Ağustos'ta terör olayları ilk gündem maddesi

Medya Takip Merkezi, her ay düzenli olarak hazırladığı ve 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberlerin incelenmesi sonucu gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını açıkladı.

Ağustos'ta terör olayları ilk gündem maddesi
Ağustos'ta terör olayları ilk gündem maddesi
GİRİŞ 04.09.2011 16:45 GÜNCELLEME 04.09.2011 16:45

Medya Takip Merkezi(MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı ve 2 bine yakın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitesinde yayımlanan haberlerin incelenmesi sonucu gerçekleştirdiği araştırmada, artan terör olayları, şike operasyonu, Somali’ye yapılan yardım ve ziyaretlerin Ağustos ayında en çok konuşulan konular olduğunu belirledi.

MTM’den ayın medya gündemi konusunda yapılan açıklamaya göre, geçen ayın en çok konuşulan konu başlığı terör olayları olurken, Hakkari Çukurca’daki terörist saldırısının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Irak’ın kuzeyi ve Kandil dağı bölgesindeki bölücü terör örgütü unsurlarını etkisiz hale getirmek amacıyla hava harekatı başlatması ve 100 teröristin öldürüldüğü haberi medyada geniş yansıma buldu. Son günlerde Mardin’in Midyat ilçesinde PKK’lıların, nöbet değişiminden dönen köy korucularına saldırması ayın dikkat çeken gelişmelerinden bir diğeriydi.

MTM’den yapılan açıklamaya göre, terör haberleri Ağustos ayı boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 38 bin 438 yansıma buldu.

-RAMAZAN AYINDA GÖZLER SOMALİ’YE ÇEVRİLDİ-

MTM raporu, Ramazan ayında başlayan Somali’ye yardım hareketi, siyasi liderlerin ve ünlülerin ülkeye ziyareti ile basında sıkça yansıma bulduğunu gösterdi. Ülkeye yapılan ziyaretler, kampanyalar ve yardımlar, medyanın da yakın takibindeydi. Ağustos ayının medyada en sık yer bulan konu başlıklarından biri olan Somali, gazete, dergi, haber siteleri ve TV kanallarında toplam 30 bin 100 haber ile yer aldı.

-AK PARTİ GÜNDEMİN İLK, CHP İKİNCİ SIRASINDA-

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), düzenli olarak hazırladığı ‘ayın siyaset gündemi’ raporuna göre, Ağustos ayına damgasını vuran parti, önceki aylarda da olduğu gibi AK Parti oldu. Geçen ay 10. yaşını kutlayan AK Parti, TV’ye verdiği reklamlarıyla da basının ilgi odağıydı. Siyasi liderinin yaptığı açıklamalarla gündemdeki yerini koruyan AK Parti ay boyunca 42 bin 305 haber/yazıda yer aldı. TV ekranları ise, AK Parti’ye 163 saat süreyle yer verdi.

Ağustos ayında medyada en çok yansıma sağlayan ikinci siyasi parti ise CHP oldu. MTM raporuna göre, geçen ay mali tablolarını açıklayan CHP, Ankara il yönetiminin düşmesi, siyasi liderinin açıklamaları ve Bursa’da yapılan olağanüstü kongrede kavga çıkması konularıyla basının yakın takibinde yer aldı. Parti’nin Ağustos ayında gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde toplam 27 bin 779 haberde bahsi geçerken, partinin ekran yansıması ise 145 saate ulaştı.

-ERDOĞAN’IN SOMALİ ZİYARETİ VE DAVUTOĞLU’NUN ARTAN RAYTİNGİ-

Medya Takip Merkezi’nin Ağustos ayı raporuna göre, Türkiye’nin en çok konuştuğu siyasetçi Recep Tayyip Erdoğan oldu. Somali’ye yardım ziyareti yapan Başbakan’ın konuyla ilgi yaptığı açıklamalar, medyanın sürekli takibindeydi. Siyasi liderin şehit evine ziyareti ve teröre yönelik eleştirileri de medyada geniş yansıma buldu. Erdoğan ay boyunca 45 bin 207 habere konu edilirken, ekran yansıması ise toplamda 376 saat oldu.

Öte yandan aynı rapora göre, Ağustos ayında sürpriz bir çıkış yakalayan siyasetçi ise Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Davutoğlu’nun, Erdoğan ile yaptığı Somali ziyareti ve Güney Afrika’ya vizelerin kaldırılması için yaptığı çalışmalar basında sıkça yansıma buldu. Davutoğlu’nun, geçen ay boyunca gazete, dergi, TV kanalı ve haber siteleri toplamında 14 bin 181 haberde adı geçti.

-KILIÇDAROĞLU’NUN REYTİNGİNDE DÜŞÜŞ-

MTM raporuna göre Ağustos ayında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na medyanın ilgisi yüzde 36 oranında azalırken, siyasi lider “en medyatik siyasiler” listesinde dördüncü sıraya geriledi. MTM raporuna göre Kılıçdaroğlu geçen ay şehit ailelerine iftar yemeği vermesiyle basında sık yer alırken, AKP hakkındaki ağır ithamları ve mal varlığını açıklaması konularıyla da dikkatleri üzerine çekti. Haber sayısı üç katı düşüş gösteren Kılıçdaroğlu ay boyunca 11 bin 249 haber/yazıda yer aldı.

-İHRACAT EKONOMİNİN EN ÖNEMLİ GÜNDEMİ-

Medya Takip Merkezi’nin (MTM), her ay düzenli olarak hazırladığı medya raporunun Ağustos ayı sonuçlarına göre, geçen ayın en çok konuşulan konusu ihracat oldu. İhracat konusu, ay boyunca 14 bin 381 haberle yansıma buldu. İhracat başlığını, 13 bin 674 haber ile vergi konusu takip etti. Altın ve dolardaki hareketlilik, ekonomi basınında sıkça yansıma sağlayan konu başlıkları arasında yerini aldı.

Ağustos ayında medyada en çok bahsi geçen kurum ise, 5 bin 189 haber/yazı ile Türk Hava Yolları oldu. THY ay boyunca özellikle, filosuna yeni uçak katması, taşıdığı yolcu sayılarını açıklaması ve bayram nedeniyle sefer sayılarını arttırması konularıyla basında sıkça yansıma sağladı. (ANKA)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
110 Liralık kurabiye satan işletmeci "Şu an maliyetine satıyoruz, zam yapıcaz" dedi
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı