AA'dan gazetelere tazminat davası

Anadolu Ajansı haksız rekabet oluşturdukları gerekçesiyle Yurt, Evrensel, Sol, Aydınlık, Zaman, Cumhuriyet, Bugün ve Sözcü gazeteleri hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı.

AA'dan gazetelere tazminat davası
AA'dan gazetelere tazminat davası
GİRİŞ 18.02.2014 16:13 GÜNCELLEME 18.02.2014 16:13

 Anadolu Ajansı (AA) T.A.Ş, ajansı karalamaya dönük haberler servis ederek, haksız rekabet oluşturdukları gerekçesiyle Yurt, Evrensel, Sol, Aydınlık, Zaman, Cumhuriyet, Bugün ve Sözcü gazetelerinin her biri hakkında maddi ve manevi tazminat davası açtı.

Ajans avukatlarınca Ankara Nöbetçi Ticaret Mahkemesi Hakimliğine açılan davaların dilekçelerinde, söz konusu gazetelerin, "ajansın marka değerini ve itibarını düşürücü, ajans ve yöneticilerinin ticari itibarını ve iktisadi faaliyetlerini zedeleyici, haksız rekabete neden olacak asılsız isnatlarda bulunarak, hemen hemen her gün ajansı karalamaya yönelik haberler servis ettikleri" belirtildi.

Davalıların fiillerinin Türk Ticaret Kanunu açısından haksız rekabet oluşturduğu ifade edilen dilekçede, kanunda, "Rakipler arasında veya tedarik edenlerle müşteriler arasındaki ilişkileri etkileyen aldatıcı veya dürüstlük kuralına diğer şekillerdeki aykırı davranışlar ile ticari uygulamalar haksız ve hukuka aykırıdır" denildiğine dikkat çekildi.

Davalıların ticari teamüllere, ticari ahlaka aykırı tutum ve davranışlarının, haksız olduğu durumdan menfaat elde etme çabalarının ve ajansa yönelik haksız ithamlarının ceza sorumluluğu doğurduğu belirtilen dilekçede, fiilin suç oluşturduğu hatırlatıldı.

Dilekçelerde, davalı gazetelerin kullandığı içeriklerin, ajansın ve yöneticilerinin ticari itibarını ve iktisadi faaliyetlerini tehlikeye soktuğu kaydedilerek, "Müvekkil Anadolu Ajansı T.A.Ş. hukuka aykırı, mesnetsiz iddia ve ithamlar sebebi ile yıpratılmaya çalışılmakta ve kamuoyunda olumsuz bir algı inşa edilmektedir. Ajansın markasını hedef alan ve ısrarla yapmayı sürdürdüğü karalamaya yönelik mesnetsiz haberlerinin, Türk Ticaret Kanunu'nun haksız rekabet kurallarına aykırılık teşkil ettiği ortadadır" denildi.

Davayla, davalı gazetelerin her birinden, ajansın uğradığı maddi zararların tazmini için şimdilik 5'er bin liranın yanı sıra biner lira manevi tazminat talep edildi.

AA, dün de ajansın marka değerini düşürücü, ajans ve yöneticilerinin ticari itibarını ve iktisadi faaliyetlerini zedeleyici, haksız rekabete neden olacak asılsız isnatlar ileri sürdükleri gerekçesiyle "zaman.com.tr" yetkilisi Ekrem Dumanlı, "samanyoluhaber.com" yetkilisi Fuat Karazeybek, "aydınlıkgazete.com" internet sitesi yetkilisi Ergün Gedek, Evrensel Gazetesi yetkilisi Fatih Polat, "cumhuriyet.com.tr" internet sitesi yetkilisi Orhan Erinç, "bugun.com.tr" yetkilisi Gürdal Gürler, "postmedya.com" yetkilisi Levent Arap ile "cihan.com.tr" ve "bihaber.com" internet siteleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Başkan Erdoğan'dan Özgür Özel'in randevu talebine cevap
Merkez Bankasından enflasyon açıklaması! 'En büyük hedefimiz' deyip duyurdu!