BİK: İlan kesme Orhan Birgit dönemindeydi

BİK, gazetelerin resmi ilan ve reklamları muhalif oldukları gerekçesiyle kesildiği iddialarını yalanladı. Orhan Birgit dönemini hatırlattı.

BİK: İlan kesme Orhan Birgit dönemindeydi
BİK: İlan kesme Orhan Birgit dönemindeydi
GİRİŞ 22.07.2014 17:22 GÜNCELLEME 22.07.2014 17:22

Basın İlan Kurumu'ndan yapılan açıklamada, gazetelere ilan kesme düzenlemesinin Orhan Birgit döneminde yapıldığını hatırlatıldı.

Kurumun gazetecilikteki etik kurallara uymayan yayınlara verdiği ilan kesme cezasının, Birgit'in BİK Yönetim Kurulu Başkanı olduğu 60'lı yıllardan itibaren uygulanmaya başlandığı belirtilen açıklamada, yapılan düzenlemelerde Birgit'in de imzalarının bulunduğunun ortaya çıktığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Basın İlan Kurumu, medyada yer alan açıklamalarında BİK'nin gazetelere ilan kesme yetkisinin olmadığını savunarak, 'Basın İlan Kurumu yönetiminde görev alanlar kuruluş yasalarında bulunmayan ancak son yıllarda bir genel kurul kararı ile yönetmeliğe eklenen hükümleri uygulamaya kalkmıştır' diyen Basın Konseyi Başkanı Orhan Birgit'i, 50 yıllık arşiv belgeleriyle yalanladı. BİK'nin arşivinde yer alan belgelere göre, gazetelere resmi ilan kesme cezasını içeren basın ahlak esaslarıyla ilgili ilk düzenleme, Birgit'in Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı olduğu 1962-1965 döneminde yapılıyor. Birgit'in ıslak imzasını taşıyan 6 Nisan 1964 tarihli 15 numaralı yönetim kurulu kararında, gazetelere uygulanacak yaptırımlar madde madde yer alıyor. Bu maddeler, 1976 ve 1994'de yapılan değişikliklerle günümüze kadar geldi." 

Türkiye'de, medyanın kendi içinde bağımsız bir özdenetim mekanizması kuramadığı için kurumun, 2 Ocak 1961 tarihli 195 Sayılı Kanunun 49. Maddesi'nde yer alan hükümlere dayanarak gazetecilik meslek etik kurallarını, evrensel hukukun ilkelerini gözeterek uyguladığı vurgulanan açıklamada, bu sayede şimdiye kadar birçok kişi, kurum ve kuruluşun mağduriyetinin giderildiğine işaret edildi.

Aynı şekilde haklarında suçlamalarda bulunulan birçok yayın organı ve gazetecinin de haklılığını kanıtlama imkanı bulduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Dolayısıyla, gazetelerin resmi ilan ve reklamlarının muhalif oldukları gerekçesiyle kesildiği iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır" denildi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Anadolu Alimler Birliğinden seçim açıklaması! İstanbul'a dikkat çekti
MHP'den Yeniden Refah açıklaması! Dikkat çeken Milli Görüş çıkışı