ABD'nin "Küba Twitter'ı" operasyonu

Kübalı gençlere hizmet veren bir örgütün, ABD hükümeti tarafından gizlice kurduğu ortaya çıkarılan "Küba Twitter'ı" adlı sosyal paylaşım ağına stratejik destek verdiği belirlendi.

ABD'nin "Küba Twitter'ı" operasyonu
ABD'nin "Küba Twitter'ı" operasyonu
GİRİŞ 22.04.2014 12:00 GÜNCELLEME 22.04.2014 12:00

Associated Press haber ajansı, Umudun Kökleri (Roots of Hope) adlı kar amacı gütmeyen örgütün liderleri ile ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) yetkilileri arasında 2011'de ZunZuneo adlı kısa mesaj servisi ile ilgili yazışmaları ele geçirdi.

Belgeler, yatırımcıların ZunZuneo'ya destek vermemesinin ardından Umudun Kökleri yetkililerinin projeden vazgeçtiğini ancak örgütün yönetim kurulundan en az iki kişinin danışman olarak ABD hükümeti ile çalışmaya devam ettiğini gösteriyor.

USAID Sözcüsü Matt Herrick, örgütte kendileri için danışmanlık yapanların isimlerini açıklamayı reddetti.

Latin Amerikalı pop star Juanes'in 2009'da Havana'da bir milyon kişiye verdiği barış konseri gibi etkinliklere imza atan örgüt, adada teknoloji kullanımına da destek veriyor. Örgüt liderleri, blog sayfasında Castro'yu eleştiren Yoani Sanchez'e Washington'a yaptığı ziyarette eşlik etmişti. Sanchez, ziyaret sırasında ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile görüşmüştü.

AP, nisan ayında ABD'nin Küba'da siyasi kriz çıkarmak ve ülkenin komünist hükümetini yıkmak için gizlice Twitter benzeri bir sosyal paylaşım ağı kurduğunu ve bu ağı finanse ettiğini ortaya çıkaran belgeleri yayımlamıştı.

"Küba Twitter"ı olarak da bilinen ZunZuneo sosyal paylaşım ağı, USAID için taşeron olarak çalışan Amerikalı müteahhit Alan Gross'un Küba'da gizlice internet erişimini genişletmeye çalışmaktan tutuklanmasının ardından hizmete girmişti. Hükümet ödeneğinin Eylül 2012'de kesilmesinin ardından durdurulan sosyal paylaşım ağına 40 binden fazla kişi abone olmuştu.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı Başkanı Rajiv Şah da ajansın bütçesi ile ilgili Senato'nun Dış Operasyonlar Alt Komitesi'nde ifade vermişti. Oturumda USAID'in istihbarat örgütlerininkine benzer bir operasyon düzenlemesinin uygun olup olmadığı tartışılmıştı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ünlü yorumcu canlı yayında yere yığıldı!
Yine aynı manzara! PKK destekçisi DEM Partililer İstiklal Marşını okumadı...