YÖK'ün standardı

Dünyadaki ilk 500 üniversite arasına hiçbir üniversitemiz yokken YÖK, dünyanın başarılı üniversitelerinden mezun olan öğrencileri de denk görmüyor. YÖK'ün dek saymadıkları arasında 9 kez Nobel Ödülü kazanan bir üniversite de var.

YÖK'ün standardı
YÖK'ün standardı
GİRİŞ 20.09.2005 10:00 GÜNCELLEME 20.09.2005 10:00

YÖK, AB ülkelerindeki üniversitelerden mezun olan öğrencilerin denkliğini ölçtü. Dünyadaki ilk 500 üniversite arasında bir tane bile üniversitemiz yokken, YÖK'ün 9 kez Nobel Tıp Ödülü kazanan Pavlov Üniversitesi'nin denkliğini kabul etmemesi gülünç bulunuyor.


YÖK'e göre, AB ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Rusya Federasyonu'ndaki üniversitelerden mezun olan öğrenciler, bizim üniversitelerimizin ayarında öğrenci yetiştiremiyor. YÖK bu üniversitelerden mezun olan öğrencilerin ancak denklik sınavına girerek başarılı olmaları durumunda Türkiye'de görev yapmalarına imkan tanıyor. Söz konusu üniversitelerin tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerinden mezun olan 312 öğrenci dün ve önceki gün Ankara'da ODTÜ İnşaat Mühendisliği'nde Seviye Tespit Sınavı'na girerek YÖK'ten denklik almaya çalıştılar.


Başarı yüzde 2 civarında

Yurt dışında eğitimini tamamlayan ama artık Türkiye'de yaşamaya karar veren ve aralarında profesörlüğe kadar yükselenlerin de olduğu 312 kişi dün ve önceki gün Ankara'da Seviye Tespit Sınavı'na girdi. Sınava girenlerden 32'si birinci basamağı geçebilirken, ikinci aşamayı ise sadece 7 kişi geçti. Yılda sadece bir kere yapılan bu sınavda geçen yıl ancak 2 kişi başarılı olabilmişti. YÖK'ün yaptığı denklik sınavındaki olumsuz sonuçların, soruların yurtdışından gelen mezunların alanlarıyla ilgisi olmamasından kaynaklandığı belirtiliyor.

Soruların, tamamen teorik ezbere dayandığını ifade eden YÖK denklik mağdurları, 'Bu sorular uzmanlıkla alakalı değil. Ezbere bilgi istiyorlar. Bu soruları Türkiye'deki üniversitelerde mezun olan bir öğrenciye sorsalar en fazla 15 puan alırlar. Bizden 60 puan istiyorlar. Böyle komedi, böyle haksızlık görmedik' dediler.

YÖK 'çobanlık yap' diyor

Finlandiya, Avusturya gibi bir çok ülkenin üniversitelerinde mezun olanlar, Türkiye'deki bu sınavda başarılı olamayınca işsiz kalıyorlar. YÖK'ün baskılarından korktuğu için ismini vermek istemeyen A.Ö. bunlardan biri. Kendisinin Helsinki'deki bir üniversitede doçent olarak çalıştığını ifade eden A.Ö., bu ayın sonunda orada profesörlük savunmasını yapacağını söyledi. Çocuklarını ülkesinde yetiştirmek istediği için Türkiye'ye geldiğini ifade eden A.Ö, 'Burada çalışmak istiyorum ama benden denklik istiyorlar. Sınava girdim ama başarılı olamadım. Finlandiya'da Profesör olacağım ama Türkiye'de pratisyenlik bile vermiyorlar. Eğer Türkiye'de kalırsam, YÖK bana çobanlık yap diyor' dedi.

Cerahpaşa Tıp Fakültesi'nde 4. sınıfa kadar okuyan ve başörtüsünü yasaklayan YÖK yüzünden Türkiye'deki eğitimini yarım bırakarak, Viyana Tıp Fakültesi'nde öğrenimini tamamlayan Nalan Çalı, Viyana Üniversitesi diplomasıyla Avrupa'nın tüm ülkelerinde doktorluk yapma hakkı olduğunu ancak Türkiye'de bu hakkın kendilerine verilmediğini söyledi. Çalı, 'Burada bizi sınava tabi tutuyorlar. Başarılı olmazsanız doktor değilsiniz diyorlar. Bu diploma lokal bir diploma değil ki, bu uluslararası bir diploma. YÖK bu diplomayı kabul etmiyor' dedi.

Moskova'ya geri döndü

Türkiye'de kendi alanında herhangi bir profesörü bulunmayan hiperbarik oksijen tedavisi profesörü de YÖK'ün denklik vermemesi nedeniyle Türkiye'ye yerleşmekten vazgeçti. Moskova'daki Meçnikov Üniversitesi'nde hiperbarik oksijen tedavisi bölümünde görev yapan profesör, YÖK'ün sınavını geçemediği için Moskova'ya döndü. Bu alanda sadece Gata'da uzmanlık yapan 7 doktor var.

Türkiye kabul etmedi Avrupa'da çalışıyorlar

Yurtdışında üniversite bitirerek, Türkiye'de çalışmak isteyen bir çok kişi bu sınavda başarılı olamadığı için yurtdışında çalışmaya başladı. Ukrayna'da Tıp Fakültesi bitiren Müzbah Aslan, bu sınavlara girdi ancak başarılı olamadı. Aslan bu nedenle Fransa'ya gitti şimdi oradaki hastanelerde çalışıyor. Mehmet Uykur ise Moldavya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, Türkiye'de denkliği kabul edilmeyince İçveç'te bir hastanede doktor olarak çalışmaya başladı. Hüseyin Sevinik isimli doktor da Moldavya Tıp Fakültesi'nde mezun oldu, YÖK denklik vermediği için şimdi Almanya'da bir hastanede doktor olarak çalışıyor.

Nafiz Uçar, Moskova Üniversitesi'nde Tıp Fakültesi'ni bitirdi. Diplomasına denklik verilmediği için Türkiye'de çalışamıyor. Şimdi Fransa'nın Başkenti Paris'te devlet hastanesinde kardioloji doktoru olarak hizmet veriyor.

3 defa sınava girme hakkı var

Yurtdışında mezun olanların diplomalarının kabul edilmesi için üç defa birinci basamak sınavına girme hakları var. Birinci basamak sınavı aşanların ikinci basamak sınavına girmek için ise tek hakları var. Birinci basamak sınavı cumartesi günü yapılıyor ve ikinci basamak sınavı ise ertesi gün yapılıyor. İki basamak sınavlarının bu kadar birbirine yakın olması başarısızlığın diğer bir nedeni sayılıyor.

Yetişmiş işgücü kaçırılıyor

YÖK dünya çapında kalitesi kabul edilen üniversitelerden mezun olan kişilerin diplomalarının denkliğini bile kabul etmiyor. Türkiye'de denklik sınavına girenler arasında 9 defa Nobel Tıp Ödülü kazanan St. Petersburg'ta bulunan Pavlov Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olanlar da bulunuyor. Bakü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Profesör olan Nuri Bayramoğlu'nun da daha önce Türkiye'ye yerleşmek istediği, bu sınava girdiği, ancak başarılı olamadığı için gelmediği ifade edildi.

KALMAMIZI İSTEMİYORLAR

MURAT KIZAR: 'Moskova'dan mezun oldum. 57 puan aldım ama 3 puanla kaybettim. Benim orada 10'un üzerinde başarı ödülüm var. YÖK Türkiye'de kalmamamız için ellerinden geleni yapıyor. Yurtdışına neden gitmemizi istediğini anlamadık. Biz onların öncülüğünde oraya gidip okuduk. Askerlik tecilimizi oradaki okullarda aldığımız belgelerle yaptık ama şimdi bizi kabul etmiyorlar.'

CEZALANDIRILIYORUZ

GÜLERA ÇİĞDEM: 'TUS sınavı her yıl 2 defa yapılıyor. Bizim girdiğimiz sınav ise yılda bir defa yapılıyor. TUS'a girerken YÖK herhangi bir sınırlama yapmıyor ama bizim gibi yurtdışında okuyan öğrenciler bu sınava 3 seferden fazla giremiyor. Üstelik buradaki sorular çok zor ve anlamsız. Suç işlemedik ki YÖK bizi böyle cezalandırmaya çalışıyor.'

BOŞUNA OKUMUŞ OLDUM

MUSTAFA AKAY: 'Ben Moldavya'da Eczacılık Fakültesi bitirdim. YÖK denklik sınavı için en fazla 3 kez girmeyi şart koşuyor ve ben 3 kez sınava girdim ve tüm haklarımı kaybetmiş oldum. Boşuna okumuş oldum. Şimdi bir şey yapamam artık. Köyüme gidip çoban olacağım. Mezun olurken ödül aldım ama şimdi çobanlıktan başka çare kalmadı.'


(Behçet Güngör-Yeni Şafak)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
Muhittin Böcek'in tek kozu CHP seçmenini bile irite ediyor