New York Times'ta Erdoğan hazımsızlığı

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Erdoğan’ın seçim zaferini hazmedemeyen yabancı gazetelere New York Times da eklendi.

New York Times'ta Erdoğan hazımsızlığı
New York Times'ta Erdoğan hazımsızlığı
GİRİŞ 19.08.2014 16:05 GÜNCELLEME 19.08.2014 16:06
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Amerikan gazetesi, ‘Türkiye’de demokrasiye yönelik yeni tehditler‘ başlıklı başyazısında, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığında ‘gücünü artırmasının’ Türkiye’yi belirsizliğe sürükleyeceğini yazdı.

Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim zaferine gölge düşürmek isteyen gazetede yayımlanan metinden öne çıkan başlıklar şöyle: 

"ZAFERİ O KADAR BÜYÜK DEĞİL AMA MUHALEFETİ SİNDİRDİ!"

Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin ilk doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması sürpriz değil. Erdoğan 2002′den bu yana başbakanlık yapıyor ve bu süreçte, zaten zayıf olan muhalefeti ustaca ve acımasız bir biçimde kontrol altına alıp sindirdi. Zaferi, birçoklarının tahmin ettiği kadar büyük değildi. Buna rağmen, Erdoğan ve hedefledikleri, hem ülkesi, hem ABD, hem de doğu cephesindeki siper olarak Türkiye’ye güvenen NATO üyeleri açısından yeni belirsizlikler yarattı.

KURUMSAL DENETİM ARTIK AYAĞINA DOLANMAYACAK!

Bu seçimler, bütün gerçek demokrasilerin hayati unsuru olan kurumsal denetim mekanizmalarının Erdoğan’ın ayağına artık daha da az dolanacağı anlamına geliyor. Erdoğan’ın her zamankinden daha da güçlü bir yürütme organı yaratma yönündeki planlarının ilk adımı, sistemi, cumhurbaşkanının parlamento değil halk tarafından seçilmesi yönünde değiştirmek oldu.

KENDİ ELİYLE UYSAL BİR BAŞBAKAN SEÇECEK

Parlamentonun seçtiği cumhurbaşkanlarının önemi büyük ölçüde sembolikti. 28 Ağustos’taki yemin töreninden sonra, Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı makamında sahip olduğu yetkileri sonuna kadar kullanması ve nüfuzunu, kendi eliyle belirlediği, uysal bir başbakan üzerinden genişletmesi bekleniyor. Erdoğan’ın hedeflerine ulaşması garanti değil. Değişikliklerini kalıcı kılmak için anayasada da değişiklik yapılması gerekiyor ve bunun olabilmesi için de, Erdoğan’ın ve İslamcı kökenli partisi AKP’nin önümüzdeki yıl düzenlenecek genel seçimlerde parlamento çoğunluğunu artırması gerekiyor.

ARTIK İLHAM VERMİYOR

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı yaklaşık yüzde 52 oranındaki oy ‘sağlıklı‘ görünse de, anketlerin tahmin ettiğinden düşük bir orandı. Gerçekten de, bazı yorumculara göre Erdoğan ve partisine verilen desteğin zirve noktasına ulaştığı günler geride kalmış olabilir. Ve Erdoğan Anadolu’daki muhafazakarlar arasında hala popüler olsa da, ona bir zamanlar destek veren çok sayıda liberal ve laik artık ‘soğumuş‘ durumda. Ve haklı sebepleri de var. Erdoğan bir zamanlar ilham verici bir kişilikti; Türkiye’yi nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan ülkeler arasında model bir demokrasiye dönüşürme, bir NATO üyesi olarak vaatlerini yerine getirme ve AB üyeliğine aday statüsüne kavuşturma amaçlı reformları savunuyordu.

....

ABD İÇİN RAHATLATICI DEĞİL

Eğer Erdoğan gücünü daha da pekiştirmekte başarılı olursa, Türkiye’nin zaten çalkantılı olan demokrasisi her zamankinden de belirsiz bir sürece girecektir. Dahası, siyasi belirsizliklerin en azından 2015′teki genel seçimlere kadar sürmesi bekleniyor. Bu, ABD veya giderek kontrolden çıkan bir Ortadoğu’da Türkiye’den istikrar sağlayıcı bir rol oynamasını bekleyen diğer hükümetler için rahatlatıcı bir haber değil.

YORUMLAR 25
  • İsmail Erdoğan 9 yıl önce Şikayet Et
    Sinsice İşliyorlar.. Tek millet olan Bu KEFERE GRUBU, aleyhte propagandanın dozunu yavaş yavaş artırarak Türkiye'mizi de Afganistan, Suriye, Mısır, Irak mesabesine düşürmeye çalışıyor. Müdahale için kendilerini haklı çıkaracak Gezi olayları veya Güneydoğu problemlerini büyütüp, içimizdeki Coni Ruhluların da desteğiyle bizi gırtlaklamak istiyorlar. Fakat, şimdi çok şey değişti; Rabbim, R. T. Erdoğan'a Belediye başkanlığından beri öyle açık yardımlar gönderiyor ki; geleceğimiz ve İslam Alemi'nin geleceği çok parlak bi-iznillahi Teala..
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    ABD dahil bütün batılılar ERDOĞANDAN çekiniyor !. Birde savunma sanayimizi hızlandırabilsek Erdoğan gibi liderin önünde titreyecekler ! saldırganlığından dolayı değil kafasının çalışmasından ve liderliğinden ! Allas seni korusun Erdoğan !
    Cevapla
  • selami selam 9 yıl önce Şikayet Et
    dünya düzenine çomak sokmak. bunlar artık son çırpınışlar inş. memleketim gelişecek parazitlerden kan emicilerden yavaş yavaş kurtuluyoruz hamd olsun.ama her zaman dikatli olmak lazım su uyur düşman uyumaz. kendini gelişmiş ülkeler gurubuna sokan BÜTÜN milletler Türkiyeyi halen 3. dünya ülkesi olarak görmekteler. ( ben buna şahidim bir ingiliz söylemişti ) binlerce mümin ölürken ses yok birtane gayri müslimin tırnağı kırılsa savaş çığlıkları atıyorlar. Rabbim Sayın cumhurbaşkanımıza, devletimize ve milletimize güç dirayet nasip eylesin. Şahsen benim dualarım bu şekilde karınca misali safım belli olsun. Türkiyem doğru yoldadır hatalar olacak önemli olan ders çıkarabilmek kalın sağlıcakla selametle...
    Cevapla
  • Mete Duraner 9 yıl önce Şikayet Et
    Kendilerine baksın sırtlan sürüsü. kaç gündür abd de missisipi civarında polisle zenciler çatışmaya giriyor. teslim olduğu halde 2 kişi vuruldu. Olaylar yatışmadı ordu çağrıldı.Süper demokrat bize demokrasi dersi veren coniler şiddete başvuruyor.Başbakanın otoritesini sorgulayacaklarına kendi sahte demokratlıklarını sorgulasınlar. İsraile öfkeli mesajlar verdi diye emekli senatörlerini hapse atıp evindeki kitaplarına el koydular. Haberde yorum yapan gazetecilerin işlerinden kovdular. Guantanomoyu hala kapatmadılar. Bunlar ucuz ırkçı demokratlar. Ama her çıkışın bir inişi var. Osmanlı gibi bir imparatorluk 600 sene anca gitti. Bunlar o kadar bile gidemeyecek...
    Cevapla
  • İSLAMOĞLU 9 yıl önce Şikayet Et
    NET TESPİT,. Eğer Recep Tayyip ERDOĞAN Amerika için rahatlatıcı değilse,hem Türkiye ve Türk halkı hemde Recep Tayyip ERDOĞAN doğru yoldadır.Amerika ve Avrupa basınının yazdıkları bize vız gelir tırıs gider...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çimler yer altına girdi! Kullanılan teknoloji şaşkınlık yarattı
Kurtuluş Savaşında hizmetleri tespit edilen 4 gaziye İstiklal Madalyası verilecek