
Bahçeli Ferdi Tayfur'la kime mesaj verdi? 'MHP lideri buna çok tepkili'