İnanılır gibi değil! Fiyatı 1 ayda yüzde 56 arttı

Yeşil soğan bir ayda yüzde 42.4, yeşil mercimek ise yüzde 55.8 oranında zamlandı.

İnanılır gibi değil! Fiyatı 1 ayda yüzde 56 arttı
İnanılır gibi değil! Fiyatı 1 ayda yüzde 56 arttı
GİRİŞ 02.09.2014 08:32 GÜNCELLEME 02.09.2014 08:52
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış


Halk arasında ‘kara şimşek’ olarak alaya alınan yeşil mercimek tarlada, yeşil soğan ise markette zam rekoru kırdı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarım ürünü gıda maddelerinin ağustos ayına ait fiyatlarını açıkladı.  

TZOB raporuna göre yeşil mercimeğin fiyatı bir ayda yüzde 55.8 oranında zamlandı. 31 Temmuz’da tarlada 1.70 TL olan yeşil mercimeğin kilosu, 29 Ağustos’ta 2.65 TL’ye çıktı.

Yeşil mercimeğin market fiyatı ise bu dönemde 4.82 TL’den 5.02 TL’ye çıkarak, yüzde 4.1 oranında zam gördü. Tarladaki fiyat artışının eylül ayında market fiyatlarına yansıyacağı belirtiliyor.

Kara şimşek bir yıl önce, 31 Temmuz’da 1.55, 29 Ağustos’ta ise 1.60 TL’ye satılmış ve bu dönemde yüzde 3.2 oranında zamlanmıştı.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, “Üreticilerde fiyatı en fazla artan ürün olan yeşil mercimekte fiyat artışının nedeni ürünün yeni sezona ait olmasıdır. Salatalık, patlıcan, yeşil fasulye, biber, domates gibi ürünlerde arz, açıkta tarla yetiştiriciliğinden sağlanıyor. Meydana gelen aşırı yağış, ürünleri olumsuz etkiledi. Bunun yanısıra, ürünlerin hasat olgunluğuna gelme durumuna göre piyasaya arz ediliyor olması da fiyatlara yansıdı” dedi.

Yeşil soğan coştu

Marketteki zam şampiyonu ise yeşil soğan oldu. 31 Temmuz’da 2.51 TL olan yeşil soğanın fiyatı 29 Ağustos’ta 3.58 TL’ye çıktı. Bir aylık zam oranı yüzde 42.4 oldu.
Yeşil soğanın tarladaki fiyatı ise aynı dönemde yüzde 10.6 artış gösterdi. 31 Temmuz’da 1.13 TL olan yeşil soğanın fiyatı 29 Ağustos’ta 1.25 TL oldu.

Yeşil soğanın market fiyatı geçen yıl 31 Temmuz’da 2.52 TL, 29 Ağustos’ta ise 2.58 TL olmuş ve bir aylık zam oranı yüzde 2.3 olarak gerçekleşmişti.

YORUMLAR 4
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Hükümet bunları başıboş salma lütfen !. herkes ürününü pahallıya satmaya kalkarsa yarın bir gün ülkemizi dünyanın en pahallı ülkesi yapacağız ! kimse zannetmesinki malımı pahallıya satarsam kar edeceğim diye, çünkü başka ürünü kendide pahallı alacağından elde var sıfır demektir !
    Cevapla
  • MUSTAFA ELMAS 9 yıl önce Şikayet Et
    HÜKÜMET. oy verdiğim bu hükümetin en başarısız bakanlığı gıda tarım la ilgili olan bakanlığıdır görmediğimiz rakamları gördük 50 yaşındayım böyle abartılı fahiş fiyatlar görmemiştim.
    Cevapla
  • İlyas Denizci 9 yıl önce Şikayet Et
    bu ülkede kendini zehirleyenler var. senin gibiler nasıl uşaklık yapar sen kendine anlatabildin mi bu zam neden yapıldı bilen var mı onu sorgula sen bağcıyı kimse yedirmez artık ağzımızın payını son 90 senede aldık biz yemezler başta işin ehli var vesayetçi cuntacı dayatmacı yok ahmet bu adam kime sorduda bu zammı yapıyor onu sorgula
    Cevapla
  • Ahmet 9 yıl önce Şikayet Et
    Dünya Lideri. Dünya devi olan ülkede birileri sokağa pazara çıksada bu % 10 eflasyon nasıl hesaplanıyor bize anlatsa
    Cevapla