İnternet kullanıcıları isyanlarda

İnternet kullanıcıları manifestolar yayımlıyorlar, gazetecilere, milletvekillerine uyarı mesajları yolluyorlar. Telekom'un yeni ADSL hızlandırma iddiasının gerçeği yansıtmadığı, amacın yüzde yüz fiyat arttırımı olduğu ileri sürülüyor.

İnternet kullanıcıları isyanlarda
İnternet kullanıcıları isyanlarda
GİRİŞ 31.10.2005 07:38 GÜNCELLEME 31.10.2005 07:38

İnternet Kullanıcıları İsyanlarda


İki gündür mail kutum, internet kullanıcılarının mektuplarıyla dolmuş durumda. Yüzlerce mektup hemen aynı şeyi söylüyor: Telekom'un yeni ADSL hızlandırma iddiasının gerçeği yansıtmadığı, amacın yüzde yüz fiyat arttırımı olduğu ileri sürülüyor.


Bu iddia doğru mu değil mi, bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz. Ancak, şimdiye kadarki çeşitli hükümet uygulamaları bu kaygıları ve tepkiyi doğru çıkaracak nitelikte olduğu için, bu kaygıların çok da haksız olmadığını düşünüyorum.


İnternet kullanıcıları manifestolar yayımlıyorlar, gazetecilere, milletvekillerine uyarı mesajları yolluyorlar. Bu kadar örgütlü ve çok kişinin katıldığı bir internet eylemiyle ilk kez karşılaştığım için ilgimi çekti.


Bu da gösteriyor ki, internet günümüzün en önemli iletişim araçlarından birisi haline gelmiş. Belki de önümüzdeki dönemde, her önemli sorun, her haberleşme ve duyuru internet üzerinden yapılacak. Zaten şimdiden yapılmaya başlandı bile.


Mail kutuma gelen yüzlerce internet kullanıcısının mesajlarından birisini köşeme alarak, ben de bu ilginç eyleme destek vermek istiyorum. Tabii daha da önemlisi, bu konuda Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 'ın nasıl bir açıklama yapacağını da merak ediyorum. Bilsin ki, internet kullanıcıları isyanlarda. Onlara kulak versin.


****


İşte o mektuplardan birisi:


DÜNYANIN EN PAHALI İNTERNETİNİ KULLANMAK İSTEMİYORUZ


Türk Telekom tarafından telefona yapılan gizli zammın ardından, Binali Yıldırım'ın yüzde 100 indirim olarak tabir ettiği yüzde 100 BİNDİRİM, bardağı taşıran son damla olmuştur.


256 Kbps sınırsız internet erişimi kullanan aboneler üvey evlat muamelesi görmüş, erişim hızlarında herhangi bir artış olmamıştır. En ucuz limitsiz internet erişimi olan 256 Kbps, insanları kotalara mahkûm etmek amacıyla kaldırılmış ve bunun sonucunda en ucuz limitsiz internet erişimi 99 YTL olarak karşımıza çıkmıştır. Bu yüzde 100 BİNDİRİME TEKABÜL ETMEKTEDİR.


Öncelikli amacı vatandaşına hizmet olan Türk Telekom, yurtdışı çıkışlarını arttırmak için yatırımdan kaçan, amacı sadece maksimum kâr elde etmek olan bir ticarethane haline gelmiştir. Türk insanı bir Türk kuruluşu olan Türk Telekom'dan değil, 2006 yılının ilk çeyreğinde faal göreve başlayacak olan Oger'den yatırım ve teknoloji beklentisi içine girmiştir. Bir Türk vatandaşının kendi kuruluşundan değil, yabancı bir kuruluştan beklenti içerisinde olması, son derece üzücü bir durumdur.


Bütün Avrupa ülkelerinde asgari ücretle çalışan bir insan, bulunduğu ülkenin en düşük hızdaki limitsiz internet erişimini bütçesi hiç sarsılmadan kolaylıkla alabilmektedir.


Oysa Avrupa Birliği'nin kapısına dayanmış olan Türkiye'de en düşük hızdaki limitsiz internet erişimini orta halli bir vatandaş bile alamamaktadır.


Türkiye'de internet tamamen lükse girmiş durumdadır. Bu durumun gözden geçirilmesini ve internet erişimi tarifesinin yeniden düzenlenmesini istiyor ve bu konunun sizler ve bütün basın-yayın organları tarafından tüketiciye destek amaçlı ele alınmasını rica ediyoruz.


İnternet kullanıcılarının iddiaları bunlar. Bu kadar çok insanın bir anda ayağa kalkmasına neden olan bu tepkinin bir anlamı olması gerekir. Türk Telekom yetkilileri acaba bu iddialara ne cevap veriyorlar? İnternet kullanıcılarının bu çağrılarını nasıl karşılıyorlar? Türk Telekom yetkililerinin ya da Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın bir cevapları olursa, onu da bekliyorum.


Oral Çalışlar / Cumhuriyet / 31.10.2005