Kürtçe Habercilik masaya yatırılıyor

Kalkınma Bakanı Yılmaz, AA'nın ev sahipliğinde yapılacak "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı" ile ilgili "Çözüm sürecine Anadolu Ajansımızın yaptığı güzel bir katkı" dedi.

Kürtçe Habercilik masaya yatırılıyor
Kürtçe Habercilik masaya yatırılıyor
GİRİŞ 22.05.2014 14:55 GÜNCELLEME 22.05.2014 14:55

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Anadolu Ajansı'nın (AA) ev sahipliğinde 29 Mayıs'ta yapılacak, "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı" ile ilgili, "Türkiye'deki demokratikleşme ve çözüm sürecine Anadolu Ajansımızın yaptığı güzel bir katkı" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını cevaplandırdı. AA'nın özellikle son dönemlerde önemli açılımlar ve yenilikler yapan bir kurum olduğunu vurgulayan Yılmaz, kurumun uluslararası alanda birçok faaliyet yürüttüğüne dikkati çekti.

Anadolu Ajansı'nın çok önemli bir rol ifa ettiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti: "AA, hem ülke içinden haberlerin dünyaya sağlıklı ulaştırılmasında hem de dünyada olup bitenlerin Türkiye'ye aktarılmasında önemli roller ifa ediyor. Diğer taraftan demokratikleşme süreci açısından da Anadolu Ajansımızın katkıları var. Bunlardan bir tanesi de Kürtçe yayın konusu. Çalıştay da gerçekten Türkiye'deki demokratikleşme ve çözüm sürecine Anadolu Ajansımızın yaptığı güzel bir katkı."

"AA'yı tebrik ediyorum"

Kürtçe yayıncılığın uzun yıllar Türkiye'de bir tabu olarak görüldüğünü ifade eden Yılmaz, bu alanlarda gerekli uygulamalar yapılmadığı için de önemli bir tecrübe birikimi olmadığına söyledi.

"Bu nedenlerden dolayı bu tür çalışmalar başlasa da tam arzu edilen nitelikte, arzu edilen düzeyde yürütülmesinde sıkıntılar yaşanabiliyor" diyen Yılmaz, şunları kaydetti: "Zannediyorum Anadolu Ajansımız bu yapacağı çalıştaylarla, incelemelerle başlatmış olduğu bu demokratik hamleyi, daha anlamlı bir şekilde uygulamaya yansıtma yönünde önemli sonuçlar çıkaracaktır. Bunlar artık bir tabu halinden çıkmış bu konuların daha teknik düzeyde ele alınacağı ve teknik çözümlerin üretileceği süreçler olacaktır diye düşünüyorum. Bu yaklaşımından dolayı AA'yı tebrik ediyorum."

Onur Konuğu Arınç

AA Genel Müdürlüğü Konferans Salonunu'nda 29 Mayıs'ta düzenlenecek "Kürtçe Habercilikte Sorunlar ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın" açılışına onur konuğu olarak Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker katılacak.

Çalıştayda AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nihat İnanç ile Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım konuşma yapacak.

"100. Yıl Vizyonu" çerçevesinde, 11 dilde yayın yapma hedefi ile yoluna devam eden ve 1 Eylül 2013 tarihinde Kürtçe'nin Soranca ve Kurmancca lehçelerinde yayına başlayan AA, yapacağı çalıştay ile Türkiye'de ilk defa Kürtçe habercilikte karşılaşılan sorunları ve çözüm önerilerini tartışmaya açmış olacak.

Çalıştayda, Kürtçe lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim veren Muş Alparslan Üniversitesi ile Mardin Artuklu Üniversitesi'ne bağlı akademisyenler görüşlerini dile getirecek. Türkiye'de farklı dil ve lehçelerde yayın yapmanın zorlukları, ortak sözlük ve imla kullanımı, Kürtçe habercilikte dil sorunları, Osmanlı'dan günümüze Kürt medyası ve haberciliği, Türkiye dışındaki ülkelerdeki Kürtçe habercilik ve Kürt medyası, Kürtçe'de farklı alfabe ve lehçeler kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar gibi konular ele alınacak.

Türkiye'de Kurmancca, Irak'ta Soranca lehçesinde abonelerine haber, görüntü ve fotoğraf servis eden AA, yapacağı çalıştay ile Kürtçe haberciliğin sorunlarını akademik düzeyde tartışmaya açarak abonelerine en iyi şekilde yazılmış haberler sunmayı hedefliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: MEB 81 il valiliğine yazı gönderdi! 1 Nisan'da okullar tatil olacak mı?
Murat Kurum: İstanbul artık yeni dönem için gün saymaktadır