Hürriyet'in "Veda Hutbesi'nden bihaber cehaleti

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde "kolay ve kasıtlı haber" örnekleri gözlerden kaçmıyor. Hürriyet de bugün onlardan birini sergiledi. Muhabirsiz sadece Ankara imzalı haberinin cehalet örneği mi yoksa kasıtlı mı olduğu bilinmiyor. Hedefte Kur'an, ya da Hz Peygamber olmalı!

Hürriyet'in "Veda Hutbesi'nden bihaber cehaleti
Hürriyet'in "Veda Hutbesi'nden bihaber cehaleti
GİRİŞ 08.03.2013 14:08 GÜNCELLEME 08.03.2013 15:48
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Hakan Göksel'in haber analizi

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gazetelerin "kolay ve kasıtlı habercilik" örnekleri gözlerden kaçmıyor.  Kadın cinayeti haberi ve dinde kadına şiddet olduğunu ima eden haberlere 8 Mart tarihinin her yıl dönümünde sık sık rastlanıyor. Sansasyon haber yapma merakı ve cehalet bir araya geldiğinde ise ortaya garip haberler çıkıyor.

Hürriyet Gazetesi de bu kolaycılığı seçen gazetelerden! 8 Mart'ta gazetesinde ve sitesinde AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mehmet Demir'in facebook'unda paylaştığı "Kadınları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz!" mesajını haber konusu etti. Haber gazetenin 7.sayfasında sitenin ise üst manşetinde yer aldı.

"Başbakan Erdoğan'ın, "İnsanlık, vicdan dışı vahşet, korkaklık" diyen sözlerinin hatırlatıldığı haberde kadına yönelik şiddet konusunda AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mehmet Demir'in konuya farklı yaklaştığı öne sürüldü.

Haberin spotunda Erdoğan'ın sözüyle birlikte İl Başkanının görüşünün verilmesi tezat bir durum varmışçasına yansıtılıyor...

Demir'in duvarına yazdığı  "Siz kadınları Allah'ın emaneti olarak aldınız. Onların namus ve ismetlerini Allah adına söz vererek helal edindiniz. Sizin kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin kadınlar üzerindeki haklarınız, aile namusu ve şerefinizi kimseye çiğnetmemeleridir. Eğer onlar sizden izinsiz razı olmadığınız kimseleri aile yuvanıza alırlarsa, onları hafifçe dövüp korkutabilirsiniz. Kadınların sizin üzerinizdeki hakları ise örfe göre hür türlü (meşru ihtiyaçlarını), yiyecek ve giyeceklerini temin etmenizdir..." sözleri "Demir'in sözüymüş" gibi algılayan gazete, sitesindeki bu haberle "cehalet mi sergiledi" yoksa "başkanla hesabı mı var" sorularını gündeme getirdi.

Özensiz hazırlanan haberde imza olarak "Ankara" yer alıyor ve muhabir ismine yer verilmiyor...

Haberle ilgili akla gelen sorular kafaları karıştırıyor:

Hürriyet'in ya da bölgedeki editörün il başkanı ile sorunu mu var?

Hürriyet Başkanı göstermelik hedef yapıp Hz Peygamberin hutbesini mi hedef alıyor? Kur'an'da bu konuda bazı ayetler var, tartışmayı oraya mı taşımak istiyor?

Erdoğan ile İl Başkanı'nın sözlerini karşı karşıya getirip alt mesaj olarak "Erdoğan dini hükümlere ters ifadeler kuruyor" mu demek istiyor?

Benzer özel günlerde bu tip haberler sansasyona neden olmak ve alkış toplamak adına servis ediliyor. Gazetelerin ve sitelerinin "tiraj-rating" kaygısı inanan insanların seçimleri konusunda aşağılayıcı bir tutuma dönüşüyor...

Hürriyet'in il başkanına mı, sözlerinin kaynağı Kur'an olan Hz Peygamber'in veda hutbesindeki ifadelerine mi karşı olduğu bilinmiyor.

Servis edilen haberle ilgili "cehalet ürünü mü yoksa kasıtlı mı" sorusu kafaları karıştırıyor...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadın hakları savunuculuğuna soyunan Hürriyet, sitesinde "çok okunmak" adına çıplak kadın galerilerini teşhir etmeyi 365 gün sürdürüyor...

Hürriyet'e bu tarz haberler için malzeme önerisi

Okurların ve kamuoyunun "inançlara saygılı olduğunu ve haberlerinde kasıt olmadığı"nı düşünmek istediği Hürriyet ve sitesi için sansasyonel haber önerisi: 

Kur'an'da Nisa Suresi'nin 34. Ayeti'nin meali...

Diyanet İşleri Kur'an Meali

Erkekler, kadınların koruyup kollayıcılarıdırlar. Çünkü Allah, insanların kimini kiminden üstün kılmıştır. Bir de erkekler kendi mallarından harcamakta (ve ailenin geçimini sağlamakta)dırlar. İyi kadınlar, itaatkârdırlar. Allah'ın (kendilerini) koruması sayesinde onlar da "gayb"ı korurlar. (Evlilik yükümlülüklerini reddederek) başkaldırdıklarını gördüğünüz kadınlara öğüt verin, onları yataklarında yalnız bırakın. (Bunlar fayda vermez de mecbur kalırsanız) onları (hafifçe) dövün. Eğer itaat ederlerse, artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Şüphesiz Allah, çok yücedir, çok büyüktür.

Diyanet Vakfı Kuran Meali

Allah'ın insanlardan bir kısmını diğerlerine üstün kılması sebebiyle ve mallarından harcama yaptıkları için erkekler kadınların yöneticisi ve koruyucusudur. Onun için sâliha kadınlar itaatkârdır. Allah'ın kendilerini korumasına karşılık gizliyi (kimse görmese de namuslarını) koruyucudurlar. Baş kaldırmasından endişe ettiğiniz kadınlara öğüt verin, onları yataklarda yalnız bırakın ve (bunlarla yola gelmezlerse) dövün. Eğer size itaat ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın; çünkü Allah yücedir, büyüktür.

Elmalılı Hamdi Yazır Meali

Er olanlar kadınlar üzerinde hâkim dururlar, çünkü bir kerre Allah birini diğerinden üstün yaratmış bir de erler mallarından infak etmektedirler, onun için iyi kadınlar itaatkârdırlar, Allah kendilerini sakladığı cihetle kendileri de gaybı muhafaza ederler, serkeşliklerinden endişe ettiğiniz kadınlara gelince: evvelâ kendilerine nasıhat edin, sonra yattıkları yerde mehcur bırakın, yine dinlemezlerse döğün, dinledikleri halde incitmeye behane aramayın, çünkü Allah çok yüksek, çok büyük bulunuyor

Süleyman Ateş Meali

Allâh, insanları birbirinden üstün kıldığı ve mallarından harca(yıp kadınların geçmini sağla)dıkları için erkekler, kadınlar üzerinde yöneticidirler. Bundan dolayı iyi kadınlar itâ'atkâr olup, Allâh'ın kendilerini korumasına karşılık (Allâh'ın verdiği başarı ile) gizliyi korurlar (kocalarına aslâ ihânet etmezler). Hırçınlık, etmelerinden korktuğunuz kadınlara öğüt verin, yataklarda onlara sokulmayın, onları dövün. Eğer size itâ'at ederlerse artık onların aleyhine başka bir yol aramayın. Çünkü Allâh yücedir, büyüktür.

Yaşar Nuri Öztürk Meali (1994 Hürriyet Baskısı)

Erkekler, kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar. Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizlikleinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin/onları dövün. Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka söz aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür.

Abdulbaki Gölpınarlı Meali

Erkekler, kadınlardan üstündür, çünkü Allah onları bir çok şeylerde kadınlardan üstün etmiştir, çünkü onlar, kadınları, mallarıyla geçindirirler, doyururlar; iyi kadınlar da itaatli olurlar ve Allah, onların hakkını nasıl korumuşsa onlar da, kocaları yanlarında olmasa bile, iffetlerini korurlar. Kadınlarınızın serkeşliğinden korkunca onlara öğüt verin, onları yatakta yalnız bırakın, dövün onları. Fakat itaat ettikleri takdîrde de aleyhlerine bir sebep araştırmayın, şüphe yok ki Allah çok yüce ve büyüktür.

hakan.goksel@haber7.com

YORUMLAR 12
  • hayret h 11 yıl önce Şikayet Et
    8 mart. Nisa 128 de "Nüşuz" Kötü davranmak olarak çevrilmiş. Nisa 34 de hırçınlık etmek veya bazı yerlerde iffetsizlik etmek olarak çevrilmiş Kurnazlığa bak. Daha doğrusu ahlaksızlığa bakın. Erkekler "iffetsizlik" yaparsa araları bulunacak ama kadınlar yaparsa "dövülecek" kurnazlığa bakar mısınız? Kadın haklarını savunduğunu iddia eden müslümanlar , UYANIN!!!
    Cevapla
  • hayret h 11 yıl önce Şikayet Et
    8 mart. Nisa 34 ayetindeki "NÜŞUZ" kelimesinin ""İFFETSİZLİK" olarak çevrildiğini görüyoruz. Yani kadın iffetsizlik yapmışsa " dövün" şeklinde tercüme edilmiş. peki erkek "iffetsizlik" yaparsa ne olacak? Zina demiyorum "İffetsizlik" diyorum. Kuran Nisa 128 de buna cevap veriyor. Ama Erkekler meal yaptığı için bakın nisa 34 deki nüşuzu "iffetsizlik olarak çeviren erkekler Nisa 128 deki nüşuzu nasıl çevirmişler ... Diyanet meali. :128. Eğer bir kadın kocasının, kendisine kötü davranmasından, yahut yüz çevirmesinden endişe ederse, uzlaşarak aralarını düzeltmelerinde ikisine de bir günah yoktur. Uzlaşmak daha hayırlıdır. Nefisler ise kıskançlığa ve bencil tutkulara hazır (elverişli) kılınmıştır. Eğer iyilik eder ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsanız, şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan haberdardır.
    Cevapla
  • hayret h 11 yıl önce Şikayet Et
    8 mart. Edip Yüksel Meali 34. Erkekler kadınları gözetirler.* Zira ALLAH herbirine farklı yetenekler ve özellikler vermiştir. Nitekim erkekler evin geçiminden sorumludur. Erdemli kadınlar, (Tanrı'nın yasasına) boyun eğer ve ALLAH'ın korumasını emrettiği (onur ve iffetlerini) tek başlarına bile olsalar korurlar. İffetlerinden endişe duyduğunuz kadınlara öğüt verin, yataklarınızı ayırın ve nihayet onları çıkarın.** Size itaat ederlerse onlara karşı bir yol aramayın. ALLAH Yücedir, Büyüktür. *
    Cevapla
  • hayret h 11 yıl önce Şikayet Et
    8 mart. Yaşar Nuri ÖZTÜRK'ün Kuran mealindeki nisa 34 sizin çevirdiğiniz gibi değildir. çeviri şu şekildedir: "34. Erkekler; kadınları gözetip kollayıcıdırlar. Şundan ki, Allah, insanların bazılarını bazılarından üstün kılmıştır ve erkekler mallarından bol bol harcamışlardır. İyi ve temiz kadınlar saygılıdırlar; Allah'ın kendilerini koruduğu gibi, gizliliği gereken şeyi korurlar. Sadakatsizlik ve iffetsizliklerinden korktuğunuz kadınlara önce öğüt verin, sonra onları yataklarında yalnız bırakın ve nihayet onları evden çıkarın/bulundukları yerden başka yere gönderin! Bunun üzerine size saygılı davranırlarsa artık onlar aleyhine başka bir yol aramayın. Allah çok yücedir, sınırsızca büyüktür." Yaşar hocaya iftira etmeyin.
    Cevapla
  • hayret h 11 yıl önce Şikayet Et
    8 mart. Bu haberi yapanlar neyi savunuyorlar anlamak mümkün değil. Şimdi haberde verdiğiniz meallere göre hepsi ağız birliği yapmışcasına baş kaldıran kadınları " DÖVÜN" şeklinde çevrilmişken siz kadınlara şiddet günahtır söylemini nasıl savunuyorsunuz? Şu "hafifçe" kelimesini nerden çıkarttınız? kuranda böyle bir ifade yok. Eğer "Wadrib" kelimesi dövmek olarak çevrilmişse bunun hafifçesi falan yok. Allaha iftira etmekten vazgeçin Allah kuranda kadınları dövün emri vermemiştir. Bunu erkek egemen güç olan mollalar bu şekilde tercüme etmiştir. Kıyamette hepsinden davacı olacağız. hangi mantıkla Allah erkeklere kadınları dövme hakkı vermiştir? Hırsızlık yapanın cezasını bireysel olarak biz veremeyeceğimize göre başkaldıran kadınları dövme cezasını da (ki böyle bir ceza islamda yok) biz veremeyiz. Allahın kitabında çelişki yoktur. Çelişki erkeklerin beyninde.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu