Haşim Kılıç seçim barajından yana tavır göstermiş

Süleyman Demirel’in yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili başvurusunda Haşim Kılıç yazdıkları karşı oy yazısında istikrarı ve barajı savunmuş.

Haşim Kılıç seçim barajından yana tavır göstermiş
Haşim Kılıç seçim barajından yana tavır göstermiş
GİRİŞ 02.12.2014 08:17 GÜNCELLEME 02.12.2014 12:25
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın, yüzde 10 olan seçim barajına ilişkin olarak yapılan hak ihlali başvuru için AYM’nin kararını 2-3 hafta içinde vereceği ve hak ihlali yönünde karar çıkarsa hemen uygulanmasına ilişkin sözleri karıştırdı.

Vesayet tartışmalarını alevlendiren Kılıç'ın sözlerini Yeni Şafak yazarı Abdulkadir Selvi bugünkü yazısında değerlendirdi. AK Parti'ye çelme atma adına çıkış yaptığını savunan yazar, Kılıç'ı siyasi mühendislik yapmakla suçladı. Selvi AYM'nin daha önce aldığı kararları köşesine taşıdı: 

"...

Anayasa Mahkemesi’nin 1961 Anayasası'yla ilgili iki kararı var.

Biri Adalet Partisi Cumhuriyet Senatosu Grubu'nun başvurusu üzerine alınan 13.1.1966 tarihli karar. İkincisi ise Türkiye İşçi Partisi’nin müracaatı üzerine alınan 6 Mayıs 1968 tarihli karar.

1982 Anayasası'na göre alınan karar sayısı ise üç.

1.3.1984 tarihli karar Halkçı Parti Genel Başkanı Necdet Calp’in, 18.11.1995 tarihli karar Mümtaz Soysal ve Bülent Ecevit’in,  1.12.1995 tarihli karar ise Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in başvurusu üzerine alınmış.

Ecevit ile Soysal başvurusunda, Türkiye milletvekilliği olarak bilinen ve 100 milletvekili olarak öngörülen düzenlemenin ve bölge barajının iptalini talep ediyorlar. Mahkeme başvuruyu yerinde bulup, iptal kararı veriyor. Haşim Kılıç ise iptal kararına karşı çıkıyor.

İSTİKRARI SAVUNMUŞTU

Karşı oy yazısında istikrarı savunuyor.

“Bu nedenle yasa koyucunun istikrar unsuru yönünde takdir ettiği seçim bölgesi barajlarının Anayasa’ya aykırı olmadığı düşüncesiyle çoğunluk görüşüne katılmadım” diye yazıyor.

Süleyman Demirel’in yüzde 10’luk seçim barajıyla ilgili başvurusu üzerine Sacit Adalı ve Haşim Kılıç yazdıkları karşı oy yazısında da istikrarı ve barajları savunuyorlar.

O gün bırakın yüzde 10 ülke barajını, bölge barajının dahi iptaline karşı çıkan Haşim Kılıç bugün ise yüzde 10 barajına karşı çıkan özgürlük savaşçısı Haşim Kılıç...

Yüzde 10 barajına başından beri karşı çıkan biri olarak sormak hakkım olsa gerek. Hangi Haşim Kılıç gerçek Haşim Kılıç..."

YORUMLAR 20
  • sikintilari bazı vatandaşın oyu yanması ise 9 yıl önce Şikayet Et
    sikintilari bazı vatandaşın oyu yanması ise barajlı iki aşamalı seçim. böylelikle birinci seçimde elenen liderin seçmeni ikincide hakkı bulur hidayete erer ve akpartiye oy verir :)))
    Cevapla
  • abbas 9 yıl önce Şikayet Et
    1-Anayasa mahkemesi 1 kişiden oluşmuyor. 2- mahkeme barajı kaldıracak.3- her seferinde baraj sadece size mi var bize de var, siz de geçin barajı diyen AKP lilere şunu söylemek lazım. Baraj sadece diğer partiler için kalkmıyor ki. Sistem herkese eşit. Neden gocunuyorsunuz. Ve kapak: 2002 de AKP nin seçim beyannamesinin 4.Bölüm A- ya bakın, mecliste adaletli bir temsili sağlayacak kanun değişikliği yapacağız diyordu... EEEEE hani?
    Cevapla
  • Veli 9 yıl önce Şikayet Et
    İdris bal parti kurdu. Sizce bu haşimin fikrini değiştirmesinde yeteri kadar etkili bir unsur değil mi? Bi de 2015 seçimlerinde aday gösterildi mi tadından yenmez (haşim açısından)
    Cevapla
  • Nuri 9 yıl önce Şikayet Et
    Buna ayttım kayttım denir.Bu kararlar yok hükmündedir.
    Cevapla
  • CCBB 9 yıl önce Şikayet Et
    hangi tarftan olursa olsun siyasi kimliği olan ytargı mensuplarını derhal görevden alacak bir mekanizma kurulmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Meral Akşener'den, İmamoğlu ve Yavaş'a hain suçlaması
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu