Otobüste cep kavgası boşunaymış

Mercedes marka yeşil İETT otobüslerinde cep telefonlarının araçların fren sistemine zarar vermediği ortaya çıktı. Yasaklamanın altında yatan gerekçe ise çok daha farklı.

Otobüste cep kavgası boşunaymış
Otobüste cep kavgası boşunaymış
GİRİŞ 06.11.2005 08:31 GÜNCELLEME 06.11.2005 08:31

Büyük şehirlerin vazgeçilmezlerinden toplu taşıma araçları yıllardır çeşitli tartışmalarla anıldı. Kimi zaman rengi konuşuldu, kimi zaman sayısı yetersiz bulundu, kimi zaman da çevreye verdiği zarar sebebiyle tepki çekti.

Bu sebeple hava kirliliğine yol açmayan doğalgazlı otobüsler bir anda yayılmaya başladı. Yeşile boyanıp çevre dostu olduğu vurgulandı. Ancak bir süre sonra bu otobüslerden de şikayetler yükseldi, içinde yaşanan kavgalar gazetelere haber oldu. Sebebi ise basitti. ‘Lütfen cep telefonunuzu kapatın.’ uyarısına uymayan vatandaşlar ya şoförün ya da yolculardan birinin ikazıyla karşılaşıyordu. Alevlenen tartışmaların karakolda bittiği oluyordu. Şimdi bu tartışmaların da boşuna yapıldığı anlaşıldı.

Mercedes marka yeşil İETT otobüslerinde cep telefonları dalgalarının araçların fren sistemine zarar vermediği ortaya çıktı. Şahit olduğu kavgalardan bıkan duyarlı bir vatandaş, konuyu üretici firmaya aktarınca, Mercedes-Benz’den şu açıklama geldi:

“Ürettiğimiz O 345 (yeşil otobüs) aracında fabrika çıkışı haliyle, günümüzde kullanılmakta olan cep telefonu veya telsiz kullanımının olumsuz bir etki yaratması, aracın sevk ve idaresini etkilemesi söz konusu değildir.”

Olay, her gün işine toplu taşım araçlarıyla gidip gelen Şebnem Demir’in, otobüste cep telefonu yasağı konusunda mücadele kararı almasıyla başlar. Girişimi, Tüketici Hakları Merkezi tarafından ‘haftanın şikayeti’ olarak belirlenir. Demir, aynı marka özel halk otobüslerinde yasak olmayan ancak belediyeye ait otobüslerde konulan telefon yasağı hakkında İETT’ye de başvuruda bulunur.

İETT'DEN GELEN CEVAP ŞAŞIRTTI

İETT’den şu cevap gelir:

“Otobüslerin içerisinde yer alan cep telefonları, dizüstü bilgisayarları ve diğer telsiz aygıtlarının kullanımı, otobüslerin elektrik/elektronik aksamlarında işlev bozukluklarına yol açarak, otobüslerin işletme güvenliğini tehlikeye sokabilmektedir. Bu durumu dikkate alan telsiz ve telefon üreticileri, bu tür cihazların dış antensiz kullanımlarını, birden çok aygıtın aynı anda kullanılabileceği ve bunun da otobüslerin elektonik sistemlerine elektro-manyetik girişler yaratabileceği düşüncesi ile yasaklamışlardır. Açıklanan nedenleri dikkate alan kurumumuz, yolcularımızın can ve mal güvenliğini sağlamak açısından bu cihazların otobüslerimizde kullanımını yasaklamayı uygun görmüştür.”

Tahmin ettiği cevapla ikna olmayan Demir, bu sefer konuyu Mercedes firmasına iletir. Şebnem Demir’e açıklamayı Mercedes-Benz Türk AŞ adına Eyüp Ergün yapar. Cep telefonlarının belirtilen O 345 otobüslerinde kullanımının araçlara herhangi bir zarar vermediğini belirten Ergün, “Belirtilen araçlarımızda, fabrika çıkışı haliyle günümüzde kullanılmakta olan cep telefonu veya telsiz kullanımının olumsuz bir etki yaratması, aracın sevk ve idaresini etkilemesi söz konusu değildir.” cevabını verir.

YASAKLAMA GEREKÇESİ FARKLI

“Buna rağmen, cep telefonlarının kapalı alanda kullanılmasının özellikle kalp pili ve diğer tıbbî cihazlar taşıyan yolcular olmak üzere sağlık açısından olumsuz etkisi bulunabileceği sebebiyle cep telefonu ve telsiz üreticisi firmaların uygulamasına paralel olarak, şirketimiz de bu tür kapalı alanlarda cep telefonu kullanılmasını önermemektedir” diyen Ergün, araç içinde yapılacak telefon görüşmeleri nedeniyle şoförün konsantrasyonunu dağıtma riski açısından da sakıncaları olabileceğini belirtir.

Kalp pili ve tıbbî cihazlara zarar verebilir endişesiyle konulan yasak yüzünden, otobüslerde her gün kavga çıktığını ve birçok insanın zarar gördüğünü söyleyen Demir, “Gerçekten kalp pili kullananları koruyorlarsa, yeşil otobüslere bu açıklama verilmeli ve halk bilgilendirilmelidir. Yoksa otobüste çalan bir telefondan sonra yolda durup, ‘Otobüs bozuldu, çünkü sen cep telefonunu açık bırakmışsın.’ deyip insanları zor durumda bırakmak doğru bir yol değil” diyor. (Mükremin Albayrak / Zaman)

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!